Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Επαναγαλακτισμός… κόψετε το συμπλήρωμα!

Επαναγαλακτισμός… κόψετε το συμπλήρωμα!

από kmir

Υπάρχουν τρία στάδια τα οποία μια μαμά που θηλάζει δίνοντας ταυτόχρονα και ξένο γάλα πρέπει να περάσει για να πετύχει τον επαναγαλακτισμό:

Α. Το στάδιο του ερεθισμού της παραγωγής σε μητρικό γάλα
Μπορεί να διαρκέσει από μία έως τρεις εβδομάδες, ανάλογα με την υπάρχουσα παραγωγή της μαμάς σε γάλα. Στο στάδιο αυτό απαραίτητα βήματα είναι τα εξής:
1.Επαφή της μητέρας με το μωρό δέρμα με δέρμα και άφθονη αγκαλιά όλο το 24ωρο.
Η αγκαλιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μητρικού θηλασμού. Δύο κραταιά εμπόδια υπάρχουν εδώ που πρέπει να ξεπεραστούν: Από τη μια, παγιωμένες και παρωχημένες αντιλήψεις, ευρέως διαδεδομένες ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας και τον κοινωνικό περίγυρο, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με την σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα, πιέζουν τους νέους γονείς να αποφεύγουν να αγκαλιάζουν το μωρό τους για να μην το «κακομάθουν». Οι γονείς φοβούνται να αποκριθούν στο κλάμα του μωρού, λαμβάνουν οδηγίες να το αφήνουν να κλαίει, διστάζουν να το έχουν έστω κοντά τους. Αυτή η αντίληψη είναι κομμάτι της κουλτούρας του μπιμπερό, η οποία έχει επικρατήσει στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’60, και είναι καταστροφική για το θηλασμό και την ψυχική υγεία των παιδιών μας. Η λεχώνα πρέπει να αποτινάξει οποιεσδήποτε ενοχές και σκέψεις ότι απολαμβάνει το μωρό της υπερβολικά πολλή αγκαλιά. Το νεογέννητο έχει ως μπούσουλα την όσφρηση, όχι την όραση. Γνωρίζει τη μυρωδιά της μαμάς και του μητρικού γάλακτος – που είναι ίδια με εκείνη του αμνιακού υγρού – ήδη από τη γέννηση. Μακριά από ανθρώπινη επαφή είναι σαν τυφλό και φυλακισμένο.
Το δεύτερο σχετικό εμπόδιο είναι ο φόβος των Ελληνίδων να μην «κρυώσει» το μωρό τους. Πολλά μωρά ακόμα και στις μέρες μας υφίστανται ντύσιμο σαν κρεμμύδι. Αντίθετα, πολλές έρευνες δείχνουν ότι όταν ένα μωρό βρίσκεται γυμνό στο στήθος της μαμάς, παίρνει τη θερμοκρασία του σώματός της και διατηρεί τη θερμοκρασία του θαυμάσια και σε άριστα επίπεδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λεπτό σκέπασμα στην πλάτη του.
Εάν μια γυναίκα επιθυμεί να επαναγαλακτίσει, πρέπει να σβήσει από το μυαλό της τις δύο αναχρονιστικές αντιλήψεις και να πάρει το μωρό της με όσο λιγότερα ρούχα γίνεται αγκαλιά όσο γίνεται περισσότερο στο 24ωρο, μέρα και νύχτα, σε μαρσιππο ή στα χέρια. Το φυσιολογικό για τα μικρά μας δεν είναι να βρίσκονται τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο κρεβατάκι του δωματίου τους, ούτε καν στην καλαθούνα ή το ριλάξ τους, αλλά πάνω μας.
Το μωρό που κρατιέται αγκαλιά οσμίζεται τη θηλή, «ξυπνάει» και απαιτεί περισσότερο θηλασμό.

2. Αύξηση στον ερεθισμό του στήθους, αυτό γίνεται εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τρεις τρόπους:
1. Με μασάζ στο στήθος με το χέρι
Το μασάζ στο στήθος είναι πάρα πολύ χρήσιμη τεχνική και θα ήταν καλό να γίνεται από όλες τις γυναίκες που θηλάζουν. Βοηθάει στην ενεργοποίηση των ορμονών της γαλουχίας και στην ενεργοποίηση του αντανακλαστικού έκθλιψης του γάλακτος. Μπορεί να γίνεται με το μωρό στο στήθος, κατά τη χρήση του θηλάστρου ή σε άλλες στιγμές, για παράδειγμα μετά από ένα ζεστό ντους και με τη μαμά να χαλαρώνει και να σκέφτεται γλυκά το μωρό της. Με το μωρό στο στήθος το μασάζ ωθεί περισσότερο γάλα στο στοματάκι του μωρού, με αποτέλεσμα αποτελεσματικότερο, γρηγορότερο θηλασμό και ένα μωρό που παίρνει περισσότερο γάλα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μασάζ στο στήθος αλλά οι βασικές αρχές είναι κοινές για όλους: η λεχώνα χρησιμοποιεί το χέρι της εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση – χωρίς τριβή πάνω στο δέρμα – σε διάφορες περιοχές του στήθους, μακριά από τη θηλή και με φορά από την περιφέρεια προς τη θηλαία άλω.

2. Με το μωρό στο στήθος
Σε συνδυασμό με την επαφή δέρμα με δέρμα και με το μασάζ στο στήθος. Η επαφή του μωρού με τη θηλή της μαμάς είναι μεγάλης σπουδαιότητας, ακόμα και στη φάση που η παραγωγή της σε γάλα είναι ακόμα μικρή. Ο μη θρεπτικός θηλασμός, το απλό πιπίλισμα έχει μεγάλη αξία για την εδραίωση της γαλουχίας και δε θα έπρεπε να υποβαθμίζεται. Οι λεχώνες δεν πρέπει να πτοούνται εάν σε αυτήν τη φάση το μωρό δεν καταπίνει γάλα στο στήθος αλλά πιπιλάει επιφανειακά, γλύφει τη θηλή και κοιμάται: απαραίτητο προ-στάδιο για την επιτυχία του θηλασμού είναι η εξοικείωση του παιδιού με τη θηλή, η ενεργοποίηση των ορμονών της μητέρας μέσα από την επαφή. Σιγά-σιγά το βρέφος θα μάθει να ρουφάει καλύτερα, θα κάνει λιγότερες παύσεις, περισσότερες και πιο συνεχόμενες καταπόσεις με το στήθος στο στοματάκι του. Σημαντικό είναι σε αυτήν τη φάση να υπάρχει ερέθισμα και στα δύο στήθη, με συχνές αλλαγές από το ένα στο άλλο (switch feeding, συχνές αλλαγές από ένα στήθος σε άλλο κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος). Επίσης σημαντικό είναι η μητέρα να μάθει τους σωστούς τρόπους τοποθέτησης του μωρού στο στήθος και σύλληψης της θηλής. Είναι χρήσιμο να εξοικειωθεί με το θηλασμό σε θέση ξαπλωτή, που είναι συχνά πιο ξεκούραστος, βολικός και αρέσει στο παιδί. Η μητέρα είναι καλό να διαλέξει στιγμές για να βάλει το μωρό στο στήθος που θα οδηγήσουν σε μια θετική εμπειρία: με το μωρό χαλαρωμένο ή σε ελαφρύ ύπνο, σε ήσυχο δωμάτιο χωρίς πολλά φώτα και με απαλή μουσική.

3. Με συστηματική χρήση θηλάστρου
Όταν υπάρχει ανάγκη πλήρους επαναγαλακτισμού η μητέρα χρειάζεται να προμηθευτεί (νοικιάσει) ένα αυτόματο νοσοκομειακό θήλαστρο, ηλεκτρικό, κατά προτίμηση διπλής άντλησης. Πρέπει να κάνει τουλάχιστον 8 αντλήσεις το 24ωρο, κατανεμημένες ομοιόμορφα – δηλαδή και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι καλό να μην υπάρχουν διαστήματα μεγαλύτερα των 4 ωρών χωρίς χρήση θηλάστρου. Το θήλαστρο διπλής άντλησης προσφέρει ταυτόχρονο ερεθισμό των δύο μαστών, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα της μητέρας και λιγότερο χρονοβόρες αντλήσεις. Κάθε στήθος είναι καλό να ερεθίζεται σε μία άντληση από το θήλαστρο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, ανεξάρτητα αν υπάρχει ροή ή όχι. Τα θήλαστρα διπλής φάσης είναι τελευταίας τεχνολογίας και έχει αποδειχθεί σε έρευνες ότι ενεργοποιούν καλύτερα το αντανακλαστικό έκθλιψης του γάλακτος. Η ένταση στο θήλαστρο θα πρέπει να είναι τόση όσο να μην προκαλεί δυσφορία ή πόνο στη μητέρα.
Μια καλή ιδέα είναι όσο γίνεται οι αντλήσεις να συγχρονίζονται με τα ταΐσματα του μωρού με μπιμπερό. Δηλαδή ένα άλλο πρόσωπο ετοιμάζει και δίνει το μπιμπερό στο παιδί, ενόσω η μητέρα εκείνη την στιγμή βάζει το θήλαστρο. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται χρόνος και η καθημερινότητα της μητέρας γίνεται λιγότερο πολύπλοκη. Χρειάζεται να τονίσω ότι σε αυτήν τη φάση οι αντλήσεις δεν έχουν σκοπό τόσο να βγει γάλα που θα δοθεί στο παιδί, όσο να ερεθιστεί το στήθος. Για αυτό η λεχώνα δεν πρέπει να ανησυχεί για την ποσότητα που βγαίνει – η οποία ούτως ή άλλως δεν είναι απόλυτα ενδεικτική της παραγωγής της – , η οποία αρχικά μπορεί να είναι μικρή. Όταν αντλούνται παραπάνω από 10-15ml μητρικού γάλακτος τη φορά, τότε αποθηκεύουμε το γάλα αυτό στο ψυγείο, το αθροίζουμε σε ένα δοχείο μετά από τις αντλήσεις της ημέρας και το προσφέρουμε στο παιδί με μπιμπερό.
Εάν το βρέφος παίρνει λίγο ξένο γάλα και κυρίως θηλάζει, τότε οι αντλήσεις πρέπει να είναι τόσο συχνές όσες και τα μπιμπερό που δίνονται. Αν δηλαδή το μωρό παίρνει 4 μπιμπερό την ημέρα, η λεχώνα σε αυτήν τη φάση θα κάνει 4 αντλήσεις. Είναι ιδανικό να χρησιμοποιηθεί και πάλι το καλύτερο δυνατό θήλαστρο. Βέβαια όσο λιγότερες οι ανάγκες άντλησης τόσο πιθανότερο είναι ένα λιγότερο καλό θήλαστρο, απλό ηλεκτρικό, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του σταδίου. Χειροκίνητα θήλαστρα δεν χρησιμεύουν στον επαναγαλακτισμό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies