Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Ηλιακή Ακτινοβολία… τα ξέρετε όλα;

Ηλιακή Ακτινοβολία… τα ξέρετε όλα;

από kmir

Το μαύρισμα του δέρματος διακρίνεται σε τρεις τύπους ανάλογα με τον τρόπο που αναπτύσσεται.
• Το άμεσο μαύρισμα προκαλείται κυρίως από την UVA και οφείλεται στην οξείδωση των κοκκίων μελανίνης που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος τα οποία αποκτούν σκούρο χρώμα που φθάνει σ’ ένα μέγιστο μία ώρα μετά την ηλιοέκθεση και αρχίζει να εξασθενεί 2-3 ώρες μετά.
• Το επιβραδυνόμενο μαύρισμα προκαλείται από την UVA και μέρος της UVB και οφείλεται στην οξείδωση των κοκκίων μελανίνης της βασικής στοιβάδας της επιδερμίδας. Αρχίζει μία ώρα μετά την ηλιοέκθεση, φθάνει σε ένα μέγιστο μετά περίπου 10 ώρες και εξασθενεί μετά από 4-8 ημέρες.
• Το πραγματικό μαύρισμα προκαλείται τόσο από την UVA όσο και από την UVB, αρχίζει δύο ημέρες μετά την ηλιοέκθεση, φθάνει στο μέγιστό του μετά από 2-3 εβδομάδες και εξασθενεί σημαντικά μετά από 6 μήνες περίπου. Οφείλεται στην αύξηση της ταχύτητας παραγωγής μελανίνης.

Αντηλιακά!
Ως αντηλιακό νοείται κάθε προϊόν που προορίζεται να έρθει σε επαφή με το δέρμα με μόνο ή κύριο σκοπό να το προστατεύσει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ο δείκτης ηλιακής προστασίας ( SPF ) είναι ο λόγος της ελάχιστης δόσης ενέργειας που προκαλεί ερύθημα σε δέρμα προστατευμένο από αντηλιακό προϊόν, προς την ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα στο ίδιο δέρμα χωρίς προστασία. Ο δείκτης προστασίας UVA ( PPD ) είναι ο λόγος της ελάχιστης δόσης UVA που απαιτείται για να προκληθεί μόνιμη μελάγχρωση σε δέρμα προστατευμένο προς την ελάχιστη δόση UVA που απαιτείται για πρόκληση μελάγχρωσης στο ίδιο δέρμα χωρίς προστασία.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;
Σειρά μελετών απέδειξε ότι σε απροστάτευτο δέρμα η πρωτεΐνη p53 (συνδέεται με απόπτωση τμημάτων DNA ) έχει υψηλή συγκέντρωση. Αντίθετα όσο καλύτερη ηλιοπροστασία τόσο πιο χαμηλή η συγκέντρωση p53. Πιθανόν στο μέλλον ο δείκτης προστασίας UVA – UVB να συνδέεται με την συγκέντρωση p53.

Αντηλιακά φίλτρα!
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι οι οποίοι αντιστοιχούν σε διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης.
• Φίλτρα υπεριωδών ακτίνων UVB που δρουν με απορρόφηση του 95 % της περιοχής μεταξύ 290-320 nm της υπεριώδους
• Φίλτρα ευρύτερου ηλιακού φάσματος που απορροφούν την UVB και την UVA μεταξύ 290-400 nm. Τα δύο ανωτέρω φίλτρα χαρακτηρίζονται χημικά. Τα φυσικά φίλτρα ή φράγματα ( UV blockers ) που δρουν με ανάκλαση ή σκέδαση της υπεριώδους UVB και UVA.

Επιλογή ηλιοπροστασίας!
Το δέρμα έχει μια φυσική αντοχή απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες που αποτελεί το ηλιακό κεφάλαιο του καθενός, δηλαδή την συνολική ποσότητα ακτινοβολίας που μπορεί να δεχθεί το δέρμα στην διάρκεια της ζωής, χωρίς κίνδυνο για την υγεία και την εμφάνισή του. Κάθε έκθεση στον ήλιο μειώνει το ηλιακό κεφάλαιο και συνεπώς την δερματική αντοχή. Το ηλιακό κεφάλαιο προσδιορίζεται με τον φωτότυπο του κάθε ατόμου.

Τα κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού είναι:
• Ο φωτότυπος
• Η υγεία του δέρματος
• Ο τύπος του δέρματος ( λιπαρό, μικτό, ξηρό )
• Η ηλικία
• Οι καθημερινές συνήθειες
Τα επιστημονικά δεδομένα της φωτοβιολογίας και οι κατακτήσεις της σύγχρονης κοσμητολογίας , εναρμονισμένα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις δίνουν την κατεύθυνση της καθημερινής ηλιοπροστασίας.

Ποια είναι η σωστή εφαρμογή αντηλιακού;
Εφαρμόζεται 20΄- 30΄ πριν την έκθεση στον ήλιο και επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες και οπωσδήποτε μετά το κολύμπι και την χρήση πετσέτας. Η ποσότητα εφαρμογής είναι καθορισμένη σε 2mg / cm2 δέρματος . Η χρήση μικρότερης ποσότητας οδηγεί σε δυσανάλογη μείωση της προστασίας π,χ. μείωση της ποσότητας κατά το ήμισυ μειώνει την προστασία κατά 2 /3. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια αντηλιακή κρέμα προσώπου ( 50 ml ) εξαντλείται εντός 7 ημερών, ενώ ένα αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος διαρκεί για χρήση σε ενήλικα 5 ημέρες και για χρήση σε παιδί 7 ημέρες. H σωστή ηλιοπροστασία ολοκληρώνεται πάντοτε με ενυδατική περιποίηση, που είναι σημαντική για την λειτουργικότητα της κεράτινης στοιβάδας ώστε αυτή να επιτελέσει τον προστατευτικό της ρόλο

www.paidiatriki.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies