Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Καλοκαιρινές μυκητιάσεις στα πόδια

Καλοκαιρινές μυκητιάσεις στα πόδια

από kmir

Καλοκαιρινές μυκητιάσεις: πώς θα τις αποφύγετεΚάθε περίοδο του χρόνου φαίνεται ότι είμαστε επιρρεπείς σε διαφορετικές παθήσεις. Όλο το χειμώνα υποφέρουμε από ιώσεις, την άνοιξη κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες αλλεργίες

και στην συνέχεια έρχεται δυναμικά το καλοκαίρι με εγκαύματα, μολύνσεις και βέβαια μυκητιάσεις στα πόδια. Ας δούμε ποιες ηλικίες αφορούν και βέβαια πώς θα τις αντιμετωπίσουμε αν δεν καταφέρουμε να τις αποφύγουμε.

Της Βασιλικής Ξανθού, σε συνεργασία με τον Βασίλειο Κατσιμπούλα, δερματολόγο

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μυκητιάσεις μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Παρόλα αυτά, όσον αφορά τις μυκητιάσεις του άκρου ποδός, φαίνεται να αγαπάνε ιδιαίτερα τα παιδιά, αφού εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών σε ποσοστό που φθάνει το 40% είτε ως ονυχομυκητίαση είτε ως δερματοφυτία πελμάτων. Και πολλές φορές οι πάσχοντες δεν καταλαβαίνουν καν ότι πάσχουν…

Γιατί οι μύκητες στα πόδια είναι πιο συχνοί το καλοκαίρι;

Η άμμος, η θάλασσα, η ζέστη “ευθύνονται” κυρίως για τις λοιμώξεις αυτές του δέρματος. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης, ασθένειες δερματολογικές, αλλά και άλλου είδους (π.χ. παχυσαρκία) προδιαθέτουν για την εμφάνιση αυτών των μυκητιάσεων. Το πιο σημαντικό όμως είναι να διαγνωστούν εγκαίρως και να αντιμετωπιστούν σωστά και άμεσα. Πολλές φορές μάλιστα, ο παθών αγνοεί ότι έχει μυκητίαση ποδιών γιατί οι μόνες ενδείξεις είναι η δυσοσμία, η απολέπιση ή κάποια «σχισίματα» ανάμεσα στα δάχτυλα ….σπανιότερα και σε σοβαρές περιπτώσεις ή παραμελημένες ενδέχεται να πονάει και να δυσκολεύεται στο βάδισμα. Στην περίπτωση δε, που έχει προσληφθεί από ποικιλόχρου πιτυρίαση αποκτά κηλίδες στο δέρμα του οι οποίες μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικά διάστημα, ακόμα και μετά την θεραπεία και την «απομάκρυνση του μύκητα».

Τι είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Πρόκειται για μια λοίμωξη των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος. Για την εμφάνισή της ενοχοποιείται ένας ζυμομύκητας ο οποίος βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί όπου υπάρχει αυξημένη παραγωγή …σμήγματος στο δέρμα. Εντοπίζεται κυρίως στις λιπαρές περιοχές του λαιμού, του θώρακα, της πλάτης αλλά και του τριχωτού της κεφαλής. Οι κλιματολογικές συνθήκες, ιδίως η ζέστη και η υγρασία, αλλά και η έλλειψη καθαριότητας και φροντίδας του δέρματος αποτελούν επίσης παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση αυτού του μύκητα. Το αποτέλεσμα είναι ο ανομοιόμορφος χρωματισμός του δέρματος στα “επίμαχα” σημεία. Παρατηρούνται μικρές και λεπιδώδεις κηλίδες σε διάφορους χρωματισμούς, από άσπρο μέχρι καφέ και ερυθρό. Σ’ αυτές μάλιστα οφείλει και την ονομασία της η δερματική αυτή λοίμωξη.

Ποια είναι η δράση αυτού του μύκητα;

Ο ζυμομύκητας θεωρείται ότι καταστρέφει τα μελανοκύτταρα τα οποία παράγουν τη μελανίνη, τη χρωστική ουσία του δέρματος που παράγεται με την έκθεσή μας στον ήλιο και μας δίνει το μπρούτζινο χρώμα του καλοκαιριού. Έτσι αποχρωματίζεται το δέρμα ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται (οι κηλίδες γίνονται ολοένα πιο εμφανείς και αντιαισθητικές) όταν βγαίνουμε στον ήλιο. Και αυτό διότι στα υπόλοιπα σημεία όπου τα μελανοκύτταρα συνεχίζουν να παράγουν κανονικά μελανίνη, το δέρμα σκουραίνει. Αυτές οι κηλίδες αποτελούν και τη μορφή της εκδήλωσης της ποικιλόχρου πιτυρίασης. Θεωρείται νόσος ασυμπτωματική, διότι δεν έχει άλλα συμπτώματα εκτός από τον κνησμό, αλλά και αυτό μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, που ο παθών παρουσιάζει έντονη εφίδρωση.

Ο ζυμομύκητας βρίσκεται σε μικρές ή μεγάλες ομάδες στο δέρμα όλων. Καθένας δηλαδή από εμάς μπορεί να ασθενήσει. Δεν νοσούμε ωστόσο όλοι. Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους επιστήμονες. Γενικά, το φυσιολογικό πλύσιμο απομακρύνει τον μύκητα μαζί με τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Η ζέστη όμως και η υγρασία αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την …ανάπτυξη και την εξάπλωσή του στο δέρμα. Μόλις βρουν λοιπόν οι μύκητες αυτό το περιβάλλον, εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται. Το πλέον κατάλληλο περιβάλλον διαμορφώνεται πάντως το καλοκαίρι (ζέστη, υγρασία, ιδρώτας) αλλά και τον χειμώνα υπό ορισμένες συνθήκες (υψηλός πυρετός, εφίδρωση). Ομάδα …υψηλού κινδύνου αποτελούν και όσοι αθλούνται συστηματικά.

Πως θεραπεύεται η ποικιλόχρους πιτυρίαση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται εύκολα από έναν δερματολόγο ο οποίος θα σας υποδείξει και την κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως η θεραπεία βασίζεται σε σκευάσματα που εφαρμόζονται τοπικά ή/και σε χάπια.

Έχετε πάντως υπόψη σας ότι και μετά τη θεραπεία μπορεί να παραμείνουν λευκές κηλίδες. Και αυτό διότι ο μεν μύκητας μπορεί να …εξοντωθεί, αλλά η αχρωμία που προκάλεσε στο δέρμα μπορεί να εξαφανισθεί μόνο μετά από το επόμενο καλοκαίρι.

Επίσης, να είστε προετοιμασμένοι να σας ξανασυμβεί γιατί είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου ο ασθενής υποτροπιάζει, εμφανίζει δηλαδή ξανά τις γνωστές κηλίδες.

Η μυκητίαση ποδιών (“πους αθλητού”)

Η μυκητίαση ποδιών αποτελεί μία από τις πλέον συχνές δερματοπάθειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν την εν λόγω μυκητίαση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Προσβάλλει συνήθως τους άνδρες και τους εφήβους. Εάν εκδηλωθεί και σε παιδί, τότε πιθανόν να υπάρχει και κάποια άλλη δερματική πάθηση.

Και στη λοίμωξη αυτή μύκητες είναι η αιτία. Πρόκειται για απλούς μικροοργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται και μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι έχουν τον μύκητα στο δέρμα τους, αλλά δεν εμφανίζουν τη νόσο! Οι κατάλληλες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων είναι η υγρασία, ο ιδρώτας και η έλλειψη καλού αερισμού στα πόδια. Τα αθλητικά παπούτσια παίζουν και αυτά τον ρόλο τους και ειδικά τα συνθετικά… Επίσης, άλλοι παράγοντες που δημιουργούν μύκητες στα πόδια είναι τα πόδια που ιδρώνουν, τα πόδια που δεν στεγνώνουν καλά μετά το μπάνιο ή το κολύμπι, καθώς και τα σφιχτά παπούτσια και οι κάλτσες.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies