Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Χρειάζονται;

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Χρειάζονται;

από kmir

 

Είναι ασφαλή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα;

Για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια από την κατανάλωση ενός εμπλουτισμένου τροφίμου θα πρέπει:

  1. Ο εμπλουτισμός να στοχεύει σε κάλυψη συγκεκριμένης και καταγεγραμμένης ανάγκης θρεπτικών συστατικών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν προηγηθεί μελέτες που να αποδεικνύουν την διατροφική έλλειψη και την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων τροφίμων. Στην Αμερική αντίστοιχες μελέτες έχουν δείξει την έλλειψη φυλλικού οξέος που οδήγησε σε υποχρεωτικό εμπλουτισμό των αλεύρων σε φυλλικό οξύ.
  2. Το θρεπτικό συστατικό να προστίθενται σε συγκεκριμένες ποσότητες ώστε στο σύνολο της διατροφής να μην υπερβαίνεται η Ημερήσια Συνιστώμενη Πρόσληψη. Η υπερβολική πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, για παράδειγμα υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου σχετίζεται με σχηματισμό λίθων.
  3. Τα θρεπτικά συστατικά που προστίθενται να είναι βιοδιαθέσιμα, δηλαδή να μπορούν να απορροφηθούν από το γαστρεντερικό μας σύστημα και να μην αλλοιώνονται σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια επεξεργασίας ή παρασκευής του τροφίμου, όπως στο μαγείρεμα.
  4. Να εμπλουτίζονται τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά και κατάλληλα για μια ισορροπημένη διατροφή.
  5. Το θρεπτικό συστατικό που προστίθεται να μην μειώνει την απορρόφηση άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών του τροφίμου. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο εμπλουτισμός του γάλακτος με σίδηρο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Συμπερασματικά, η χρήση των εμπλουτισμένων τροφίμων ενδείκνυται σε περίπτωση πραγματικής διατροφικής έλλειψης και με την προϋπόθεση ότι το προϊόν περιέχει το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό στην απαραίτητη ποσότητα και σε απορροφήσιμη μορφή.  Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι κατά κανόνα ασφαλή για τα παιδιά και εφόσον είναι επιθυμητό μπορούν να ενταχθούν σε λογικές ποσότητες σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies