Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΨυχολογία Η τεμπελιά είναι στη φύση μας;

Η τεμπελιά είναι στη φύση μας;

από kmir

GynaikaTempeliaΣύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κάποιοι άνθρωποι δυσανασχετούν περισσότερο από άλλους όταν χρειάζεται να κοπιάσουν για ορισμένα πράγματα.

Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία: τους το.. επιβάλλουν τα γονίδιά τους!

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν το φαινόμενο της τεμπελιάς και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως γι’ αυτό ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό γενετικά χαρακτηριστικά που δεν απαντούν σε όλους, αλλά σε ορισμένους μόνο ανθρώπους. Με βάση τα τελευταία, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο ράτσες αρουραίων. Τα μέλη της πρώτης ήταν εξαιρετικά δραστήρια, ενώ της άλλης πολύ οκνηρά. Έπειτα μελέτησαν τα μιτοχόνδρια (πρόκειται για τα «εργαστήρια» παραγωγής ενέργειας του οργανισμού), συνέκριναν τη σύσταση του σώματος και ανέλυσαν το DNA τους. Η μόνη περίπτωση στην οποία παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ήταν σε ό,τι είχε να κάνει με το γενετικό τους υλικό (συγκεκριμένα 36 γονίδια). Στις υπόλοιπες οι διαφορές ήταν αμελητέες. Το παραπάνω πείραμα δικαίωσε, ουσιαστικά, την αρχική τους πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία η τεμπελιά δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των πάντων αλλά μόνο ορισμένων. Αυτή μάλιστα συνοδεύεται πολλές φορές από την απροθυμία για άσκηση.
Φυσικά, υπάρχουν μέρες που όλοι μας αισθανόμαστε πως δεν θα θέλαμε να δουλέψουμε, ούτε να πάμε στο γυμναστήριο ή να μαγειρέψουμε. Αντίθετα, ονειρευόμαστε έναν καφέ στο μπαλκόνι. Σε όσους όμως το… επιβάλλει το DNA, η παραπάνω επιθυμία εκδηλώνεται πιο συχνά. «Αποδείξαμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίζει κάποιος γενετική προδιάθεση να αποφεύγει τη φυσική δραστηριότητα» δηλώνει ο δρ Φρανκ Μπουθ, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι. Ο ίδιος συνεχίζει: «Αυτό το εύρημα ενδέχεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό επιπλέον παραγόντων που οδηγούν στην παχυσαρκία».

www.elle.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies