Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΟμορφιά Κιρσοί και ευρυαγγείες: όχι πια (μέρος 1ο)

Κιρσοί και ευρυαγγείες: όχι πια (μέρος 1ο)

από kmir

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Πώς να απαλλαγείτε (μέρος 1ο)Τα πόδια στηρίζουν και μεταφέρουν το σώμα μας για τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια χρόνια. Αποτελούν επίσης όπλο γοητείας, κυρίως για τις γυναίκες με ωραίους μηρούς και γάμπες, 

με την προϋπόθεση ότι προτιμούν τη φούστα από το παντελόνι.

Συχνά, οι γυναίκες επιλέγουν ρούχα που να καλύπτουν τις ατέλειες των ποδιών τους, που κάποιες φορές οφείλονται στο σχήμα τους, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η αιτία είναι ότι υποφέρουν από κιρσούς και ευρυαγγείες.

Ο Dr. J-P Titon, αγγειολόγος-φλεβολόγος, μας μιλάει για την επιφανειακή φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων, για τους παράγοντες που την επιδεινώνουν, για τις θεραπείες, και επίσης δίνει συμβουλές για την προστασία του φλεβικού συστήματος και την καλύτερη προετοιμασία για το καλοκαίρι… ώστε να μη νιώθουν οι γυναίκες ντροπή όταν επιδεικνύουν τις γάμπες τους!

από την Alexandra Legrand-Pineau

Τι είναι η επιφανειακή φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων;

Πρόκειται για χρόνια πάθηση, η οποία εκδηλώνεται με αλλοίωση των βαλβίδων που βρίσκονται στις φλέβες. Οι βαλβίδες επιτρέπουν τη δίοδο πέντε περίπου λίτρων αίματος, από τα πόδια προς την καρδιά. Όταν οι βαλβίδες αλλοιώνονται, το αίμα συγκεντρώνεται στις γάμπες. Μιλάμε λοιπόν για παλινδρόμηση του αίματος, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη φλεβική στάση ή στασιμότητα του αίματος στις γάμπες, και τη διαστολή των αγγείων, που τα τοιχώματά τους γίνονται πιο ευαίσθητα. Συνοπτικά, η φλεβική ανεπάρκεια συνδέεται με την ανεπάρκεια της φλεβικής επιστροφής.

Αυτή η πάθηση αφορά πάρα πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και άντρες. Συμβαίνει στα κάτω άκρα, γιατί αυτά δέχονται τη μεγαλύτερη καταπόνηση. Άλλοτε θεωρούσαν ότι η επιφανειακή φλεβική ανεπάρκεια ήταν η πάθηση που οφείλεται στην ορθοστασία, αλλά πλέον διαπιστώθηκε ότι και η καθιστική ζωή είναι ένας από τους παράγοντες που την επιβαρύνουν.

Πώς εκδηλώνεται;

Οι κυριότερες συνέπειες αυτής της πάθησης είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες, που πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν, επίσης, από πόνους, κράμπες, μούδιασμα και αίσθηση κούρασης στα κάτω άκρα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επιβαρύνουν τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες;

Οι κιρσοί χαρακτηρίζονται από τη διαστολή και τη μη αναστρέψιμη επιμήκυνση μιας φλέβας, δηλαδή από ένα είδος φλεβικής κήλης. Οι αιτίες που την προκαλούν είναι πολλές, αλλά η κυριότερη είναι η κληρονομικότητα. Κληρονομούμε την ευαισθησία των φλεβικών τοιχωμάτων, από την οποία υπέφεραν οι γονείς και οι παππούδες μας. Αν ένας από τους γονείς μας έχει αυτήν την πάθηση, έχουμε 50% πιθανότητες να την κληρονομήσουμε, ενώ αν την έχουν και οι δύο, το ποσοστό ανεβαίνει στο 60%. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές διαταραχές, η παχυσαρκία, τα πολύ στενά ρούχα και παπούτσια (κυρίως οι μπότες που περιορίζουν τις γάμπες), η ορθοστασία, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τα πολύ ζεστά μπάνια, η υπερβολική χρήση της σάουνας ή του χαμάμ, η κακή υγιεινή κ.λπ.

Οι ευρυαγγείες, τις οποίες οι Αμερικάνοι ονομάζουν «spider veins», δημιουργούνται σχεδόν από τις ίδιες αιτίες με τους κιρσούς, αλλά είναι πιο επιφανειακές και δημιουργούν ένα «μπουκέτο» από κόκκινα νήματα. Οι ευρυαγγείες τρέφονται από έναν κιρσό ο οποίος ονομάζεται κιρσός-τροφός. Αν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα απ’ όλα αυτόν τον κιρσό-τροφό, όλες οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της ευρυαγγείας δεν θα είναι αποτελεσματικές.

Σήμερα, το 85% των γυναικών που επισκέπτονται έναν ειδικό γιατρό εστιάζει στο αισθητικό πρόβλημα. Πριν από 20 χρόνια, το 85% των ασθενών που επισκεπτόταν τον γιατρό το έκανε γιατί υπέφερε από πόνους. Από γυναίκες που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα πληροφορούμαστε ότι δοκίμασαν πολλές θεραπείες για να το αντιμετωπίσουν, αλλά καμία δεν ήταν αποτελεσματική. Μετά από ειδική εξέταση (με την οποία γίνονται ορατά τα αιμοφόρα αγγεία), μπορεί να φανεί αν αυτές οι γυναίκες παρουσιάζουν σημαντική παλινδρόμηση σε βάθος, σε μια σαφηνή φλέβα. Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη μια μικρή επέμβαση για την επίδεση αυτής της φλέβας και τη σκλήρυνση των κιρσών, καθώς και των κιρσών-τροφών. Κατόπιν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ευρυαγγείες. Αν ξαναεμφανιστούν, τότε σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίστηκε ένας κιρσός-τροφός που δεν ήταν ορατός, ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ήταν ακόμα σε εξέλιξη.

Η επιφανειακή φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι μια πάθηση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όταν η θεραπεία της ολοκληρωθεί, απαιτείται παρακολούθηση, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για τους άντρες και κάθε έξι μήνες για τις γυναίκες. Τίποτα δεν είναι οριστικό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies