Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Το μωρό… από τη κορυφή ως τα νύχια!

Το μωρό… από τη κορυφή ως τα νύχια!

από kmir

KolikoiΤο κόψιμο των νυχιών και των μαλλιών ενός νεογέννητου είναι δουλειά για επιδέξια… ψαλίδια.

Της Ελένης Δασκαλάκη

Μην αγχώνεστε, μερικά μυστικά από έμπειρους γονείς καθώς και οι απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες απορίες θα σας λύσουν τα χέρια.

Όταν γεννήθηκε ο γιος μου είχε πολύ μακριά νύχια και το πρωί που μου τον έφεραν το πρόσωπό του ήταν καταγρατζουνισμένο. Όταν ζήτησα απ’ τη μαία να του κόψει τα νύχια μου απάντησε πως αυτό δεν γίνεται και θα πρέπει να το κάνω εγώ αν θέλω.

«Μα, καλά, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κόψεις τα νύχια σε ένα νεογέννητο;» αναρωτήθηκα. Πολύ γρήγορα, το διαπίστωσα! Ο πανικός όμως κράτησε πολύ λίγο και σύντομα είχα πάρει τον αέρα του μωρού, των νυχιών του και του νυχοκόπτη. Βοήθησαν ωστόσο και οι συμβουλές από φίλες που είχαν ήδη αποκτήσει μωρό.

Πώς κόβουμε τα νύχια των χεριών;
Καταρχήν επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή. Αυτό σημαίνει πως το μωρό σας θα είναι ήσυχο, χορτάτο, αλλαγμένο και καλοδιάθετο.
Καθίστε το στα πόδια σας, έτσι ώστε να κοιτάζει προς τα έξω και πιάστε καλά το ένα χεράκι.
Για να αποκτήσετε μεγαλύτερη… αυτοπεποίθηση ξεκινήστε με το χέρι που σας βολεύει καλύτερα.
Χρησιμοποιώντας έναν βρεφικό νυχοκόπτη ή στρογγυλό ψαλιδάκι νυχιών για μωρά κόψτε το νυχάκι τετράγωνο, χωρίς να πειράξετε καθόλου τις άκρες.

Των ποδιών!
Προσοχή, κλωτσάει! Το ευτύχημα είναι πως τις πρώτες σαράντα ημέρες ή και για περισσότερο καιρό είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί να κόψετε τα νύχια των ποδιών του μωρού σας, καθώς μεγαλώνουν αρκετά πιο αργά απ’ αυτά των χεριών.

Όταν έρθει η ώρα, κρατήστε καλά το ποδαράκι του μωρού και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα πετσάκια δίπλα απ’ τα νύχια για να αποφύγετε να τραυματίσετε τα ευαίσθητα δαχτυλάκια.
Κόψτε και αυτά τα νύχια σε τετράγωνο σχήμα ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να μεγαλώσει κάποια άκρη προς τα μέσα.

Προσπαθείτε να κρατάτε το μωρό απασχολημένο –εδώ μπορεί να βοηθήσει ο άλλος γονιός – και κάνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Προσοχή!
• Οι ειδικοί συνιστούν να μην κόβετε τα νύχια του μωρού σας προτού γίνει ενός μήνα. Αν γρατζουνιέται μπορείτε απλά να λειάνετε τα νύχια του με μια πολύ μαλακή λίμα.
• Για την αποφυγή μολύνσεων περνάτε το ψαλίδι με λίγο καθαρό οινόπνευμα πριν και μετά τη χρήση του.
• Μην πειράζετε ποτέ τα πετσάκια γύρω απ’ τα νύχια και κόβετέ τα σε τετραγωνισμένο σχήμα.
• Μην επιμένετε αν το μωρό σας δεν ανοίγει ακόμη τις γροθιές του. Αν δεν γρατζουνιέται, μπορείτε να περιμένετε ώσπου να συνηθίσει να τις ανοίγει και μετά να αρχίσετε να του κόβετε τα νυχάκια.

Εσείς τι λύση βρήκατε;
«Έκοβα τα νύχια του μωρού μου την ώρα που κοιμόταν! Το ίδιο έκανα και μερικούς μήνες αργότερα με κάποιες τουφίτσες μαλλιών που έπεφταν στα μάτια του!» Πένι, μητέρα ενός κοριτσιού

«Τις πρώτες φορές έκοψα τα νύχια του μωρού με τα δόντια μου. Ήταν τόσο μαλακά που υποχωρούσαν αμέσως και είχα καλύτερο έλεγχο απ’ το νυχοκόπτη ή το ψαλιδάκι», Στέλιος, πατέρας τεσσάρων παιδιών

«Για να κόψω τα νύχια των ποδιών, έδινα στο μωρό μου ένα καινούργιο παιχνίδι που το φυλούσα ειδικά για το κόψιμο των νυχιών. Όσο ο μπέμπης ήταν απασχολημένος με το παιχνίδι εγώ έκανα γρήγορα -γρήγορα τη δουλειά μου!» Ζωή, μητέρα δύο αγοριών.

Το κόψιμο των μαλλιών!

Η φράντζα…
Βάλετε το μωρό σας να καθίσει στα πόδια του άλλου γονιού ή της γιαγιάς. Με μια χτένα ανασηκώστε προς τα πάνω τη φράντζα και χτενίστε την προς τα κάτω ώσπου να φτάσετε στο ύψος που θέλετε να κόψετε. Πιάστε τις τούφες που περισσεύουν ανάμεσα στα δύο σας δάχτυλα και κόψτε τις με το άλλο χέρι.

Η καλύτερη στιγμή για να «κουρέψετε» το μωρό σας είναι αμέσως μετά το μπάνιο, όπου τα μαλλιά του θα είναι βρεγμένα και δεν του πέσουν μικρές τριχούλες στα μάτια.

Τα πλαϊνά…
Βάζετε πάλι το μωρό να κάθεται στα πόδια κάποιου δικού σας – αν δεν είναι διαθέσιμος, βάλτε το στο ριλάξ ή στο καθισματάκι του αυτοκινήτου για μειώσετε τις κινήσεις του κεφαλιού του.

Με το ένα σας χέρι χτενίζετε τα πλαϊνά μαλλάκια και σταματάτε τη χτένα στο σημείο που θέλετε να κόψετε. Κρατάτε ανάμεσα στα δάχτυλα τις τούφες που θα κόψετε ενώ με την παλάμη σας προστατεύετε το αφτί του.

Αν τα μαλλιά του μωρού σας στεγνώσουν ώσπου να φτάσετε στο σημείο που θέλετε, μπορείτε να τα υγράνετε ψεκάζοντας απαλά (και αποφεύγοντας το πρόσωπό του!) με το ψεκαστήρι που χρησιμοποιείτε για το σιδέρωμα.

Παράδοση vs κούρεμα!
Σύμφωνα με την παράδοση, δεν πρέπει να κουρέψουμε το μωρό προτού βαφτιστεί. Όλα όμως είναι σχετικά με το πόσο πιστά τηρείτε τις παραδόσεις, σε ποια ηλικία θα βαφτίσετε το μωρό σας και αν γεννήθηκε καραφλούλι ή με πλούσια και μακριά μαλλάκια!

Απορίες και απαντήσεις

«Φοβάμαι μήπως τραυματίσω το μωρό μου κόβοντας τα νύχια του»
Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες, ειδικά σχεδιασμένο για μωρό ή έναν βρεφικό νυχοκόπτη. Αν κάποιος άλλος στην οικογένεια έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αφήστε τον να αναλάβει το …δύσκολο έργο.

«Μια φίλη είχε φορέσει γάντια στο μωρό της. Είναι απαραίτητα;»
Όχι, εκτός κι αν το μωρό σας γρατζουνιέται πολύ και δεν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να του κόψετε ακόμη τα νύχια. Αν όμως έτσι θα νιώσετε καλύτερα, δεν θα συμβεί καταστροφή αν του φορέσετε για μερικές μέρες λεπτά βαμβακερά γαντάκια που πωλούνται στα καταστήματα – και στα βρεφικά είδη στα μαιευτήρια!

«Τα έχω δοκιμάσει όλα, αλλά δεν γίνεται τίποτε. Μόλις πλησιάζω με το ψαλίδι ή το νυχοκόπτη το μωρό αρχίζει να κλαίει και να στριφογυρνάει σαν σκουλήκι, οπότε δεν κάνω τίποτε γιατί φοβάμαι μήπως το τραυματίσω. Υπάρχει λύση;»
Μήπως θα βοηθούσε η απόσπαση της προσοχής; Δοκιμάσατε να του δώσετε κάτι που πραγματικά θα του άρεσε; Σε αυτή την περίπτωση, περιμένετε μερικά λεπτά ώσπου να απορροφηθεί απ’ το καινούργιο αντικείμενο και μετά ξεκινήστε με γρήγορες και σταθερές κινήσεις. Αν δεν πιάσει κι αυτό, κόψτε του τα νύχια ή τα μαλλιά την ώρα που κοιμάται.

«Γιατί πρέπει να κόβουμε τετράγωνα τα νύχια;»
Απλά για να μην μεγαλώσουν προς τα μέσα (προς το δέρμα δηλαδή) αλλά και για να αποφύγουμε την πιθανότητα να τραυματίσουμε το δέρμα στα πλαϊνά των νυχιών, που είναι πολύ ευαίσθητο.

Μάριος Ανδρέου, Παιδίατρος, www.paidiatros.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies