Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Η έκθεση στον ήλιο βλάπτει την έγκυο;

Η έκθεση στον ήλιο βλάπτει την έγκυο;

από kmir

Εγκυμοσύνη: Ήλιος και ΔιακοπέςΟι διακοπές αποτελούν συνώνυμο χαλάρωσης και ευεξίας, εφόσον πραγματοποιούνται υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Ειδικότερα την περίοδο της εγκυμοσύνης η ύπαρξη των συνθηκών αιτιών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου η έγκυος να απολαύσει με ασφάλεια τις διακοπές της.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν εφιδρώσεις και απώλεια υγρών που σε ένα ήδη επιβαρυμένο καρδιαγγειακό σύστημα, λόγω κύησης, μπορεί να αποτελέσουν αιτίες λιποθυμικών επεισοδίων. Για το λόγο αυτό συνιστάται η λήψη άφθονων μη αλκοολούχων και μη σακχαρούχων υγρών, η ένδυση με άνετα βαμβακερά ή λινά ανοιχτόχρωμα ρούχα και η παραμονή σε δροσερούς χώρους. Η κολύμβηση αποτελεί ευεργετική άσκηση, παρά ταύτα απαγορεύονται οι καταδύσεις, οι βουτιές και η παραμονή στο νερό κατά τις ώρες της υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας.

Η εγκυμοσύνη αυτή καθαυτή ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, οι οποίοι, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό και την υγρασία, επιτείνουν το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε αλλαγή του μπανιερού μετά την κολύμβηση, τη χρήση αποκλειστικών πετσετών και καλό στέγνωμα για την αποφυγή της υγρασίας. Η κολύμβηση στις πισίνες καλό είναι να αποφεύγεται.

Η έκθεση στον ήλιο

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζει σημαντικές αλλοιώσεις λόγω μεταβολικών, ενδοκρινολογικών και ανοσολογικών αλλαγών. Οι φυσιολογικές αυτές αλλαγές είναι η υπερμελάγχρωση, οι ραγάδες, οι αλλοιώσεις στο τρίχωμα, στα νύχια και στους βλεννογόνους, η αυξημένη αγγείωση, καθώς και η υπερδραστηριότητα των αδένων. Ειδικά η μελάγχρωση (χλόασμα) αφορά στο πρόσωπο της εγκύου, παρουσιάζεται με τη μορφή καφέ κηλίδων (πανάδες) και εντοπίζεται στο μέτωπο, στις παρειές, στο άνω χείλος, στη μύτη και στο πιγούνι.

Εμφανίζεται εντονότερα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και επιδεινώνεται με την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, οι αρνητικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστικές, δηλαδή η βλάβη που προκαλείται στο δέρμα δεν μηδενίζεται κάθε χρόνο, αλλά προστίθεται. Όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το δέρμα της εγκύου είναι περισσότερο ευαίσθητο, αυξάνουν τον κίνδυνο δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση, η ακμή, το έκζεμα, αλλά και την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Έτσι, η παραμονή στη σκιά, η ελάττωση του χρόνου έκθεσης στον ήλιο, η αποφυγή της ηλιοθεραπείας μεταξύ 11:00 π.μ, – 3:00 μ.μ„ καθώς και η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου είναι μέτρα που συμβάλλουν στην καλή υγεία της επιδερμίδας.

Το αντηλιακό πρέπει να απλώνεται μισή ώρα πριν την έκθεση του δέρματος στον ήλιο για καλύτερη απορρόφηση. Ως ελάχιστος δείκτης προστασίας προτείνονται οι τριάντα βαθμοί και η συνεχής ανανέωση του αντηλιακού κάθε δύο ώρες και κάθε φορά μετά το κολύμπι.

Τα ταξίδια

Οι διακοπές και τα ταξίδια είναι δύο έννοιες συνυφασμένες. Βεβαίως, καλό είναι οι έγκυες να λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι μακρινές διαδρομές με αυτοκίνητο επιβαρύνουν το ήδη επιφορτισμένο από την εγκυμοσύνη φλεβικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, αν το ταξίδι πραγματοποιείται με αυτοκίνητο, οι συχνές στάσεις (ανά μία ώρα) κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να αποσυμφορηθεί το φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι άσκοπες μετακινήσεις υπό υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να αποφεύγονται και να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα το αεροπλάνο, το πλοίο και το αυτοκίνητο. Ξεκινώντας τις καλοκαιρινές σας διακοπές προσπαθήστε να ακολουθήσετε με προσοχή τις ανωτέρω συστάσεις, ώστε να απολαύσετε την ξενοιασιά του νερού και του ήλιου χωρίς κινδύνους για εσάς και το παιδί σας. Καλό καλοκαίρι!

Πηγή: Περιοδικό Art of Life & Health (Περιοδική Έκδοση για το Μαιευτήριο Λητώ)

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies