Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Εγώ και το παιδί μου στη θάλασσα!

Εγώ και το παιδί μου στη θάλασσα!

από kmir

ThalassaEgwPaidiΗ χώρα μας περικλείεται από τη θάλασσα. Έχουμε μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του κόσμου και αμέτρητες πανέμορφες παραλίες.

Απο την Μάνια Μπικώφ, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Διεθνής Εκπαιδεύτρια Ναυαγοσωστικής, Διευ/ντρια Lifeguard Hellas training Center

Απολαύστε με ασφάλεια το καλοκαίρι μαζί με τα παιδιά… το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τα παιδιά σας κολύμπι. Σωστό κολύμπι!

«Πως θα μάθει το παιδί μου κολύμπι;»
Ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε αυτό, είναι να έχετε ήδη στείλει τα παιδιά σας σε κάποιο κολυμβητήριο ,όπου στα τμήματα εκμάθησης κολύμβησης οι ηλικίες ξεκινούν από 6 μηνών! Έτσι, υπό την καθοδήγηση προπονητών κολύμβησης, θα έχουν μάθει έστω τις πολύ βασικές αλλά απολύτως απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να μην κινδυνεύσουν μέσα στο νερό με το παραμικρό. Το πιο σημαντικό που θα έχουν κατακτήσει, είναι η εξοικείωση με το νερό. Θα έχουν μάθει να κρατούν την αναπνοή τους, να ανοίγουν τα μάτια τους κάτω από το νερό, να χτυπάνε δυνατά τα πόδια τους και να επιπλέουν. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά, γιατί έτσι ένα παιδί ακόμη και αν ένα άλλο παιδάκι το σπρώξει πάνω στο παιχνίδι ή μόνο του παραπατήσει και πέσει στο νερό, δε θα τρομάξει και θα αντιδράσει αστραπιαία . Οι οικογενειακές στιγμές στη θάλασσα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως προπόνηση, άλλωστε ελάχιστοι γονείς, έχουν το υπόβαθρο και τις γνώσεις να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους. Ξεχάστε επίσης αυτόν τον τόσο «σκληρό» τρόπο, όπου πετάμε ξαφνικά το παιδί μας στο νερό και περιμένουμε να κολυμπήσει ξαφνικά για να βγει στην επιφάνεια και ως δια μαγείας να «μάθει» κολύμπι. Το μόνο που σίγουρα θα πετύχετε είναι να τραυματίσετε για πάντα την ψυχοσύνθεση του μικρού σας. Ανάλογα την ηλικία των παιδιών σας, θα ακολουθήσετε διαφορετικές δραστηριότητες. Μην αρκεστείτε στο να φορέσετε στα παιδιά σας μπρατσάκια, σωσίβια ή ότι άλλο μέσο επίπλευσης διαθέτετε και να τα αφήσετε να κολυμπούν μόνα τους, εκτός του ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους οι διακοπές είναι η ιδανικότερη εποχή για να έρθετε ακόμη πιο κοντά με τα μικρά σας και να περάσετε μαζί ποιοτικό χρόνο.

Αυτό που σίγουρα μπορείτε να κάνετε μαζί τους στις διακοπές, είναι παίξετε πολύ, να αυτοσχεδιάσετε με παιχνίδια, να χρησιμοποιήσετε μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα και να εξερευνήσετε το βυθό. Να μαζέψετε κοχύλια, να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κολυμπούν μεγαλύτερες αποστάσεις αφού θα είναι δίπλα σας, να τα κάνετε να αγαπήσουν ακόμη πιο πολύ το νερό.

Προσοχή! Μην αφήνετε τα παιδιά σας να «κρατούν» την αναπνοή τους κάτω από το νερό ή να κάνουν μακροβούτια, υπό την μορφή ανταγωνισμού ή παιχνιδιού με άλλα παιδιά ή εσάς. Ο κίνδυνος παραμονεύει κι ένα παιδί μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του, πάνω ακριβώς σε αυτό το «παιχνίδι», χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι.
Επιλέξτε τις σωστές ώρες της ημέρας, επισκεφτείτε όποια παραλία είναι πιο κοντά σας και απολαύστε τις διακοπές σας με ασφάλεια.

Κανόνες- Συμβουλές ασφαλούς κολύμβησης!

• Μάθετε κολύμπι και να εισέρχεστε στο νερό πάντα με παρέα
• Φροντίστε να είστε πάντα κοντά στο ναυαγοσώστη και ακολουθήστε τις οδηγίες του.
• Να κολυμπάτε πάντα κοντά στην ακτή.
• Κολυμπήστε, αφού περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες μετά το φαγητό. Αν χρειαστεί να φάτε, επιλέξτε κάτι ελαφρύ.
• Οι βουτιές με το κεφάλι είναι επικίνδυνες.
• Κάποια παιχνίδια στο νερό είναι επικίνδυνα, όπως τα μακροβούτια και ή άπνοια
• Αν νιώσετε ότι κινδυνεύετε στο νερό ή πάθετε κράμπα, μείνετε ψύχραιμοι και ζητείστε βοήθεια σηκώνοντας το χέρι.
• Μην προσπαθήσετε να βοηθήσετε κάποιον που κινδυνεύει στο νερό, εάν δεν έχετε γνώσεις ναυαγοσωστικής. Να θυμάστε :Πέταξε, ρυμούλκησε, κωπηλάτησε και μόνο τότε πήγαινε.
• Όταν επιβαίνετε σε οποιοδήποτε σκάφος να φοράτε πάντα σωσίβιο γιλέκο.
• Τα σωσίβια και τα μπρατσάκια δεν είναι σωστικά μέσα, είναι απλώς βοηθητικά επίπλευσης
• Μάθετε να μη φοβάστε τη θάλασσα, αλλά να τη σέβεστε!
• Η βροχή δεν είναι επικίνδυνη στο κολύμπι, αλλά όταν έχει αστραπές και κεραυνούς πρέπει να βγαίνουμε ΑΜΕΣΩΣ από το νερό

 www.lifeguardhellas.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies