Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΥποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Η ψυχολογία του ζευγαριού στην εξωσωµατική

Η ψυχολογία του ζευγαριού στην εξωσωµατική

από kmir

psyxologia-zevgari-gonimopoΟι τεχνικές υποβοήθησης της αναπαραγωγής, µε τα σηµαντικά τους ποσοστά επιτυχίας, επανέφεραν την ελπίδα στα υπογόνιµα ζευγάρια, παρέχοντας λύσεις εκεί όπου υπήρχαν λίγες ή καθόλου.

Παρ’ όλα αυτά, τα διάφορα στάδια της θεραπείας και η συνειδητοποίηση της δυσκολίας να αποκτήσουν παιδί µε φυσικό τρόπο τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα άγχους των ζευγαριών, προκαλώντας ταυτόχρονα τριγµούς στη συζυγική τους σχέση.

 Γράφει η Βασιλική Ν. Σιμόγλου, ψυχολόγος DEA, MA, EmBIO Medical Center, Εξωσωματικη www.ivf-embryo.gr, vsimoglou ΑΤ ivf-embryo.gr

Η υπογονιµότητα σχεδόν πάντοτε συνοδεύεται από αισθήµατα άγχους, απογοήτευσης και µαταίωσης απέναντι σε µια πιεστική επιθυµία που δεν πραγµατοποιείται, τα οποία µε τη σειρά τους επιδρούν αρνητικά στην πορεία της θεραπείας.

Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιµότητας έχουν συνήθως διανύσει µια µακρά, επώδυνη διαδροµή: έχουν περάσει έντονες στιγµές αγωνίας για το αποτέλεσµα µηνιαίων τεστ εγκυµοσύνης, έχουν µηχανοποιήσει την ερωτική τους ζωή, υπολογίζοντας γόνιµες µέρες και ώρες. Ταυτόχρονα, έχουν αισθανθεί πανικό στο ενδεχόµενο της ερώτησης «Εσείς έχετε παιδιά;» και έχουν υποστεί το επικριτικό βλέµµα του κοινωνικού τους περίγυρου για την απάντηση που δίνουν, έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για την κοινωνική ή/και την επαγγελµατική τους ζωή, και τόσα άλλα.

Νιώθουν θυµό για το σώµα τους, που δεν υπακούει και αρνείται να επιτελέσει την πιο φυσική λειτουργία, την αναπαραγωγή, νιώθουν ενοχές για τις επιλογές ζωής που έκαναν στο παρελθόν, όπως το να παντρευτούν σε ώριµη ηλικία προκειµένου να επικεντρωθούν στην επαγγελµατική τους ζωή, ναχουν ιστορικό εκτρώσεων, να απορρίπτουν συντρόφους περιµένοντας εκείνον/η που αργούσε να έρθει, να προτιµήσουν να ζήσουν ορισµένα χρόνια παντρεµένοι χωρίς παιδιά, αφήνοντας έτσι τον χρόνο να περνάει, κ.ά.

Ολες αυτές οι ψυχικές δυσκολίες πρέπει να αναγνωρίζονται από τη µονάδα εξωσωµατικής γονιµοποίησης και να αντιµετωπίζονται. Είναι σηµαντικό να παρέχονται στα ζευγάρια υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, που θα τους επιτρέψουν να επιτελέσουν το σηµαντικό έργο της αποδοχής: πρώτα να επεξεργαστούν τις έντονες συναισθηµατικές καταστάσεις που βιώνουν και να αποδεχτούν αυτό που τους συµβαίνει, και στη συνέχεια να προσαρµοστούν στις περιστάσεις της θεραπείας, απαντώντας στις προκλήσεις της µε ρεαλισµό και αισιοδοξία.

Για να µειώσουν το ψυχικό φορτίο στο οποίο καλούνται να αντεπεξέλθουν, τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωµατική γονιµοποίηση χρειάζεται να θυµούνται ότι:

  • -Αποτελούν οικογένεια ήδη οι δυο τους, και αυτή την οικογένεια χρειάζεται να τη φροντίζουν.
  • -Το σχέδιο απόκτησης παιδιού θα πρέπει να συνυπάρχει µαζί µε άλλα σχέδια που έχουν ως ζευγάρι, αλλά και ως άτοµα, και όχι να τα επισκιάζει.
  • -Το πιο σηµαντικό τους κεφάλαιο είναι η µεταξύ τους σχέση. Η ποιότητα της επικοινωνίας τους είναι ο θεµατοφύλακας της συµβίωσής τους: είναι αυτό που θα τους υπενθυµίζει, όταν έρθει το παιδί, πως πριν γίνουν γονείς είναι άντρας και γυναίκα.

Υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον, αλλά και ζητώντας βοήθεια όταν χρειάζεται, η διαδικασία της εξωσωµατικής γονιµοποίησης µπορεί να µετατραπεί σε εµπειρία ζωής που θα ενδυναµώσει το κάθε άτοµο ξεχωριστά, αλλά και την ίδια τους τη σχέση.

Πηγή: www.eksosomatiki.info

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies