Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη Καισαρική και παιδική παχυσαρκία…

Καισαρική και παιδική παχυσαρκία…

από kmir

PaidikiPaxusarkiaΠως μπορεί η παιδική παχυσαρκία να συνδέεται με την καισαρική τομή;

Διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύθηκε μεγάλη πληθυσμιακή έρευνα με πάνω από 10 χιλιάδες βρέφη, η οποία δείχνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι, σε σύγκριση με εκείνα που γεννιούνται με κολπικό τοκετό.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από όλα τα βρέφη που γεννήθηκαν στο Avon της Αγγλίας μεταξύ 1991 και 1992. Παρακολούθησαν αυτόν τον πληθυσμό παιδιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Το ποσοστό των καισαρικών τομών σε αυτόν τον πληθυσμό παιδιών ήταν 9% – σε σύγκριση με το πάνω από 50% παιδιών που γεννιούνται με καισαρική στην χώρα μας…

Τα στοιχεία της έρευνας!
Οι ερευνητές απέκλεισαν στατιστικά από τα αποτελέσματα τις έρευνας παράγοντες που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως το βάρος των μητέρων, το βάρος γέννησης, παράγοντες της εγκυμοσύνης, το φύλο, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειας και την διάρκεια μητρικού θηλασμού. Ήδη από την ηλικία των 6 εβδομάδων, τα βρέφη από καισαρική ήταν σημαντικά βαρύτερα, σε σύγκριση με εκείνα από φυσιολογικό τοκετό. Η σχέση ήταν ακόμα πιο δυνατή στην κατηγορία παιδιών γεννημένων από υπέρβαρες μητέρες. Η αυξημένη εναπόθεση λίπους σε παιδιά από καισαρική ήταν εμφανής από 6 εβδομάδων και επίμονη σε όλα τα ηλικιακά στάδια μέχρι και την εφηβεία. Βρέθηκε ότι στην ηλικία των 11 ετών, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική μεγαλύτερες πιθανότητες κατά 83% να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα συγκριτικά με παιδιά ίδιας ηλικίας που είχαν γεννηθεί με κολπικό τοκετό. Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με πρόσφατη ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, που περιείχε 9 προηγούμενες σχετικές έρευνες για το θέμα και είχε επίσης βρει σύνδεση ανάμεσα στις καισαρικές τομές και στην παιδική παχυσαρκία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ως προς το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει οριστική αιτιολογική σύνδεση της καισαρικής με παχυσαρκία, υπάρχουν όμως υποθέσεις και θεωρίες για να εξηγήσουν την σύνδεση. Σύμφωνα με την κυριότερη, τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή ίσως χάνουν κάποιες σημαντικές εκθέσεις σε φιλικά μικρόβια του γεννητικού καναλιού της μητέρας τους. Υπάρχουν πολλές τελευταίες μελέτες που αναδεικνύουν πόσο κρίσιμη είναι η πρώτη αποικιοποίηση του εντέρου του μωρού με μικρόβια για την άμεση και απώτερη υγεία του, και για την αλλεργική ή όχι ευαισθητοποίηση. Ο Dr J Blustein, επικεφαλής της έρευνας, διαπιστώνει ότι με τις καισαρικές τομές είναι πιθανό να υπάρχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών που ακόμα δεν γνωρίζουμε. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η επιδημία καισαρικών τομών είναι αναγκαίο να περιοριστεί, ώστε να γίνονται μόνο σε γυναίκες που υπάρχει σαφής ιατρικός λόγος. Οι έγκυες που σκέφτονται να κάνουν καισαρική τομή από επιλογή, χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη, πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για τους πιθανούς κινδύνους, άμεσους και απώτερους, της παρέμβασης σε μητέρα και παιδί.

Μετάφραση:Στέλιος Παπαβέντσης, παιδίατρός MRCPCH DCH IBCLC www.pediatros-thes.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies