Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΟμορφιά Κιρσοί και ευρυαγγείες: όχι πια (μέρος 1ο)

Κιρσοί και ευρυαγγείες: όχι πια (μέρος 1ο)

από kmir

Γιατί το πρόβλημα αφορά κυρίως τις γυναίκες;

Πράγματι, βλέπουμε περισσότερες γυναίκες στα ιατρεία, γιατί σπάνια οι άντρες ζητούν τη γνώμη ειδικού για προβλήματα που αφορούν στην αισθητική. Συνήθως απευθύνονται στον ειδικό όταν αισθάνονται πόνο. Μερικές φορές καθυστερούν τόσο πολύ να ζητήσουν βοήθεια, που τους παρουσιάζονται επιπλοκές, όπως έλκη στα πόδια. Αλλά το πρόβλημα αφορά κυρίως στις γυναίκες, λόγω των ορμονικού τους συστήματος και των ορμονικών αλλαγών που υφίστανται κατά τη διάρκεια της ζωής τους (εφηβεία, έμμηνος κύκλος, εγκυμοσύνη, προ-εμμηνόπαυση, εμμηνόπαυση), οι οποίες επιδεινώνουν τα προβλήματα των φλεβών.

Οι δύο ορμόνες, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη ευνοούν την εμφάνιση των κιρσών, γιατί προκαλούν φλεβική αγγειοδιαστολή, ιδιαίτερα αν μια γυναίκα έχει ευαισθησία στα τοιχώματα των φλεβών, θα εμφανίσει κιρσούς. Για παράδειγμα, κατά την εμμηνόπαυσή τους, μερικές γυναίκες ακολουθούν ορμονική θεραπεία αποκατάστασης (THS). Έτσι, λοιπόν, τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου, όπως είναι η έξαψη, η νυχτερινή εφίδρωση, η αϋπνία, δεν θα είναι τόσο έντονα, αλλά θα επιδεινωθούν οι κιρσοί τους. Συχνά συνεργάζεται ο αγγειολόγος με τον γυναικολόγο για να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ των δυο θεραπειών.

Σε ποια ηλικία εμφανίζονται οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;

Δεν υπάρχει κανόνας. Μπορεί να εμφανιστεί από την περίοδο της εφηβείας έως πολύ μεγάλη ηλικία. Σε αντίθεση με την ιδέα που επικρατεί, αυτή η πάθηση δεν αφορά μόνο στα ηλικιωμένα άτομα. Μπορεί να υπάρχουν και επιπλοκές στην ηλικία των 20-25 χρονών. Στην πραγματικότητα, είναι περίπλοκο για τον εξής πολύ απλό λόγο: το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των κιρσών είναι ένα γονίδιο που εξελίσσεται με τον δικό του τρόπο. Για παράδειγμα, τα μέλη της ίδιας οικογένειας μπορεί να έχουν διαφορετικά είδη κιρσών. Αν ο πατέρας σας έχει ένα συγκεκριμένο είδος κιρσού, δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχετε τον ίδιο, μπορεί η δική σας κατάσταση να είναι πιο σοβαρή.

Μπορεί μια κοπέλα 20 χρόνων να έχει πιο πολλούς κιρσούς απ’ ό,τι η μαμά της όταν ήταν 30 χρονών. Συνήθως, η πάθηση από γενιά σε γενιά χειροτερεύει. Επίσης, το γονίδιο το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των κιρσών επηρεάζεται και από το περιβάλλον. Στις μέρες μας, το άγχος κυριαρχεί στη ζωή μας, τρέχουμε όλη τη μέρα σε ξέφρενους ρυθμούς και αυτός ο ρυθμός ζωής προκαλεί φθορά στο φλεβικό δίκτυο. Με άλλα λόγια, το φλεβικό μας σύστημα δεν είναι προσαρμοσμένο στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Θα σας δώσω ένα ξεκάθαρο παράδειγμα.

Για πάρα πολλά χρόνια, οι Ασιάτισσες δεν είχαν κιρσούς, ακόμα και μετά από πολλές εγκυμοσύνες, αλλά από τότε που η Ασία έγινε βιομηχανική χώρα, οι γυναίκες που ζουν στις μεγαλουπόλεις, όπως το Χονγκ-Κονγκ ή τη Σαγκάη, αν έχουν φλεβική ευαισθησία, εμφανίζουν κιρσούς.

Συνεχίζεται…

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies