Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Χρειάζονται;

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Χρειάζονται;

από kmir

emploutismena-1Την τελευταία πενταετία τα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν κατακλύσει την αγορά τροφίμων. Πολλές βιομηχανίες πλέον εμπλουτίζουν τα τρόφιμα τους με θρεπτικά συστατικά, ώστε να προσφέρουν στον καταναλωτή το «κάτι παραπάνω» στην διατροφή του.

Όμως, τι ακριβώς είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, είναι ασφαλή, μπορούν να ενταχθούν ακόμα και στην διατροφή των παιδιών;

Του Ευάγγελου Ζουμπανέα, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου και της Ιωάννας Κοντελέ, Διατροφολόγου Διαιτολόγου και μέλους της επιστημονικής ομάδας Διατροφή

Με τον όρο εμπλουτισμένα τρόφιμα εννοούμε τα τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί θρεπτικά συστατικά μέσω βιομηχανικής επεξεργασίας. Ο εμπλουτισμός μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:

1. Με προσθήκη θρεπτικών συστατικών που ήδη περιέχει το τρόφιμο αλλά έχουν μειωθεί λόγω της επεξεργασίας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται enrichment και γίνεται σε τρόφιμα όπως χυμοί φρούτων (προστίθενται οι βιταμίνες που έχουν χαθεί κατά την διάρκεια παρασκευής του χυμού, π.χ. βιταμίνη C) και διάφορα light προϊόντα (π.χ. προσθήκη λιποδιαλυτών βιταμινών σε γάλα light ώστε να αποκατασταθούν τα ποσά που χάθηκαν κατά την αποβουτύρωση).

2. Με προσθήκη θρεπτικών συστατικών που το τρόφιμο δεν περιέχει ή βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται fortification και γίνεται με σκοπό να προσδώσει στο συγκεκριμένο τρόφιμο ιδιότητες που δεν είχε εκ φύσεως. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και παρατηρείται σε τρόφιμα όπως μαργαρίνες εμπλουτισμένες με φυτικές στανόλες ή γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο (το γάλα φυσιολογικά περιέχει ελάχιστες ποσότητες σιδήρου).

Είναι απαραίτητα για τα παιδιά;

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα δημιουργήθηκαν με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Παρόλο που πλέον η ποικιλία και η διαθεσιμότητα των τροφίμων είναι απεριόριστη, ο δυτικός κόσμος εμφανίζει πολλές διατροφικές ελλείψεις και χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών (π.χ. αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, οστεοπόρωση λόγω έλλειψης ασβεστίου). Σαφέστατα, η βαθύτερη αιτία αυτών των προβλημάτων δεν είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την διατροφή μας, αλλά το ότι η διατροφικές μας συνήθειες είναι ιδιαίτερα άσχημες και αρνούμαστε ή δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή όπως αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας πριν από μόλις 30 χρόνια.

Επομένως σε αυτό το σημείο γεννάται το ερώτημα: είναι απαραίτητα τα εμπλουτισμένα τρόφιμα; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής καθώς η αναγκαιότητά τους εξαρτάται από το εκάστοτε άτομο, τον τρόπο ζωής του και την διατροφή του. Όσον αφορά ιδιαίτερα τα παιδιά, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές τους απαιτήσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν από μία ισορροπημένη διατροφή, που βασίζεται στο μεσογειακό πλάνο και χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφών. Τα παιδιά έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα σε σίδηρο, ασβέστιο και πρωτεΐνες. Είναι γεγονός, ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών καλύπτει τις απαιτήσεις σε ασβέστιο και η καθημερινή και ισορροπημένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και αυγό καθώς και οσπρίων και ξηρών καρπών καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις σε πρωτεΐνη και σίδηρο.

Επειδή όμως οι καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και το έντονο πρόγραμμά τους, δεν επιτρέπουν την κατανάλωση όλων αυτών των τροφών, κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι πιθανό να μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά σε περιπτώσεις διατροφικής έλλειψης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies