Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΨυχολογία Επηρεάζει ο καιρός τη διάθεση μας;

Επηρεάζει ο καιρός τη διάθεση μας;

από kmir

WomanDiathesiΝιώθετε μελαγχολικοί τις ημέρες που βρέχει και η ατμόσφαιρα είναι μουντή; Αν ναι, είναι απόλυτα λογικό….

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας φέρνουν αλλαγές και στην ψυχολογία μας. Ίσως να σας έχει τύχει ένα ηλιόλουστο πρωινό να αισθάνεστε χαρούμενοι χωρίς προφανή λόγο, ενώ κάποιο βροχερό απόγευμα η μελαγχολία να σας χτυπά την πόρτα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι παράλογο, αφού κατά τους επιστήμονες οι αλλαγές της θερμοκρασίας μπορούν να μας επηρεάσουν πολύ περισσότερο από όσο θα φανταζόμασταν!

Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η διάθεση πολλές φορές εξαρτάται άμεσα από τον καιρό που επικρατεί κάθε εποχή. Για παράδειγμα, η άνοιξη συνδέεται με αίσθημα ευφορίας, αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή, δημιουργικότητα, καλύτερη μνήμη και ενισχυμένες γνωστικές ικανότητες. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι ταυτίζεται συχνά με την κυκλοθυμία και την επιθετική στάση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα αυξάνεται η εγκληματικότητα.

 

Τι γίνεται όμως όταν βρέχει, κάνει κρύο και ο ουρανός είναι μουντός;

Πίσω από τα ευρήματα βρίσκεται μια ολόκληρη επιστήμη, η βιομετεωρολογία, που εξετάζει τις καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ντένις Ντράισκολ, βιομετεωρολόγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας, όταν η θερμοκρασία πέφτει και ο ήλιος βγαίνει ελάχιστα ή καθόλου, έχουμε την τάση να είμαστε ευερέθιστοι. Επίσης, οι ορμόνες του θυρεοειδούς εμφανίζουν ευαισθησία στις αλλαγές του καιρού, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συμπτώματα κατάθλιψης, στρες, ακόμη και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

Ο μουντός καιρός μπορεί να προκαλέσει ακόμη και εποχιακή κατάθλιψη (SAD-Seasonal Affective Disorder). Συγκεκριμένα, η περιορισμένη ηλιοφάνεια και οι ψυχρές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά ορισμένα άτομα, τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν διαταραχή στα επίπεδα της μελατονίνης, ορμόνης που επηρεάζει τον ύπνο και τη διάθεση, αλλά και της σεροτονίνης, χημικής ουσίας του εγκεφάλου γνωστής ως «ορμόνη της ευτυχίας».
Επομένως, αν αυτές τις μέρες η μελαγχολία έχει τρυπώσει στην καρδιά σας, μην τρομάξετε. Γυρίστε της απλώς την πλάτη, κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν και ονειρευτείτε την επόμενη ηλιόλουστη ημέρα που θα έρθει.

www.elle.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies