Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Επαναγαλακτισμός… κόψετε το συμπλήρωμα!

Επαναγαλακτισμός… κόψετε το συμπλήρωμα!

από kmir

EpanagalaktismosΛάβατε λανθασμένες οδηγίες από το μαιευτήριο και δίνετε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος στο μωρό σας χωρίς να υπάρχει πραγματική ιατρική ένδειξη;

Του Στέλιου Παπαβέντση παιδιάτρου, www.pediatros-thes.gr

Νιώθετε παγιδευμένες στη μεικτή διατροφή – θηλασμό με συμπλήρωμα – που σας επιβλήθηκε αυθαίρετα από εχθρικούς ως προς το θηλασμό επαγγελματίες υγείας; Ενημερωθήκατε καθυστερημένα για τα ευεργετικά αποτελέσματα του αποκλειστικού θηλασμού για εσάς και το παιδί σας; Έχετε μπλέξει σε ένα κυκεώνα ταϊσμάτων που περιλαμβάνουν άμεσο θηλασμό, αποστειρώσεις, προετοιμασία μπουκαλιών και αντλήσεις με θήλαστρο; Το ένστικτό σας σάς λέει ότι δε μπορεί μια τόσο φυσική διαδικασία, όπως η διατροφή του μωρού σας, να είναι τόσο πολύπλοκη; Ζηλεύετε τη φίλη σας που θηλάζει για δύο λεπτά το δυο μηνών μικρό της, το παίρνει παντού μαζί της χωρίς ίχνος εξτρά εξοπλισμού και δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αποστειρωτή; Μην πτοείστε από τα εμπόδια που ορθώθηκαν άδικα στο θηλασμό του παιδιού σας. Μπορείτε να κάνετε επαναγαλακτισμό!

Τι είναι ο επαναγαλακτισμός;
Επαναγαλακτισμός είναι η αύξηση στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος, με αποτέλεσμα την κατάργηση της χορήγησης συμπληρώματος στο μωρό και τον αποκλειστικό θηλασμό του. Έρευνες δείχνουν ότι σε διάστημα 4-6 εβδομάδων πάνω από το 75% των γυναικών μπορούν να καταφέρουν πλήρη επαναγαλακτισμό και οι υπόλοιπες μητέρες μερικό επαναγαλακτισμό.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του επαναγαλακτισμού είναι:
• Η γνώση της μητέρας για το πώς λειτουργεί ο μητρικός θηλασμός και η παραγωγή της σε γάλα.
• Η θέληση, η πίστη και η επιμονή της μητέρας αλλά και του πατέρα να επιδιώξει τον αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού της, δεσμευόμενη σε εξτρά προσπάθεια για τις επόμενες εβδομάδες.
• Η σωστή και τακτική υποστήριξη της μητέρας από ειδικό γαλουχίας ή επαγγελματία υγείας με σύγχρονες γνώσεις στη γαλουχία, όπως και υποστήριξη από το άμεσο περιβάλλον της.

Ο επαναγαλακτισμός ενός μωρού έχει τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει όσο πιο κοντά στη γέννηση του μωρού ξεκινήσει. Δηλαδή μια μητέρα που προσπαθεί να κόψει το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι πιο πιθανό να το καταφέρει ή πιο πιθανό να το καταφέρει πιο σύντομα, σε σχέση με τη μητέρα που θα το προσπαθήσει τρεις μήνες αργότερα. Βεβαίως για την δεύτερη γυναίκα τίποτα δεν είναι αδύνατο, εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.
Μια μητέρα τοποθετεί το ενός μηνός μωρό της για δέκα λεπτά από κάθε στήθος, έπειτα δίνει κάθε φορά 90 γραμμάρια ξένου γάλακτος. Αυτή η μητέρα είναι πιθανό να μην έχει εγκαταστημένη παραγωγή και χρειάζεται σχεδόν πλήρη επαναγαλακτισμό.
Μια δεύτερη μητέρα θηλάζει το ενός μηνός μωρό της κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ ο σύζυγος δίνει στο παιδί δύο μπιμπερό των 60 γραμμαρίων. Αυτή η μητέρα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του βρέφους με το γάλα της και θα χρειαστεί μερικό επαναγαλακτισμό.

Πόσο διάστημα να χρειαστεί;
Η διάρκεια του επαναγαλακτισμού μπορεί να είναι από τρεις έως έξι εβδομάδες. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, σημαντικό είναι να υπάρχει εξτρά υποστήριξη της λεχώνας από το περιβάλλον της, το σύζυγο και άλλα σημαντικά για αυτήν άτομα. Η υποστήριξη πρέπει να είναι ψυχολογική και πρακτική. Η λεχώνα θα εστιάσει αποκλειστικά στο μωρό της και στη διαδικασία αύξησης της παραγωγής της σε γάλα. Η διαδικασία είναι απαιτητική από άποψη χρόνου και απαιτεί αφοσίωση από τη μητέρα. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός της θα βοηθήσουν όσο γίνεται στο μαγείρεμα, τις δουλειές του σπιτιού, τις εξωτερικές δουλειές και την φροντίδα των άλλων παιδιών. Η μητέρα πρέπει να βρίσκει χρόνο να ξεκουράζεται και να ηρεμεί. Να πίνει άφθονα υγρά ακούγοντας τη δίψα της και να λαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς.
Τα παρακάτω αποτελούν γενικές οδηγίες που χρειάζονται συγκεκριμένη προσαρμογή σε κάθε γυναίκα με την βοήθεια και τακτική παρακολούθηση ειδικού γαλουχίας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies