Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Λοιμώξεις στον παιδικό σταθμό; Όχι πια

Λοιμώξεις στον παιδικό σταθμό; Όχι πια

από kmir

paidikos-stathmosΟ λόγος που τα παιδιά εκδηλώνουν πολύ συχνά λοιμώξεις είναι γιατί στερούνται των ειδικών αμυντικών μηχανισμών, κυρίως αντισωμάτων έναντι διάφορων μικροοργανισμών, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται σε μικρή ηλικία.

Μετά την ηλικία των 6-12 μηνών, που χάνουν τη μεταβιβαζόμενη από τη μητέρα τους ανοσία, γίνονται πιο ευαίσθητα και ευάλωτα στις διάφορες λοιμώξεις. Από την άλλη πλευρά, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία ευνοούν την ανάπτυξη και τη μετάδοση τέτοιου είδους λοιμώξεων, λόγω της στενής και παρατεταμένης επαφής που έχουν τα παιδιά.

Του Ιωάννη Μαθιουδάκη, επίκουρου καθηγητή, ΠΓΝ Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Αυτά τα νοσήματα πολλές φορές μεταδίδονται και κατά το διάστημα που προηγείται της εκδήλωσης των πρώτων συμπτωμάτων, ή ακόμα και μετά την ανάρρωση. Βέβαια, στη μετάδοση των νοσημάτων βοηθάει πολύ και ο τρόπος με τον οποίον συμπεριφέρονται μεταξύ τους τα παιδιά, καθώς συνήθως έρχονται πολύ κοντά, και πολλές φορές αναμειγνύουν εκκρίσεις τους, κυρίως ρινοφαρυγγικές, μέσω των χεριών τους. Έχει υπολογιστεί ότι παιδιά μικρότερα των 4 ετών βάζουν το χέρι τους στη μύτη περίπου ανά 3 λεπτά, και ότι η επαφή μολυσμένων χεριών μπορεί να μεταδώσει μικροοργανισμούς σε 15 δευτερόλεπτα! Και μόνον αυτοί οι παράγοντες δείχνουν πόσο εύκολο είναι να αναπτυχθούν και να μεταδοθούν λοιμώξεις στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού ή του σχολείου.

Τι φταίει;

Ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη μετάδοση διάφορων νοσημάτων και λοιμώξεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι τα ακατάλληλα κτίρια, καθώς πολύ συχνά πρόκειται για παλιές μονοκατοικίες που έχουν μετατραπεί σε παιδικούς σταθμούς, χωρίς ειδική διαρρύθμιση. Η έλλειψη ειδικών χώρων περιποίησης και ατομικής υγιεινής των βρεφών είναι ουσιώδους σημασίας, ενώ τις περισσότερες φορές ακόμα και η εκπαίδευση του προσωπικού είναι ανεπαρκής. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί από τους εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς απασχολούνται περιστασιακά στους χώρους αυτούς, έως ότου βρουν κάποια άλλη δουλειά, και δεν είναι εκπαιδευμένοι, ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, πώς να το κάνουν και πότε πρέπει να το κάνουν. Επιπλέον, η επιτήρηση των μεγαλύτερων παιδιών, όσον αφορά την καθαριότητα, την ανταλλαγή αντικειμένων και την επαφή με μικρότερης ηλικίας παιδιά, είναι ελλιπής.

Ο συγχρωτισμός των παιδιών διάφορων ηλικιών αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης γαστρεντερίτιδων. Ένα μεγαλύτερο παιδί που πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα και δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής μπορεί να μεταδώσει εύκολα μικροοργανισμούς με επαφή των χεριών. Λανθασμένη κίνηση, τέλος, είναι και η επιστροφή ενός παιδιού που πάσχει από κάποια λοίμωξη στο σχολείο πριν από την πλήρη ανάρρωσή του.

Κανόνες υγιεινής

Για τα γενικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε για την πρόληψη της μετάδοσης των διάφορων λοιμωδών νοσημάτων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καλό είναι να υπάρχουν γραπτές οδηγίες υγιεινής.

Καθαριότητα χώρων και παιχνιδιών

Οι οδηγίες αυτές αφορούν, κατ’ αρχήν, την καθαριότητα του περιβάλλοντος, τον καθημερινό δηλαδή καθαρισμό των χώρων, των τραπεζιών, των δαπέδων, των πάγκων, των ειδών σίτισης, των κλινοσκεπασμάτων που πρέπει να είναι ατομικά για κάθε παιδί και να απολυμαίνονται εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν από άλλο παιδί, καθώς επίσης και των παιχνιδιών. Τα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να είναι μαλακά, και πρέπει να πλένονται κάθε μέρα, ενώ τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Γραπτές οδηγίες θα πρέπει να υπάρχουν και για το πρόγραμμα εμβολιασμών, οι οποίες θα υπενθυμίζουν στους γονείς τις υποχρεώσεις τους. Το βιβλιάριο υγείας και η συχνή παρακολούθηση του παιδιού από τον παιδίατρο συχνά λύνει αυτό το πρόβλημα.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν οδηγίες για το προσωπικό όσον αφορά την αντιμετώπιση ασθενών και τραυματιών (αν, πότε και με ποιον τρόπο πρέπει να τους πιάνουμε και να τους μετακινούμε, αν πρέπει να χρησιμοποιούμε γάντια, τι πρέπει να κάνουμε).

Υγιεινή ειδικών χώρων

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η υγιεινή των ειδικών χώρων. Οι τουαλέτες θα πρέπει να καθαρίζονται και ν’ απολυμαίνονται τακτικά, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος για τη φροντίδα και την αλλαγή των σπάργανων παιδιών κάτω των 2 ετών. Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να συμμετέχουν άτομα που δεν ασχολούνται με την εστίαση ή το τάισμα των παιδιών. Τα σπάργανα θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο όπου γίνεται η αλλαγή, ενώ θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει ειδικός ποδοκίνητος κάδος για τα λερωμένα σπάργανα και να γίνεται ειδική αποκομιδή τους. Αυτά τα μέτρα αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο για να μην μεταδίδονται λοιμώξεις του πεπτικού από παιδί σε παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον, η χρήση των καθισμάτων με δοχείο θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ, εφόσον χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να προηγείται απολύμανση τουλάχιστον για δύο λεπτά με τα κατάλληλα υλικά. Καλύτερο είναι, βέβαια, να μην χρησιμοποιούνται.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies