Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Ετικέτες τροφίμων: πολύτιμος βοηθός

Ετικέτες τροφίμων: πολύτιμος βοηθός

από kmir

 

Προσοχή στην «Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη»

Το νέο αυτό σύστημα με βάση την «Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη» δείχνει τη συνεισφορά μιας μερίδας του τροφίμου σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο (αλάτι). Ο καταναλωτής θα βλέπει γρήγορα τι ποσοστό (%) από την ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη για καθένα από τα συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία καλύπτεται από την κάθε μερίδα προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό, ενημερώνεται για τη συμβολή του κάθε τροφίμου στην ημερήσια διατροφή του και σταδιακά εκπαιδεύεται ώστε στο μέλλον να κάνει καλύτερα τις επιλογές του. Επιπλέον, ο καθένας από μας θα μπορεί να αντιλαμβάνεται πιο εύκολα πόσο διατροφικά ισορροπημένο είναι το τρόφιμο, να το συγκρίνει με άλλα παρόμοια, να αποφασίσει ποια τρόφιμα εντάσσονται καλύτερα στο διαιτολόγιό του και τελικά ποια θα αγοράσει.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για οποιοδήποτε άτομο, οι απαιτήσεις για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μπορούν να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις προκαθορισμένες τιμές της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης, με βάση το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και άλλους παράγοντες. Επιπλέον, είναι απίθανο ένα άτομο να καταφέρει να φτάσει τις τιμές της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης που αντιστοιχούν στο άτομό του για κάθε θρεπτικό συστατικό κάθε ημέρα. Για αυτούς τους λόγους, οι τιμές αυτές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως αυστηροί προσωπικοί στόχοι. Συνοπτικά, λοιπόν, οι τιμές της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης έχουν σχεδιαστεί για την καθοδήγηση των επιλογών των καταναλωτών: μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση του πώς τα διαφορετικά τρόφιμα συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, υποδεικνύοντας ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται κατά διαστήματα και ποια μπορούν να καταναλώνονται συχνότερα.

Οι ετικέτες των τροφίμων μπορούν λοιπόν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό μέσο παροχής διατροφικών πληροφοριών και να βοηθήσουν όλους στην επιλογή τροφίμων που μπορούν να ενταχθούν στο διαιτολόγιο που ο καθένας έχει ανάγκη. Ειδικά τα παιδιά είναι καλό να εκπαιδευτούν από νωρίς στο να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και να μπορούν να έχουν άποψη για το τι θρεπτικά συστατικά τους προσφέρει το κάθε τρόφιμο και έτσι να κρίνουν και τα ίδια τι καταναλώνουν και πόσο συχνά.

Βιβλιογραφικές πηγές:

– CIAA (2006) Recommendations for a Common Nutrition Labelling Scheme

www.sevt.gr

Παράδειγμα εικονιδίων της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας:

etiketes.trofimon_a

και στο πίσω μέρος της συσκευασίας:

etiketes.trofimon_b

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies