Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Ώρα για… λούσιμο

Ώρα για… λούσιμο

από kmir

Ώρα για… λούσιμοΤο μπάνιο του παιδιού σας και ειδικά το λούσιμο μπορεί να εξελιχθεί σε μια αφορμή για να έρθετε πιο κοντά μαμά και κόρη ή μαμά και γιός, ή σε μια αφορμή για να χαλαρώσει το παιδάκι σας, με ένα απαλό μασάζ στο κεφάλι.

Φυσικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το δικό σας σαμπουάν, αλλά κάποιο προϊόν ειδικά για παιδιά. Η εύλογη ερώτηση είναι «ποιο προϊόν». Η κα Τσιβιτανίδου θα μας βοηθήσει να διαλέξουμε το κατάλληλο.

Δείτε πώς θα διαλέξετε το κατάλληλο σαμπουάν για το ευαίσθητο δέρμα του παιδιού σας.

Της Δήμητρας Μαυρίδου, σε συνεργασία με την κα Τάλια Τσιβιτανίδου- Κάκουρου, παιδίατρο-παιδοδερματολόγο

1. Ποια είναι τα κυριότερα καλλυντικά που πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλάθι με προϊόντα περιποίησης για το μωρό;

Παιδικό σαπούνι/αφρόλουτρο. Τονίζεται ότι όλα τα παιδικά σαπούνια, σήμερα, κατ’ ευφημισμόν ονομάζονται σαπούνια. Πρόκειται για υποκατάστατα σαπουνιού, καθαριστικές ουσίες απαλλαγμένες από αλκάλεα και εμπλουτισμένες με ενυδατικούς παράγοντες που, ταυτόχρονα, καθαρίζουν το δέρμα, σέβονται την ισορροπία του και το ενυδατώνουν.

Σημειώνεται ότι η διαφορά του αφρόλουτρου από το σαμπουάν έγκειται στο ότι στο σαμπουάν προστίθενται ειδικές ουσίες που κάνουν τα μαλλιά να γυαλίζουν, δηλαδή να μην είναι θαμπά. Στα μωρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφρόλουτρο/σαμπουάν.

β) Ενυδατική λοσιόν, κρέμα ή αλοιφή για όλο το σώμα, ανάλογα με το αν το δέρμα είναι ξηρό ή όχι.

γ) Κρέμα/αλοιφή αποφρακτικού τύπου για την περιοχή της πάνας. Στόχο έχει να δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας, ώστε να αποφεύγονται οι ερεθισμοί στην ευαίσθητη περιοχή.

δ) Ειδική πούδρα για τους καλοκαιρινούς μήνες, που στόχο έχει να συγκρατεί τον ιδρώτα, κι έτσι να αποφεύγεται ο ερεθισμός (δροτσίλα).

2. Τα βρεφικά και παιδικά σαμπουάν κατηγοριοποιούνται ανά ηλικία;

Ναι. Τα βρεφικά σαμπουάν είναι περισσότερο απαλά, έχουν πιο λεπτό άρωμα και τσούζουν λιγότερο τα μάτια.

3. Από ποια ηλικία και μετά μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα καλλυντικά περιποίησης των γονιών τους (π.χ., σαμπουάν, αφρόλουτρα κλπ.);

Σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι προτιμότερο τα παιδιά να χρησιμοποιούν καλλυντικά που απευθύνονται στην ηλικία τους. Αν οι γονείς για διάφορους λόγους (π.χ., οικονομικούς) προτιμούν καλλυντικά κοινά για όλη την οικογένεια, τότε πρέπει να προσέχουν το σαπούνι να είναι ουδέτερο, χωρίς χρώμα και άρωμα. Το ίδιο ισχύει και για τις ενυδατικές κρέμες/αλοιφές.

4. Πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα παιδιά ή τα βρέφη;

Τα βρέφη και παιδιά πρέπει να λούζονται σε καθημερινή βάση. Προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιείται σαμπουάν κατάλληλο για την ηλικία τους, το νερό να είναι δροσερό και να μη γίνεται στέγνωμα με πιστολάκι με πολύ ζεστό αέρα.

5. Υπάρχουν απαγορευτικές ουσίες που δεν πρέπει να είναι στα συστατικά του σαμπουάν, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες;

Τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση για ουσίες που μπορεί να βρίσκονται σε παιδικά σαμπουάν και οι οποίες με τη συνεχή χρήση μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ακόμη και να είναι καρκινογόνες.Το τελευταίο δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο. Τέτοιες ουσίες είναι η διοξίνη και η φορμαλδεϋδη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την ανίχνευση διοξίνης σε όλα τα καλλυντικά, ενώ η φορμαλδεϋδη επιτρέπεται σε συγκέντρωση 0.2%.

6. Τι ορίζουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα συστατικά των παιδικών καλλυντικών;

Πρέπει να αποφεύγεται το χρώμα και το άρωμα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο παιδί. Επίσης, ελέγχονται οι ουσίες που περιέχουν όσον αφορά την ποιότητα και ποσότητα/αναλογία τους, ώστε να μην αλλοιώνουν την ομοιοστασία του δέρματος.

7. Πόσο καιρό μπορούμε να διατηρήσουμε τα προϊόντα βρεφικής και παιδικής περιποίησης; Υπάρχει αυστηρή ημερομηνία λήξης;

Αναγράφεται ημερομηνία λήξης στα προϊόντα βρεφικής και παιδικής περιποίησης, την οποία πρέπει να προσέχουμε. Επίσης, μετά το άνοιγμά τους είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούνται πέραν των 6 μηνών.

8. Τι είναι το ph και τι ισχύει ανά ηλικία;

Το ph δείχνει την οξύτητα του προϊόντος. Για παράδειγμα το σαμπουάν θεωρείται ουδέτερο αν έχει ph 7, όξινο αν έχει ph μικρότερο από 7 και αλκαλικό αν το ph του είναι μεγαλύτερο από 7. Το δέρμα μας έχει ph ελαφρά όξινο (5.6), επομένως για να μη διαταράσσεται η ισορροπία του θα πρέπει τα καλλυντικά να έχουν ελαφρά όξινο ή ουδέτερο ph. Ευτυχώς αυτό ισχύει για όλα τα παιδικά καλλυντικά. Δηλαδή κανένα βρεφικό/ παιδικό καλλυντικό δεν έχει αλκαλικό ph.

 

 

Pharmasept Baby Care Extra Sensitive Bath 250ml (Απαλό Βρεφικό Αφρόλουτρο Για Σώμα & Μαλλιά)

Pharmasept Baby Care Extra Sensitive Bath 250ml (Απαλό Βρεφικό Αφρόλουτρο Για Σώμα & Μαλλιά) Πολύ απαλό αφρόλουτρο για χρήση από την πρώτη ημέρα Εξαιρετικά απαλό αφρόλουτρο για σώµα και µαλλιά για χρήση από την πρώτη ημέρα. Απαλλαγμένο από συντηρητικά και θειούχες ενώσεις (SLS/SLES) Εξα

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies