Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Ενυδατώστε το σώμα σας μετά τον ήλιο

Ενυδατώστε το σώμα σας μετά τον ήλιο

από kmir

Ενυδατώστε το σώμα σας μετά τον ήλιο Το καλοκαίρι αυξάνονται κατά πολύ οι ανάγκες του δέρματός μας σε ενυδάτωση. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε την υγρασία, στο δέρμα μας,

αλλά και στο ευαίσθητο δέρμα του παιδιού μας με 4 ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους.

Της Βασιλικής Ξανθού, σε συνεργασία με την Τάλια Τσιβιτανίδου-Κάκουρου, παιδίατρου-παιδοδερματολόγου

1. Πρέπει να βάζουμε ενυδατικά προϊόντα;

Σαφώς πρέπει να χρησιμοποιούμε ενυδατικά προϊόντα το καλοκαίρι. Το δέρμα μας καλύπτεται με ενα φιλμ απο λίπος και πρωτείνες, που στόχο έχουν να μας προστατεύουν απο το περιβάλλον. Το φιλμ αυτό ονομάζεται επιδερμιδικός φραγμός. Το καλοκαίρι με την έκθεση στον ήλιο και το μούλιασμα στο νερό, ο επιδερμιδικός φραγμός «σπάει», με αποτέλεσμα να επιτρέπεται διαδερμική απώλεια νερού απο το δέρμα προς το περιβάλλον και έτσι το δέρμα να ξηραίνεται.

Παράλληλα όμως, επιτρέπεται και η είσοδος ερεθιστικών ουσιών από το περιβάλλον προς το δέρμα. Έτσι το ξηρό δέρμα εύκολα ερεθίζεται και δημιουργείται φαγούρα, αναπτύσσει έκζεμα ή είναι επιρρεπές σε λοιμώξεις απο μικρόβια, ιούς ή μύκητες. Τα ενυδατικά προϊόντα διορθώνουν τον επιδερμιδικό φραγμό. Επομένως, η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται τόσο συχνά, ώστε το δέρμα να διατηρείται μαλακό.

Ανάλογα με το πόσο παχύρευστη είναι μία ενυδατική ουσία, διακρίνεται σε αλοιφή, κρέμα, γαλάκτωμα κ.ά. Το καλοκαίρι κατά προτίμηση χρησιμοποιούμε τις κρέμες ή τα γαλακτώματα που εισχωρούν στο δέρμα και δεν φράσσουν τους ιδρωτοποιούς πόρους.

2. Οι ανάγκες ενυδάτωσης είναι διαφορετικές ανάλογα με το φύλο του παιδιού;

Οι ανάγκες ενυδάτωσης δεν εξαρτώνται από το φύλο του παιδιού, αλλά από το βαθμό της ξηροδερμίας. Η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται τόσο συχνά ώστε, όπως προαναφέρθηκε, το δέρμα να διατηρείται βελούδινο. Παράλληλα αποφεύγουμε και ότι ερεθίζει το δέρμα. Δηλαδή:

1)Το νερό του μπάνιου να είναι δροσερό, δεδομένου ότι το ζεστό νερό επιδεινώνει τη ξηροδερμία

2)Το δέρμα να μην πλένεται με σκέτο νερό, αλλά πάντα με νερό και υποκατάστατο σαπουνιού. Τα σαπούνια με τα αλκάλια που περιέχουν, το χρώμα και τα συντηρητικά τους ερεθίζουν το δέρμα. Τονίζεται βέβαια ότι, όλα τα παιδικά σαπούνια σήμερα, κατ΄ευφημισμό ονομάζονται σαπούνια. Πρόκειται για υποκατάστατα σαπουνιού με ουδέτερο ή ελαφρά όξινο ph, ουσίες εμπλουτισμένες με ενυδατικούς παράγοντες, που ταυτόχρονα καθαρίζουν το δέρμα, σέβονται την ισορροπία του και το ενυδατώνουν.

Για το ξηρό δέρμα, υπάρχουν λάδια (bath oils) που έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε συγχρόνως να καθαρίζουν και να ενυδατώνουν το δέρμα. Προσθέστε 2-3 κουταλιές στο νερό του μπάνιου του μωρού σας. Αφήστε το μωρό για 3-5 λεπτά και βέβαια μην το ξεβγάλετε. Για το ντους υπάρχουν αντίστοιχα shower oils.

3. Γενικά υπάρχει η αντίληψη ότι η γυναικεία επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη στον ήλιο…

Η ευαισθησία στον ήλιο εξαρτάται από το φωτότυπο του δέρματος. Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να έχουν φωτότυπο 1.

Φωτότυπος 1 : Άτομα με κόκκινα μαλλιά και πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που καίγονται πάντα και ποτέ δεν μαυρίζουν

Φωτότυπος 2 : Άτομα με ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια που καίγονται εύκολα και μαυρίζουν ελάχιστα.

Φωτότυπος 3 : Άτομα με καστανά μαλλιά, ανοιχτόχρωμα ή σκούρα μάτια και δέρμα ελάχιστα ευαίσθητο στον ήλιο που μαυρίζει εύκολα και γρήγορα

Φωτότυπος 4 : Άτομα με καστανά μαλλιά και σκούρα μάτια και επιδερμίδα που μαυρίζουν χωρίς να καίγονται.

4. Θα πρέπει να αλλάξουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες το καλοκαίρι για να “θωρακίσουμε”το δέρμα μας, από την βλαβερή ακτινοβολία;

Η δίαιτα πρέπει να είναι πάντα ισορροπημένη σε πρωτείνες , υδατάνθρακες και λίπη. Το καλοκαίρι οι υδατάνθρακες μπορεί να καλύπτονται με φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται σε αφθονία.

Επίσης το καλοκαίρι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο νερό για να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Πρέπει να πίνουμε περίπου 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies