Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Ετικέτες τροφίμων: πολύτιμος βοηθός

Ετικέτες τροφίμων: πολύτιμος βοηθός

από kmir

etiketesΤην επόμενη φορά που θα σταθούμε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ, ας φροντίσουμε να ελέγξουμε την ετικέτα του τροφίμου που θέλουμε να αγοράσουμε και ας σκεφτούμε: “είναι άραγε αυτό το προϊόν το πιο υγιεινό και θρεπτικό που θα μπορούσα να αγοράσω για το παιδί μου;”

Της Mαργαρίτας Στεργίου, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, M.Sc. Διατροφής & Τεχνολογίας Τροφίμων, M.Sc. Διατροφής & Δημόσιας Υγείας

Τι πληροφορίες όμως υπάρχουν στις ετικέτες των τροφίμων και γιατί είναι σημαντικές;

Στις  ετικέτες θα πρέπει, με βάση τη νομοθεσία, να βρούμε τα εξής: Την ονομασία του προϊόντος και την περιγραφή του, τη λίστα συστατικών, το καθαρό βάρος του προϊόντος, την ημερομηνία λήξης, τις οδηγίες χρήσης και φύλαξης/διατήρησης, το όνομα και τη διεύθυνση του παραγωγού/εισαγωγέα, την χώρα προέλευσης. Ο πίνακας διατροφικών πληροφοριών δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει, εκτός από την περίπτωση που στο προϊόν αναγράφεται κάποιος ισχυρισμός για τις θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητές του ή σε περίπτωση που αυτό έχει εμπλουτιστεί σε βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία. Παρόλα αυτά, όταν θέλουμε να επιλέξουμε ένα τρόφιμο για τα παιδιά μας, ή όταν θέλουμε να τα μάθουμε πώς να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να βρούμε τις διατροφικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε εύκολα και με τρόπο κατανοητό.

Κατανοείτε πάντα ότι διαβάζετε;

Από έρευνα που έγινε στην Ευρώπη, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, φάνηκε ότι ο κόσμος γνωρίζει μερικές βασικές διατροφικές αρχές, δεν καταλαβαίνει ουσιαστικά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις ετικέτες. Δεν είναι καθόλου εύκολο ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει τον μακρύ κατάλογο με νούμερα που συνήθως αναγράφεται στις ετικέτες ως εργαλείο για μια υγιεινή διατροφή. Δεν είναι, όμως, θέμα εμπιστοσύνης. Οι καταναλωτές θεωρούν αληθείς τις πληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες. Πρόκειται μάλλον για θέμα επικοινωνίας. Οι διατροφικές πληροφορίες συχνά συγχέονται με τα συστατικά και σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα εντάξουν τις παρεχόμενες πληροφορίες στις καθημερινές διατροφικές τους επιλογές.

Μολονότι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αναγράφονται τα πάντα σε μία ετικέτα, οι καταναλωτές χρειάζονται πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν πώς θα μετατρέψουν τις διατροφικές πληροφορίες σε πράξη. Στην κατεύθυνση αυτή, πολλές εταιρείες, από όλη την Ευρώπη παρέχουν ήδη διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση των προϊόντων τους, πέρα από τις νομικές απαιτήσεις. Οι περισσότερες από αυτές, ενθαρρύνοντας την παροχή περισσοτέρων πληροφοριών με ένα ενιαίο σύστημα, έχουν υιοθετήσει ένα νέο σύστημα αναγραφής των διατροφικών πληροφοριών, ώστε να δώσουν στον καταναλωτή εύκολη και άμεση πληροφόρηση για τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά με μια γρήγορη ματιά. Έτσι θα τον βοηθήσουν να είναι ενημερωμένος για να κάνει καλύτερες διατροφικές επιλογές. Η

πρωτοβουλία αυτή των βιομηχανιών τροφίμων εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για Δράση στα Θέματα Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας και Υγείας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies