Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΣεξουαλικότητα Κάντε το εμβόλιο κατά του ιού HPV

Κάντε το εμβόλιο κατά του ιού HPV

από kmir

Στρατηγική κίνηση για κάθε γυναίκαΤι είναι τα εμβόλια κατά του ιού HPV;

Σήμερα, κυκλοφορούν δύο εμβόλια (διδύναμο και τετραδύναμο HPV εμβόλιο) που προστατεύουν από τους τύπους του ιού HPV 16 και 18, οι οποίοι ευθύνονται συνολικά για το 75% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και για τις περισσότερες περιπτώσεις των άλλων μορφών καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV. Τα εμβόλια προστατεύουν μερικώς και από άλλους τύπους HPV, ενώ το τετραδύναμο εμβόλιο, περιέχοντας και τους τύπους 6 και 11, προφυλάσσει και από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Πόσο αποτελεσματικά και ασφαλή είναι τα εμβόλια;

Οι κλινικές μελέτες των εμβολίων αυτών έχουν δείξει αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα, που προσεγγίζει το 100% σχεδόν για όλα τα νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με τα εμβόλια. Σήμερα διαθέτουμε επιπρόσθετα στοιχεία αποτελεσματικότητας και από τους εκατομμύρια εμβολιασμούς που γίνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Οι εμβολιασμοί στην πράξη επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς σε χώρες όπου γίνεται συστηματικός εμβολιασμός καταγράφεται πραγματική μείωση εμφάνισης των νοσημάτων που προλαμβάνει ο εμβολιασμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπου δεν υπήρχε το εμβόλιο. Όσο για το θέμα της ασφάλειας, ειδικό παγκόσμιο δίκτυο καταγραφής των ανεπιθύμητων ενεργειών αλλά και αρμόδια όργανα δηλώνουν με επίσημες αναφορές ότι τα εμβόλια κατά του HPV δε συσχετίζονται με καμία σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Ποιες γυναίκες μπορούν να εμβολιαστούν και γιατί;

Τα εμβόλια απευθύνονται σε κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του εμβολιαστικού προγράμματος του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα μπορεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά του HPV και η μεγαλύτερη των 26 ετών γυναίκα;

Μία γυναίκα μπορεί να μολυνθεί από τον ιό σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και για όσο διάστημα είναι σεξουαλικά ενεργή. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που είναι υπεύθυνος για την έγκριση του HPV εμβολίου, ο εμβολιασμός με το τετραδύναμο εμβόλιο ενδείκνυται και σε μεγαλύτερες γυναίκες έως την ηλικία των 45 ετών.

Πώς συνδυάζεται ο εμβολιασμός με την εξέταση κατά Παπανικολάου;

Η εξέταση κατά Παπανικολάου είναι μία διαγνωστική εξέταση που έχει ως στόχο την έγκαιρη διάγνωση μιας βλάβης σε προκαρκινικό στάδιο, με τελικό σκοπό να αντιμετωπιστεί πριν εξελιχθεί σε καρκίνο. Η προσφορά του είναι τεράστια και έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Ο εμβολιασμός, από την άλλη, γίνεται για την πρόληψη της λοίμωξης από κάποιους τύπους του ιού από τους οποίους προστατεύουν τα σημερινά εμβόλια. Επομένως, κάθε γυναίκα πρέπει να εμβολιάζεται και στη συνέχεια να εξετάζεται με τεστ Παπανικολάου σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου της. Σήμερα, ο συνδυασμός εμβολιασμού και εξέτασης Παπανικολάου έχει καθιερωθεί ως η σύγχρονη ιατρική πρακτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Ιός HPV: τα σημαντικά σημεία

Ηλικία 12 έως 15 ετών

Οι ηλικίες αυτές παρουσιάζουν τη βέλτιστη ανταπόκριση σε όλα τα εμβόλια. Η τήρηση του δοσολογικού εμβολιαστικού σχήματος είναι καλύτερη, καθώς γίνεται υπό την καθοδήγηση των γονέων. Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμβολιάζεται πριν εισέλθει στην ηλικία αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Στην ηλικία των 12 ετών ολοκληρώνεται όλος ο βασικός εμβολιασμός όλων των απαραίτητων παιδιατρικών εμβολίων.

Ηλικία 15 έως 26 ετών

Τα κορίτσια αυτά βρίσκονται στην ηλικία αιχμής της λοίμωξης και επομένως κάθε σημερινή ή μελλοντική επαφή μπορεί να μεταδώσει κάποιον τύπο του ιού. Ο εμβολιασμός της σεξουαλικά ενεργής κοπέλας θα πρέπει να είναι άμεσος για την πρόληψη όχι μόνο της λοίμωξης, αλλά και της ίδιας της νόσου, που συχνά εκδηλώνεται σε αυτήν την ηλικία.

Επειδή τα HPV εμβόλια περιέχουν πολλούς τύπους του ιού, μπορούν να παρέχουν προστασία ακόμη και στις κοπέλες που έχουν ήδη προσβληθεί από κάποιον τύπο HPV, παρέχοντας πλήρη προστασία για τους υπόλοιπους τύπους του ιού που καλύπτει το εμβόλιο και από τους οποίους δεν έχουν προσβληθεί. Ο εμβολιασμός γίνεται ανεξάρτητα από την έναρξη ή όχι των σεξουαλικών επαφών.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies