Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια…

Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια…

από kmir

ioas_mepodiaEπιστρέφουμε σιγά σιγά στην πόλη, και οι δρόμοι «γεμίζουν» πάλι επικίνδυνα. Εκτός από τη μετακίνηση των παιδιών εντός του αυτοκινήτου

είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με την κυκλοφοριακή συμπεριφορά τους, όταν μετακινούνται με τα πόδια.

Της Βασιλικής Ξανθού

Πρέπει να τα ενημερώνουμε για τα σήματα του Κ.Ο.Κ. και για τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών (φαναριών) και φυσικά για τον ασφαλή τρόπο κυκλοφορίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε τα παιδιά μας να διασχίζουν τους δρόμους από τις διαβάσεις στους φωτεινούς σηματοδότες (φανάρια), να ελέγχουν προσεκτικά την κίνηση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ενός δρόμου, προτού τον διασχίσουν και να χρησιμοποιούν πάντα το πεζοδρόμιο, όπου είναι αυτό διαθέσιμο για τις μετακινήσεις τους.

Επίσης, να μην παίζουν σε δημόσιους δρόμους, αλλά στους ειδικούς χώρους άθλησης και στα πάρκα, όπου αυτό επιτρέπεται…

Και ευτυχώς που δεν είμαστε μόνοι μας στην προσπάθεια αυτή. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, έχει δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μικρά παιδιά, με στόχο να μάθουν να κυκλοφορούν…

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής Ι.Ο.ΑΣ. «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ. για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει τίτλο «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο σε στενή συνεργασία με κορυφαίους Οργανισμούς της Ευρώπης και υλοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου. Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται με βιωματικό-διαδραστικό τρόπο ως ακολούθως:

Οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, απολαμβάνουν, μία ευχάριστη κατανόηση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής συμμετέχοντας ενεργά στο να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, στο να τοποθετήσουν τις διαβάσεις, τα φανάρια και τα σήματα στα σωστά σημεία του δρόμου, στο να διασχίσουν σωστά ένα δρόμο αναλαμβάνοντας ρόλους και στο να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους, ώστε μέσα από συνεργασία να βρουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες τους. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αναπτύσσουν διάλογο σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή, καταλήγουν μόνα τους στις σωστές απαντήσεις και βιώνουν, παίζοντας στο σχολείο, τους σωστούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.

Η εκπαίδευση εστιάζει στους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούν τα παιδιά και ανάλογα με την ηλικία και τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες δίνεται έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών ως πεζοί, ως επιβάτες Ι.Χ., ως ποδηλάτες και ως χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κάθε φορά αντίστοιχα για την κάθε περίπτωση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται επάνω σε ειδικά σχεδιασμένο τάπητα (διαστάσεων 5Χ5) μέσα σε σχολική αίθουσα, σε εξωτερικούς χώρους, σε κατασκηνώσεις ή σε αίθουσα εκδηλώσεων και διαρκεί περίπου μία ώρα. Ο αριθμός παιδιών που μπορούν να συμμετέχουν είναι μέχρι 30, για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει ενεργή και αποτελεσματική συμμετοχή των παιδιών.

Ήδη από το 2008 το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί, μετά από αιτήματα σχολείων και φορέων, σε περισσότερους από 17.000 μικρούς μαθητές, σε σχολεία, κατασκηνώσεις και σε χώρους εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα, με την έγκριση και του Υπουργείου Παιδείας, στις περιπτώσεις όπου ήταν απαραίτητο, ενώ ήδη έχει προετοιμαστεί και προσέγγιση στο πλαίσιο του προγράμματος για γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies