Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Κολικοί: Ένα πρόβλημα των νεογνών!

Κολικοί: Ένα πρόβλημα των νεογνών!

από kmir

KolikoiΟι κολικοί είναι συχνό πρόβλημα στα νεογνά. Εντούτοις, παρέρχεται συνήθως μετά την ηλικία 3-4 μηνών.

Η αιτία τους δεν είναι γνωστή γι’ αυτό δεν υπάρχει και γνωστή θεραπεία αλλά μερικές φορές υπάρχουν τρόποι που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα.

Ποια τα χαρακτηριστικά των κολικών;
Ένα υγιές κατά τα άλλα νεογνό παρουσιάζει κοιλιακό άλγος που εκδηλώνεται με σφίξιμο στην κοιλιά, χαρακτηριστικό μάζεμα των ποδιών προς την κοιλιά, συνεχές κλάμα καθώς και άρνηση λήψης τροφής. Συνήθως εμφανίζονται νωρίς το βράδυ σχεδόν καθημερινά την ίδια ώρα αλλά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η κοιλιά είναι “σφιγμένη” και “γουργουρίζει” λένε χαρακτηριστικά οι γονείς και το κλάμα είναι έντονο, συνεχές και διαπεραστικό. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές ώρες ενώ ακολουθεί μια περίοδος ηρεμίας όπου συνήθως το μωρό κοιμάται. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας το μωρό είναι ήσυχο. Οι κολικοί γίνονται σταδιακά λιγότερο συχνοί και μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών σταματούν.

Εξαιρέσεις!
Σε κάποια νεογνά παρατηρούνται πιο έντονα συμπτώματα κυρίως το βράδυ και συνεχίζονται σχεδόν όλη την ημέρα. Οι κολικοί σ’ αυτά μωρά είναι πιο σοβαροί λόγω της μεγάλης τους έντασης γεγονός που αναστατώνει και τους γονείς οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο πρόβλημα και καταφεύγουν στο γιατρό. Υπάρχουν όμως περίοδοι ηρεμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το νεογνό μεγαλώνει και αναπτύσσεται σωστά χωρίς να υπάρχει δηλαδή ένδειξη κάποιας σοβαρής νόσου. Επομένως και οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό στο παιδί τους.

Τι προκαλεί τους κολικούς;
Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι οι κολικοί οφείλονται σε δικό τους λάθος στην ανατροφή του παιδιού τους και κυρίως στη διατροφή, το μπάνιο τον ύπνο. Η αιτία των κολικών όμως είναι άγνωστη. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτιολογία των κολικών αλλά δεν έχει αποδειχθεί καμία. Κάποια στοιχεία συνδέουν τους κολικούς με ευαισθησία στο γάλα της αγελάδας, με τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας, με την αγχώδη συμπεριφορά της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με ένταση στο οικογενειακό περιβάλλον κλπ. Δεν έχουν συνδεθεί με καμία νόσο και κατά την εξέταση του νεογνού, ο παιδίατρος δεν βρίσκει τίποτε το παθολογικό.

Αντιμετώπιση των κολικών!
Δεν υπάρχει καμία ειδική θεραπεία για τους κολικούς διότι όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία. Οι γονείς προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους να ηρεμήσουν το μωρό τους κατά τη διάρκεια του κολικού. Δεν πρέπει οι γονείς να απελπίζονται και πάνω απ’ όλα να θυμούνται ότι δεν προκάλεσαν τους κολικούς από δικό τους λάθος. Ακόμα ότι οι κολικοί θα υποχωρήσουν στη ηλικία των 3-4 μηνών, ένα σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα που απαιτεί από μέρους τους απλώς λίγη υπομονή. Η στεναχώρια, η απελπισία και ο εκνευρισμός των γονιών είναι δικαιολογημένα συναισθήματα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies