Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη Ζωγραφίζοντας με το παιδί μας!

Ζωγραφίζοντας με το παιδί μας!

από kmir

ZwgrafizontasΟι εικαστικές τέχνες, δίνοντας τη δυνατότητα επαφής με υλικά, χρώματα και μορφές, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των παιδιών καλλιεργώντας αισθητικές αξίες αλλά και γνωστικές δεξιότητες!

Της Ιωάννας Γράψα, εικαστικού, καθηγήτρια ΙΕΚ Ξυνή

Πως θα βοηθήσει η ζωγραφική το παιδί;
Η επαφή με την τέχνη σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα όταν αυτή ξεκινά από τα μικρά παιδιά, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και στην αύξηση της αντιληπτικής ικανότητας των παιδιών (επαφή με αντικείμενα, αναγνώριση σχημάτων και χρωμάτων στη φύση, έλεγχος του σώματος και της κίνησης μου), στην ανακάλυψη νέων τρόπων έκφρασης και δημιουργίας, προωθώντας τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης και της φαντασίας, στην καλλιέργεια αισθητικής και χωρικής αντίληψης, (αναγνώριση της ισορροπίας, της συμμετρίας, της αρμονίας, εργαλεία απαραίτητα για τη κρίση ενός έργου τέχνης ή ενός φυσικού αντικειμένου), στην ικανότητα αναγνώρισης διαφορετικών διαστάσεων του γύρω κόσμου (μέσα από τη σχηματοποίηση και απλοποίηση των μορφών), στην κοινωνικοποίηση τους (ομαδικές εργασίες και δραστηριότητες), στην περιβαλλοντική αγωγή (επαφή με τη φύση μέσω της τέχνης πχ. χρώματα κάθε εποχής, χρήση υλικών του γύρω περιβάλλοντος), ενώ μπορεί να κινητοποιήσει τα παιδιά για πειραματισμό και παρατήρηση παρέχοντας ποικίλα ερεθίσματα και μέσα (πχ. χρώματα, χαρτιά, πινέλα, μαρκαδόρους, πλαστελίνες, υλικά ζωγραφικής, πλαστικής, χαρακτικής «άχρηστο υλικό», παιχνίδια κλπ.).

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για να ενισχύσουμε αυτήν την επαφή και να καλλιεργήσουμε δεξιότητες;
Αν πάρουμε για παράδειγμα τον τομέα της ζωγραφικής, καθώς είναι η πρώτη τέχνη με την οποία καταπιάνονται τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες με το παιδί μας.
Σύμφωνα με την εξέλιξη του παιδικού σχεδίου, υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια από τα οποία περνά το κάθε παιδί ξεκινώντας από το στάδιο της μουτζούρας μέχρι τον ρεαλισμό. Τα στάδια αυτά είναι συγκεκριμένα και η εξέλιξη τους υποβοηθείται μέσα από τον πειραματισμό και την παρατήρηση.

8166Μπορείτε λοιπόν να ενισχύσετε αυτές τις δεξιότητες ζωγραφίζοντας με το παιδί σας.

Παρακινείστε το να παρατηρήσει τα πράγματα γύρω του, τη φύση, τους ανθρώπους, τα ζώα, το σώμα του, ώστε να του δώσετε ερεθίσματα για ζωγραφική.

Ζωγραφίστε το σώμα σας με όλους τους τρόπους που μπορείτε να σκεφθείτε πχ. κάντε το περίγραμμα των ποδιών και των χεριών σας στο χαρτί και χρωματίστε τα δημιουργώντας μία εικόνα, κάντε στάμπες στο χαρτί με μέρη του σώματος σας με δαχτυλομπογιές!

Τοποθετείστε σε ένα τραπέζι πολύχρωμα αντικείμενα πχ. λουλούδια, παιχνίδια, φρούτα, καθίστε απέναντι τους και ζωγραφίστε τα παρατηρώντας τα σχήματα και τα χρώματα τους!

Ζωγραφίστε τις εικόνες που βλέπετε από το παράθυρο σας τώρα ή στις διακοπές!

Παρατηρείστε μαζί τις εποχές, συζητείστε για τα χρώματα της κάθε εποχής και δημιουργείστε τοπία πχ. φθινοπωρινά, ανοιξιάτικα κλπ. για να στολίσετε το σπίτι σας!
Παρακινείστε το να ανακαλύψει τα χρώματα και τις αναμείξεις τους κάνοντας στάμπες από φυσικά υλικά πχ. φύλλα και κλαδιά με ακρυλικά χρώματα και πινέλο ή δοκιμάστε τις υφές των διαφόρων υλικών σε ελεύθερη ζωγραφική από τη φαντασία τους δοκιμάζοντας ταυτόχρονα ξυλομπογιές, κηρομπογιές και μαρκαδόρους!

Ζωγραφίστε τα συναισθήματα σας διαλέγοντας τα χρώματα που σας εκφράζουν κάθε φορά ή βάλτε μουσική και ζωγραφίστε ελευθέρα με το ρυθμό της εξασκώντας το χέρι σας!

Το πιο σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε την κάθε προσπάθεια, να αναγνωρίζουμε τα θετικά στοιχεία του κάθε έργου και της κάθε ιδέας και να ενισχύουμε το διαφορετικό, το ιδιαίτερο, το προσωπικό, ξεφεύγοντας από τα προκαθορισμένα πρότυπα απλοποιημένων εικόνων που μειώνουν τη φαντασία τους!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies