Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΟμορφιά Κιρσοί και ευρυαγγείες: όχι πια (μέρος 2ο)

Κιρσοί και ευρυαγγείες: όχι πια (μέρος 2ο)

από kmir

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Πώς να απαλλαγείτε (μέρος 2ο)Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσετε όμορφα πόδια, τώρα που το καλοκαίρι επιτέλους ήρθε.

από την Alexandra Legrand-Pineau

Όσον αφορά στον τομέα της αισθητικής, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα προβλήματα από τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες;

Όταν εμφανίζονται κιρσοί, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ευαισθησία στα τοιχώματα των φλεβών και κατά συνέπεια αναπτύσσονται πιο εύκολα αιματώματα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν οι κιρσοί, υπάρχει περίπτωση να προκληθούν επιπλοκές που αφορούν στην αισθητική, οι οποίες συχνά είναι μη αναστρέψιμες. Το αίμα των αρτηριών περνάει από την καρδιά και κατεβαίνει προς τις γάμπες μεταφέροντας οξυγόνο, ενώ το αίμα των φλεβών μεταφέρει τα απόβλητα (ανάμεσα σε όλα τα άλλα, διοξείδιο του άνθρακα και τοξίνες) προς την καρδιά και τους πνεύμονες.

Αν το αίμα των φλεβών μένει στάσιμο στις γάμπες, οι μύες παθαίνουν ασφυξία και προκαλούνται κράμπες ή θλάση μυών, αλλά παθαίνουν ασφυξία και οι ιστοί και αλλοιώνονται οι ίνες του κολλαγόνου, προκαλώντας μείωση του πάχους του δέρματος, και μάλιστα μύωση της ελαστικότητας στον αστράγαλο, δερμο-υποδερμική σκλήρυνση, φλεγμονή, πόνους και έκζεμα. Αυτό το κιρσώδες έκζεμα προκύπτει από τη συσσώρευση των αποβλήτων στις γάμπες. Επίσης, προκαλεί κνησμό και εξαπλώνεται πρώτα στα χέρια και έπειτα και στο υπόλοιπο σώμα. Λόγω της αναπόφευκτης φαγούρας, δημιουργούνται πληγές οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε έλκος. Θα επανέλθουμε όμως σε αυτό.

Μια άλλη επιπλοκή αφορά στους αστραγάλους. Πρόκειται για καφέ κηλίδες οι οποίες ονομάζονται και ωχροειδής δερματίτιδα. Δεν είναι μελανίνη, είναι αποθέματα σιδήρου που βρίσκονται στο αίμα, τα οποία δίνουν στο δέρμα καφέ απόχρωση η οποία είναι ανεξίτηλη!

Επίσης, παρατηρείται αλλοίωση και φθορά του κυρίως δέρματος και του υποδέρματος (προστατευτικό μαξιλαράκι λίπους). Μιλάμε πλέον για δερματική ατροφία. Αυτή η φθορά εκδηλώνεται με λευκή όψη του δέρματος, που στο παραμικρό σοκ σκάει και μπορεί να εμφανίσει έλκος. Το έλκος της γάμπας είναι μια πληγή η οποία δεν επουλώνεται με φυσικό τρόπο, εξαιτίας της φλεβικής στάσης που οφείλεται στους κιρσούς και η οποία μπορεί να προχωρήσει πολλές φορές μέχρι το κόκαλο. Αναφερόμαστε βέβαια σε περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως σηψαιμία. Αυτές οι επιπλοκές δεν αφορούν μόνο στα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και στους νέους. Γι’ αυτόν το λόγο δεν θα πρέπει να υποτιμάτε το πρόβλημα των κιρσών!

Υπάρχουν θεραπείες για την αποφυγή των επιπλοκών;

Οι ιατρικές θεραπείες

Βεβαίως υπάρχει θεραπεία, με την προϋπόθεση ότι οι κιρσοί αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Όπως είπαμε και προηγουμένως, η αισθητική θεραπεία των φλεβών είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία με διαφορετικά στάδια. Όταν ένας ασθενής επισκέπτεται έναν αγγειολόγο για πρώτη φορά, ο αγγειολόγος θα πρέπει να καταγράψει αρχικά το ιστορικό του (αλλεργίες, εγκυμοσύνη κ.λπ.) και κατόπιν, με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου, τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (γενετικοί παράγοντες), και αφού θα έχει συστήσει στον ασθενή να κάνει έναν υπέρηχο-doppler, να κάνει έναν απολογισμό για να υπολογίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ύστερα απ’ όλα αυτά, ο γιατρός θα μπορεί να δώσει τη σωστή θεραπεία.

Τα φλεβοτονικά φάρμακα: Όσον αφορά στις θεραπείες που βασίζονται στα φάρμακα, υπάρχουν καταρχήν τα φλεβοτονικά φάρμακα, τα οποία τονώνουν τα τοιχώματα των φλεβών, ανακουφίζουν από προβλήματα, όπως βαριές γάμπες, κράμπες, πόνους, αλλά ποτέ δεν θα κάνουν τους κιρσούς να εξαφανιστούν.

Η πρεσοθεραπεία: Υπάρχει επίσης η πρεσοθεραπεία. Πρόκειται για θεραπεία με ειδικό μηχάνημα, η οποία συμβάλλει στην αποφυγή του οιδήματος, κάνει μασάζ στις γάμπες, διώχνει το αίμα των φλεβών προς τα πάνω και έτσι δεν εμφανίζονται νέοι κιρσοί. Υπάρχουν και οι κάλτσες για τα πόδια, οι οποίες, όμως, δεν εμποδίζουν την πάθηση να εξελιχθεί, απλώς κρύβουν το πρόβλημα.

Οι ιαματικές θεραπείες: Είναι αποτελεσματικές σε ορισμένες περιπτώσεις της πάθησης, στις ωχροειδείς δερματίτιδες και στα έλκη των ποδιών ή αμέσως μετά από μια φλεβίτιδα, αλλά και πάλι δεν εξαφανίζονται οι κιρσοί με αυτήν τη θεραπεία.

Η σωστή υγιεινή: Τέλος, είναι γεγονός ότι η σωστή υγιεινή είναι πολύ σημαντική, η αποφυγή του ζεστού νερού στις γάμπες, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ή ο περιορισμός της καθιστικής ζωής κ.λπ.

Οι χειρουργικές θεραπείες

Εκτός από τις παραπάνω θεραπείες, υπάρχουν και άλλες θεραπείες, όπως το χειρουργείο, η σκλήρυνση και το λέιζερ.

Η μικροχειρουργική: Σήμερα μιλάμε περισσότερο για μικροχειρουργική. Οι μοντέρνες τεχνικές (τοπική αναισθησία, μικροεργαλεία κ.λπ.) προσαρμόζονται στην κλασική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται εδώ και είκοσι χρόνια. Πρόκειται για επέμβαση η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και αντιμετωπίζει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο τη σοβαρή παλινδρόμηση, χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να αφήσει τις δραστηριότητές του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ασθενής βγαίνει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο ή την κλινική και μπορεί να περπατήσει. Για να καθησυχαστούν οι ασθενείς, θα σας πω ότι είναι λιγότερο οδυνηρό από την εξαγωγή ενός δοντιού και ότι ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του πολύ γρήγορα μετά την επέμβαση.

Η σκληροθεραπεία: Έχει στόχο να σκληρύνει τους κιρσούς με έγχυση μιας χημικής ουσίας: στην ουσία, οι κιρσοί είναι ψευδοφλέβες-παράσιτα, οι οποίες θρέφουν τις ευρυαγγείες. Είναι μια τεχνική η οποία εφαρμόζεται από το 1928 και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, τα προϊόντα που εφαρμόζονται έχουν βελτιωθεί και είναι πιο ουδέτερα. Πρόκειται για ασφαλή και ανώδυνη τεχνική, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται από ειδικούς. Ο γιατρός, βέβαια, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής δεν έχει αλλεργία σε κάποιο φάρμακο, γι’ αυτό και ο ιατρικός έλεγχος πριν από τη θεραπεία είναι πολύ σημαντικός και απαραίτητος.

Το λέιζερ: Το λέιζερ εφαρμόζεται κυρίως στην αισθητική θεραπεία των φλεβών για την αντιμετώπιση της ευρυαγγείας. Υπάρχει σήμερα μια νέα γενιά λέιζερ, η οποία βασίζεται στην ψυχρή ακτινοβολία. Αυτά τα λέιζερ είναι πολύ ισχυρά. Είναι, για παράδειγμα, είκοσι φορές πιο ισχυρά από τα λέιζερ που εφαρμόζονται στο πρόσωπο και δώδεκα φορές πιο ισχυρά από τα λέιζερ που εφαρμόζονται για την αποτρίχωση. Λόγω της ψυχρής ακτινοβολίας, προστατεύει το δέρμα και συμβάλλει στην αποφυγή του καψίματος. Πρόκειται για θεραπεία η οποία πραγματοποιείται σε δύο συνεδρίες και της οποίας τα αποτελέσματα φαίνονται μέσα σε τρεις έως έξι μήνες. Δεν είναι επώδυνη και δεν έχει παρενέργειες.

Οι άλλες τεχνικές

Τέλος, υπάρχουν και άλλες πολύ σύγχρονες τεχνικές, όπως το ενδοφλεβικό λέιζερ και η ραδιοσυχνότητα.

Τι θα πρέπει να κάνουμε μετά από μια θεραπεία;

Όσον αφορά στη χειρουργική και στη σκληροθεραπεία, συνιστάται η χρήση ειδικών καλσόν συγκράτησης. Για το λέιζερ, θα πρέπει οι γάμπες να είναι άσπρες πριν από τη θεραπεία (όχι μαυρισμένες γάμπες) και δεν θα πρέπει να εκτεθούν τα πόδια του ασθενή στον ήλιο μετά τη θεραπεία για τουλάχιστον έναν μήνα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies