Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Επαναγαλακτισμός… κόψετε το συμπλήρωμα!

Επαναγαλακτισμός… κόψετε το συμπλήρωμα!

από kmir

3. Λήψη ουσιών με φαρμακολογικές ιδιότητες αύξησης της γαλακτοφορίας
Πρέπει να τονίσω ότι τα φάρμακα που αυξάνουν τη γαλακτοφορία δρουν μόνο συμπληρωματικά στην αύξηση του ερεθισμού του στήθους, η οποία είναι πιο πρωταρχικής σημασίας. Δεν έχει κανένα νόημα μια μητέρα να παίρνει δεκάδες χάπια μαγιάς μπύρας χωρίς να κάνει τίποτα από τα αναφερόμενα παραπάνω. Επιπλέον, τα αποτελέσματα τους δεν είναι άμεσα, σε λίγες ημέρες αλλά στην πορεία εβδομάδων.
Οι επιλογές ουσιών είναι φυτικές και φαρμακευτικές:
• Οι φυτικές, όπως τα χάπια μαγιάς μπύρας – όχι η υγρή μπύρα! – και το fenugreek (τριγωνέλλα), δεν πρέπει να λαμβάνονται άκριτα από τις λεχώνες, αλλά μετά από οδηγία ειδικού. Ακόμα και αυτές οι ουσίες έχουν κίνδυνο παρενεργειών, όπως η υπερπαραγωγή της μαμάς σε γάλα με αποτέλεσμα κολικούς του παιδιού και πράσινα κακά, η αλλεργία και η αλλαγή στη γεύση του μητρικού γάλακτος.
• Φαρμακευτικές, όπως η δομπεριδόνη, δίνονται από ειδικό γαλουχίας σε συγκεκριμένες μητέρες που προσπαθούν τον επαναγαλακτισμό ή την πρόκληση γαλουχίας, με καλά αποτελέσματα και συνήθως χωρίς αξιόλογες παρενέργειες.

4. Χορήγηση συμπληρώματος ξένου γάλακτος μόνο σε μικρές ποσότητες
Μέχρι να φτάσουμε στον αποκλειστικό θηλασμό είναι σημαντικό το μωρό μας να μην συνηθίσει στη λογική των μπιμπερό με ξένο γάλα. Στον μητρικό θηλασμό τα ταΐσματα του μωρού είναι μικρά και συχνά. Αντίθετα η εύκολη – σχεδόν καταναγκαστική – ροή γάλακτος στο μπιμπερό ωθεί τα μωρά πολύ σύντομα να λαμβάνουν υπέρογκες ποσότητες γάλακτος σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Μια γυναίκα που επιδιώκει τον επαναγαλακτισμό δεν πρέπει να αφεθεί σε χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων ξένου γάλακτος με το μπιμπερό τη φορά ( >60 γραμμάρια κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής του μωρού, >90 γραμμάρια στο μήνα, >120 γραμμάρια στους 2 μήνες). Προτιμούνται τα μικρά μπιμπερό που θα οδηγήσουν το μωρό να πεινάσει σύντομα, σε μία δύο ώρες. Για παράδειγμα ένα μωρό 3 εβδομάδων λαμβάνει 400 γραμμάρια ξένου γάλακτος το 24ωρο, είναι καλύτερο σε αυτήν τη φάση να δοθούν ως 6 μπιμπερό των 60 γραμμαρίων, παρά 3 μπιμπερό των 120 γραμμαρίων. Ταΐσματα αραιά μεγάλων ποσοτήτων ξένου γάλακτος βρίσκονται μακριά από τη φυσιολογία του θηλασμού και συνηθίζουν το παιδί σε ωράρια της κουλτούρας του μπιμπερό.

5. Αποφυγή πιπίλας, νερού και τσαγιού
Σε κάθε μητέρα που δεν έχει εδραιωμένη γαλουχία – είτε είναι στην αρχή, είτε επαναγαλακτίζει – η πιπίλα πρέπει να αποφεύγεται. Συμβάλλει στην σύγχυση θηλών, μπερδεύει το παιδί καθυστερώντας την επαφή με τη μητέρα και τον πολύ σημαντικό μη θρεπτικό θηλασμό. Άλλα υγρά όπως νερό και τσάι δεν έχουν καμία χρησιμότητα, δεν καταπολεμούν τους κολικούς, μπορεί να βλάψουν και ανήκουν στη λογική της κουλτούρας του μπιμπερό.

Β. Το στάδιο της μείωσης του συμπληρώματος ξένου γάλακτος
Στο στάδιο αυτό συνεχίζουμε τα βήματα 1, 3, 4, 5 της πρώτης φάσης. Το δεύτερο στάδιο διαρκεί μία με τρεις εβδομάδες, ανάλογα με το ποσοστό των αναγκών του παιδιού που καλύπτονται από ξένο γάλα. Με τη μαμά να έχει τώρα περισσότερο γάλα λόγω των βημάτων του σταδίου Α, αρχίζουμε την σταδιακή συνήθως μείωση των μπιμπερό. Κάποιες μητέρες, ειδικά εκείνες που δεν έδιναν πολύ συμπλήρωμα, μπορεί να αποφασίσουν να το κόψουν ξαφνικά. Η απότομη διακοπή του συμπληρώματος είναι εφικτή, αλλά συχνά περιλαμβάνει μια παροδική φάση αναστάτωσης, διάρκειας λίγων ημερών, στην οποία το μωρό κλαίει αρκετά και δείχνει να πεινάει. Εφόσον η μητέρα ανταποκριθεί προσφέροντας το στήθος της στο παιδί σε κάθε σημάδι πείνας του και απαντώντας με συνεχόμενους θηλασμούς εάν χρειάζεται, σύντομα η αυξημένη ζήτηση του μωρού θα επιφέρει μεγαλύτερη παραγωγή και η κατάσταση θα ισορροπήσει.
Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος είναι η απότομη διακοπή των μπιμπερό. Αυτό γίνεται με την χορήγηση συμπληρώματος πάνω στο στήθος της μητέρας, χρησιμοποιώντας το συμπληρωματικό σύστημα SNS. Στην ουσία, το μωρό απομακρύνεται από κάθε επαφή με τεχνητή θηλή, το μπουκάλι μπαίνει ανάμεσα στα στήθη της μητέρας, κρέμεται από το λαιμό της και το γάλα που περιέχει δίνεται μέσα από ένα σωληνάκι που κολλάει στη θηλή της μαμάς. Η μέθοδος αυτή έχει εντυπωσιακή επιτυχία, με την προϋπόθεση η μητέρα να αισθανθεί βολικά με τη διαδικασία. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για μωρά που παρουσιάζουν σύγχυση θηλών, έχουν συνηθίσει στην υφή και τη ροή της τεχνητής θηλής, δυσκολεύονται να πιάσουν τη θηλή της μαμάς, αντιστέκονται και «παλεύουν» πάνω στο στήθος.

Η σταδιακή μείωση του συμπληρώματος, είτε μέσα από το μπιμπερό είτε μέσα από το SNS, επιτυγχάνεται ως εξής:
Πρώτα μειώνουμε τις ποσότητες γάλακτος στο μπουκάλι (γάλα είτε ξένο, είτε της μητέρας που έχει προκύψει από άντληση). Για παράδειγμα προσπαθούμε να μειώσουμε σταδιακά τις ποσότητες από 120ml σε 90ml και 60ml. Συνεχίζουμε τον ίδιο αριθμό αντλήσεων με θήλαστρο στο 24ωρο, αλλά μειώνουμε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των αντλήσεων.
Ακολούθως προσπαθούμε να μειώσουμε τον αριθμό των μπουκαλιών ανά 24ωρο, δηλαδή από 6 σε 5, σε 4 κλπ. Αυτό σημαίνει ότι για ολοένα αυξανόμενα διαστήματα της ημέρας δίνουμε μόνο στήθος στο παιδί. Ανάλογα με την πρόοδο στη μείωση των μπιμπερό προχωρούμε σε αντίστοιχη μείωση του αριθμού των αντλήσεων στο 24ωρο. Για παράδειγμα βάζουμε στόχο να δίνουμε ένα μπιμπερό λιγότερο κάνοντας μία άντληση λιγότερη την ημέρα ανά 2-5 ημέρες. Η πρόοδος γίνεται ανάλογα με τις ενδείξεις ότι το μωρό χορταίνει, με τυχόν πετρώματα στο στήθος και με την τακτική παρακολούθηση ειδικού γαλουχίας.
Κατά την αύξηση του άμεσου θηλασμού, προσπαθούμε να εξοικειωθούμε και να μάθουμε διαφορετικές στάσεις θηλασμού και τοποθετήσεις του μωρού στο στήθος. Το τάισμα πλαγιαστά, με το μωρό μπρούμυτα πάνω μας, με τα πόδια του μωρού κάτω από τη μασχάλη, κλπ είναι επιλογές που αυξάνουν τις δεξιότητες της λεχώνας στο θηλασμό, προσφέρουν ποικιλία και λύσεις, μπορεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις – για παράδειγμα τη νύχτα με την πλαγιαστή στάση – να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, προκαλούν ερεθισμό σε διαφορετικές περιοχές του στήθους ανάλογα με τη φορά του στόματος του παιδιού πάνω στη θηλή, μπορεί να βοηθήσουν σε τυχόν πετρώματα, πόνο στη θηλή και άλλα προβλήματα θηλασμού παρέχοντας έξτρα επιλογές. Επιπλέον, προσπαθούμε να μάθουμε να διαβάζουμε τα σημάδια πείνας και κορεσμού του δικού μας μωρού, ώστε η προσφορά του στήθους να γίνεται κατά απαίτηση και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του βρέφους. Εάν το μωρό δυσκολεύεται να πιάσει το στήθος, βγάλτε πρώτα δυο σταγόνες γάλα για να το δελεάσετε και να πιάσει τη θηλή. Προσπαθείτε ακόμα να αλλάζετε στήθος συχνά (switch feeding) και να προσφέρετε την άλλη πλευρά σε κάθε γεύμα, χωρίς αυτό να είναι πάντα απόλυτο.

Γ. Το στάδιο του αποκλειστικού θηλασμού
Τα καταφέραμε! Ο δρόμος ήταν δύσκολος αλλά άξιζε τον κόπο. Τώρα που έχετε γάλα βάλτε στόχο να θηλάζετε κάθε φορά από μια πλευρά, ώστε να αδειάζει καλά το στήθος. Και αυτός ο κανόνας δεν είναι απόλυτος και καλό είναι να προσαρμόζεστε στις εκάστοτε ανάγκες του μωρού σας. Ωστόσο μην εφησυχάζετε.. Πολλές γυναίκες που μπήκαν στη λογική των μπιμπερό και σύντομα απέβαλλαν όσα πίστευαν για τα μωρά και τη διατροφή τους, τα συνδυαζόμενα με την κουλτούρα των μπουκαλιών, σε επόμενο σημαντικό πρόβλημα στο θηλασμό είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη. Παγίδες και εμπόδια στο θηλασμό, άλλοτε εξωτερικά, επιβαλλόμενα από λανθασμένες οδηγίες «ειδικών» και από λανθασμένες συμβουλές οικείων προσώπων, άλλοτε εσωτερικά, συνέπεια λανθασμένων προσωπικών αντιλήψεων και κακής ενημέρωσης, μπορεί να παρουσιαστούν σε κάθε βήμα στο θηλασμό. Στην επιτυχημένη προσπάθεια επαναγαλακτισμού, μάθατε ότι η τακτική και σωστή καθοδήγησή σας από ειδικό γαλουχίας είναι βασικής σημασίας για να πετύχετε αυτό που επιθυμείτε: ένα υγιέστατο μωράκι που θηλάζει αποκλειστικά. Μην αφήνετε το καράβι του θηλασμού, δηλαδή της υγείας της δικής σας και του παιδιού σας, σε χέρια μεθυσμένου τιμονιέρη!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies