Αρχική ΔιάφοραΣυνταγές Μαγειρικής Λαχανοντολμάδες!

Λαχανοντολμάδες!

από kmir

laxanontolmasΤης Όλγας Καμπάνη

Υλικά για 70 κομμάτια

2 κιλά κιμά μοσχαρίσιο

7-8 χούφτες ρύζι Καρολίνα

3-4 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο

1 ξερό κρεμμύδι

2 κ.σ. ξύδι

1 κ.σ αλάτι

1 κ. γ. πιπέρι

6-7 κ.σ. λάδι

1 ποτήρι νερό

1 μεγάλο λάχανο περίπου 3 κιλά

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη καλά όλα τα υλικά, εκτός από το λάχανο. Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάχανο. Το λάχανο θα πρέπει να τοποθετηθεί με το άνοιγμα προς τα κάτω. Σε λίγα λεπτά θα αρχίσουν να μαλακώνουν τα φύλλα. Με δύο ξύλινες κουτάλες το φέρνουμε τούμπα μέσα στην κατσαρόλα για να μαλακώσουν εξίσου από τις δύο μεριές. Βάζουμε το λάχανο σε μια λεκάνη και «μαδάμε» ένα- ένα τα φύλλα με αρκετή προσοχή για να μην σπάσουν. Όσο προχωράμε το «μάδημα» μπορεί να διαπιστώσουμε ότι ορισμένα φύλλα στο βάθος δεν έχουν μαλακώσει τόσο ώστε να μπορούν να διπλωθούν. Ξαναβάζουμε λοιπόν το λάχανο στο βραστό νερό και επαναλαμβάνουμε από την αρχή την διαδικασία του βρασίματος και για όσες φορές χρειαστεί. Κόβουμε το σκληρό κομμάτι και χωρίζουμε το φύλλο στα δύο, παίρνουμε ένα φυλλαράκι και βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση, λίγο πιο μέσα από την άκρη. Διπλώνουμε αριστερά – δεξιά και μετά τυλίγουμε! Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα αλείφουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μια στρώση φύλλα από το λάχανο. Βάζουμε σε σειρές τους ντολμάδες, και τους σκεπάζουμε με λίγα φύλλα από το λάχανο. ρίχνουμε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 4 ποτήρια νερό, (εάν χρειαστεί στην πορεία προσθέτουμε κι άλλο νερό). Βάζουμε ένα πιάτο από την ανάποδη για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες και τους βράζουμε για 1 ώρα. Όταν βράσουν, βγάζουμε προσεκτικά το πιάτο γιατί θα είναι καυτό και γυρίζουμε στο πλάι την κατσαρόλα και με μεγάλη προσοχή παίρνουμε το ζουμί που είναι μέσα για να το χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα ή στο αυγολέμονο που θα φτιάξουμε. Καλή επιτυχία!!!

Για το αυγολέμονο:

Υλικά

3 κρόκους αυγών

1/2 φλιτζάνι ζωμό κρέατος ή νερό (κρύο)

αλάτι

πιπέρι

3 κ.σ. κορν φλάουρ

2 1/2 φλιτζάνια ζουμί από το φαγητό (ζεστό)

Χυμό από 1- 2 λεμόνια

1 κ. σ. φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους σε μπολ. Διαλύουμε το κορν φλαουρ με λίγο κρύο ζωμό η νερό και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα με η σε μπεν μαρί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά κρέμα. Μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε ζωηρά να λιώσει και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Καλή επιτυχία!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies