Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Καισαρική τομή: τι πρέπει να ξέρετε

Καισαρική τομή: τι πρέπει να ξέρετε

από kmir

Πλεονεκτήματα για τη μητέρα

Α. Δεν προκαλεί διαταραχές, «χαλάρωση», του πυελικού εδάφους, περιορίζοντας τον κίνδυνο για: απώλεια ούρων από υπερένταση, πρόπτωση μήτρας – πυελικών οργάνων, ακράτεια του πρωκτικού σφιγκτήρα ή τραυματικά συρίγγια, σεξουαλική δυσλειτουργία.

Β. Επιτρέπει τον προγραμματισμό του τοκετού

Γ. Μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμός μεταγγίσεων

Δ. Λιγότερες χειρουργικές επιπλοκές (κολποπερινεϊκές ρήξεις στον κολπικό ή υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό)

Ε. Ψυχολογική επιβάρυνση μικρότερη (απ’ ότι σε υποβοηθούμενο τοκετό ή επείγουσα Κ.Τ.)

Antony G. Visco et al. Obstet Gynecol 2006 Dec

Μειονεκτήματα για τη μητέρα

Α. Μείωση γονιμότητας για επόμενες κυήσεις

Β. Αυξάνει τους κινδύνους σε περίπτωση επιθυμίας αποκτήσεως πολλών παιδιών: κίνδυνος ρήξης μήτρας, αύξηση κινδύνου προδρομικού πλακούντα, αύξηση κινδύνου ενδομητρίου θανάτου σε επόμενες κυήσεις

Antony G. Visco et al. Obstet Gynecol 2006 Dec

Στα κύρια πλεονεκτήματα της καισαρικής τομής για το νεογνό είναι η μείωση του κινδύνου για νεογνική ασφυξία-εγκεφαλοπάθεια, ενδοκρανιακή αιμορραγία, βλάβη βραχιόνιου πλέγματος ή προσωπικού νεύρου.

Στα μειονεκτήματα για το νεογνό είναι η αύξηση του κινδύνου για νοσηρότητα αναπνευστικού και οι ιατρογενείς τραυματισμοί του εμβρύου (που αφορούν όμως κυρίως επείγουσες Κ.Τ.).

Antony G. Visco et al. Obstet Gynecol 2006 Dec

Επιβάλλεται να υπογραμμίσουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες με συγκεκριμένο αντικείμενο τις Κ.Τ. μετά από επιλογή της εγκύου, έτσι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα προσεγγίζονται «κατ’ εκτίμηση» από μελέτες που συγκρίνουν τα αποτελέσματα του τοκετού κολπικά με την Κ.Τ.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων –Γυναικολόγων προτείνει επιτακτικά ότι: η προγραμματισμένη Κ.Τ. πρέπει να προσφέρεται ως επιλογή, ειδικά στις πρωτοτόκες και πολυτόκες, που έχουν ήδη υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης του πυελικού εδάφους. Hale RW, Harer WB. Elective prophylactic cesarean delivery. ACOG Clin Rev 2005; 10 15-6

Στην ίδια κατεύθυνση η Επιτροπή Δεοντολογίας του ACOG καθορίζει ότι ο μαιευτήρας είναι ηθικά δικαιολογημένος όταν εκτελεί Κ.Τ. μετά από επιλογή της εγκύου, εάν ο ίδιος και η έγκυος πιστεύουν ότι προάγουν την συνολική υγεία και ποιότητα ζωής αυτής και του παιδιού της. Παρομοίως είναι δικαιολογημένος ο μαιευτήρας να αρνηθεί να εκτελέσει μια Κ.Τ. εάν πιστεύει ότι μπορεί να βλάψει την ίδια ή το παιδί.

Αντιθέτως, η Διεθνής Ένωση Γυναικολόγων και Μαιευτήρων (FIGO) υποστηρίζει τον κολπικό τοκετό και θεωρεί ότι η Κ.Τ. μετά από επιλογή της εγκύου δεν είναι καθόλου δικαιολογημένη. Recommendations on Ethical Issues in Obstetrics and Gynecology by the FIGO Committee for Ethical Aspects of Human Reproduction and Women’s health. February 2006

Ειδικά χαρακτηριστικά εγκύων, που επιλέγουν Κ.Τ.

Οι έγκυες που επιλέγουν καισαρική τομή είναι έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας, έγκυες με προηγούμενο ιστορικό υπογονιμότητας (πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλής για το παιδί), ενώ και έγκυες που φοβούνται τον κολπικό τοκετό (χωρίς άλλο λόγο) αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό. Βέβαια, με ειδική ψυχολογική υποστήριξη το ποσοστό αυτό ελαττώνεται. ( Acta Obstet Genecol Scand 2006; 85(10). Σε άλλη μελέτη υποστηρίζεται από τις γυναίκες, ότι οι ψυχολογικοί λόγοι, που τις οδηγούν στην επιλογή της Κ.Τ. είναι ο φόβος για τις ίδιες και το παιδί και η πεποίθηση ότι η Κ.Τ. είναι ασφαλέστερη για το παιδί.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies