Αρχική Είμαι ΈγκυοςΔιατροφή Ζάχαρη… η απαγορευμένη;

Ζάχαρη… η απαγορευμένη;

από kmir

zaxariΗ ζάχαρη δεν είναι δηλητήριο, ούτε η φρουκτόζη είναι τοξική.

Αυτά τα δύο ξεκάθαρα μηνύματα δίνει η επιστημονική κοινότητα ως απάντηση στην επιχειρούμενη «δαιμονοποίηση» της ζάχαρης, μέσα από ανακριβή και «τρομολαγνικά» εγχειρίδια και κείμενα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, που εντελώς αυθαίρετα διατυμπανίζουν ότι η ζάχαρη είναι «δηλητήριο» και η φρουκτόζη «τοξική».

Το θέμα συζητήθηκε και στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής που διεξήχθη στη Γρανάδα της Ισπανίας τοn Σεπτέμβριο. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα δεδομένα στο σύνολό τους δεν υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για τη σύγχρονη μάστιγα της παχυσαρκίας, ούτε ότι προκαλεί διαβήτη. Όμως, η μη ισορροπημένη διατροφή και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, είναι τα κύρια αίτια για την παχυσαρκία, και αυτή με τη σειρά της ευνοεί την εμφάνιση διαβήτη.

Έτσι, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, που περιέχει ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, σε συνδυασμό με περισσότερη φυσική δραστηριότητα – και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να καταναλώνουν ζάχαρη, φρουκτόζη κ.λπ. με μέτρο!

Βλάπτει η κατάχρηση, όχι η κατανάλωση με μέτρο!

Σύμφωνα με τον Δρ. Ντέβιντ Κατζ, διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέηλ, ο οποίος θέτει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση σε άρθρο του στη Huffington Post, τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτή τη συνωμοσιολογικής φύσεως «κατηγορία».

«Το μητρικό γάλα περιέχει σάκχαρα. Το ανθρώπινο σώμα επίσης περιέχει σάκχαρα και από τη στιγμή που αυτό πάψει να συμβαίνει πεθαίνουμε», αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο του στη H.P. ο Δρ. Κατζ. Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να είναι επιβλαβής, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο.
Για την ακρίβεια, η κατανάλωση οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού σε καταχρηστικό βαθμό, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο βάρος ή και την υγεία μας.

Ο μύθος περί εθισμού!

Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα αυθαίρετα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο κατά καιρούς, τα επιστημονικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι η ζάχαρη είναι εθιστική στους ανθρώπους.

O συγκεκριμένος μύθος προφανώς «πυροδοτείται» από μελέτες σε ποντίκια, ωστόσο οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα για τον άνθρωπο με βάση μελέτες σε ζώα! Όπως, εξάλλου, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι σημαντικό να κάνει κανείς μια διάκριση ανάμεσα στα άτομα εκείνα που έχουν μια έντονη παρόρμηση -καθώς νιώθουν ότι είναι «εθισμένοι» στην υπερφαγία- και της ιδέας ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά είναι από μόνα τους «εθιστικά».

Πάντως, μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα δεν έχει «αποδείξει ότι τα υπέρβαρα άτομα έχουν κάποιο πειστικό προφίλ συμπεριφοράς που να προσομοιάζει στον εθισμό. Με βάση λοιπόν όλες τις επιστημονικές έρευνες και στην περίπτωση της ζάχαρης ισχύει το «απολαύστε υπεύθυνα»!

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies