Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Κυτταρίτιδα; Όχι πια!

Κυτταρίτιδα; Όχι πια!

από kmir

KutaritidaΌταν ακούμε την λέξη κυτταρίτιδα είναι σαν να μας κόβει κάποιος μέρες από τη ζωή μας. 

Η λέξη «κυτταρίτιδα» είναι στην πραγματικότητα ένας όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσουν οι ειδικοί τις διαδικασίες που συντελούνται στον υποδόριο λιπώδη ιστό και δημιουργούν στο δέρμα εντυπώματα (δηλαδή αυτά τα αντιαισθητικά λακκάκια) και μοιάζει το δέρμα μας σε αυτό το σημείο σαν ζαρωμένο πορτοκάλι (η εικόνα δηλαδή φλοιού του πορτοκαλιού, peu d΄orange).

Κυτταρίτιδα έχει το 80 με 90% των γυναικών του πλανήτη και πολύ σπάνια οι άντρες. Μάλιστα όπως λένε οι ειδικοί εμείς οι λευκές γυναίκες έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούμε από ότι οι Ασιάτισσες και οι Αφρικανές. Η κυτταρίτιδα σύμφωνα με έρευνες έχουν μεγάλη προδιάθεση να παρουσιάσουν οι γυναίκες της Μεσογείου από όλες τις υπόλοιπες γυναίκες.
Και επειδή όλες μας νομίζουμε ότι τα περιττά κιλά συνδέονται με την κυτταρίτιδα ο μύθος καταρρίπτεται. Η κυτταρίτιδα δεν έχει άμεση σχέση με το πάχος. Κυτταρίτιδα δεν έχουν μόνο οι παχύσαρκες γυναίκες, έχουν και οι πολύ αδύνατες. Φυσικά το φαινόμενο δεν μπορεί κάποιος να το θεωρήσει ασθένεια αφού το να έχει κάποια γυναίκα κυτταρίτιδα δεν σημαίνει ότι βλάπτεται με οποιοδήποτε τρόπο ο οργανισμό της.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες για να εξηγηθεί το φαινόμενο της κυτταρίτιδας και όλες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία της παίζει η συσσώρευση οιστρογόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι να διενεργούνται τέτοιες αλλαγές στο υποδόριο λίπος ώστε να καταστρέφεται η αρχιτεκτονική των ιστών και εμφανίζονται τα λακκάκια.
Οι άντρες δεν παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα διότι δεν συσσωρεύουν οιστρογόνα σε συγκεκριμένα σημεία και επιπλέον η αρχιτεκτονική δομή του λιπώδους ιστού τους έχει διαφορετική διάταξη (διαγώνια προς το δέρμα) με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται η κυτταρίτιδα.

Γιατί οι γυναίκες;
Είναι γεγονός λοιπόν ότι περισσότερο οι γυναίκες και πολύ λιγότερο οι άντρες παραπονιούνται για πρόβλημα κυτταρίτιδας. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο εξωτερικών παραγόντων, π.χ. λόγω κακής διατροφής, αλλά έχει να κάνει και με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο ανδρικός και ο γυναικείος οργανισμός επιτελούν βασικές βιολογικές λειτουργίες. Οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα βοηθούν το σώμα να δημιουργήσει μικρές αποθήκες λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα τα αντιαισθητικά λακκάκια.
Η τάση που παρατηρείται στο γυναικείο σώμα για δημιουργία κυτταρίτιδας οφείλεται σε ένα μικρό ποσοστό και στα γονίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και οι γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους ή που γυμνάζονται εντατικά εμφανίζουν, έστω σε περιορισμένο βαθμό, κυτταρίτιδα.
Σε πρώτο στάδιο οι γυναίκες που έχουν κυτταρίτιδα ήταν προκαθορισμένο από την στιγμή που γεννήθηκαν να την αναπτύξουν. Η εμφάνισή της στα κορίτσια συμβαίνει για πρώτη φορά κοντά στην ηλικία των 14 ετών, οπότε υπάρχει και έντονη ορμονική δραστηριότητα. Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει η κοπέλα καθώς το υποδόριο στρώμα της επιδερμίδας αρχίζει να λεπταίνει. Η κυτταρίτιδα επίσης εμφανίζεται σε νέες μητέρες αμέσως μετά την γέννα και ακόμα στις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κυτταρίτιδα τέλος μπορεί να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει τραυματιστεί σοβαρά και έχει πιθανόν διαταραχθεί το κυκλοφορικό σύστημα.
Οι άντρες σπανιότερα εμφανίζουν κυτταρίτιδα και αυτό εξαιτίας του πλέγματος των λιπωδών ιστών που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies