Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Εγκυμοσύνη και εργασία: τι ισχύει;

Εγκυμοσύνη και εργασία: τι ισχύει;

από kmir

Εγκυμοσύνη και εργασίαΗ περίοδος της εγκυμοσύνης θεωρείται από πολλούς ως μια πολύ όμορφη περίοδος όπου η γυναίκα προετοιμάζεται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά για να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή,

τη συνέχεια του εαυτού της και του ανθρώπου που αγαπά.

 

Παρά τις όποιες σωματικές δυσκολίες και ψυχολογικές μεταπτώσεις, η εγκυμοσύνη θεωρείται από τις ωραιότερες περιόδους στη ζωή ενός ανθρώπου, τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα, γιατί εκτός των άλλων τον φέρνει αντιμέτωπο και με τον ίδιο του τον εαυτό, τις φοβίες του και τις ανασφάλειες του και τον οδηγεί να γίνει καλύτερος άνθρωπος, δεδομένου ότι από εδώ και στο εξής δεν θα είναι υπεύθυνος μόνο για τον εαυτό του αλλά και για μια άλλη μικρή ζωούλα που θα είναι κομμάτι από τη δική του ζωή.

Όμως, εκτός από τα ευχολόγια και τη καλή διάθεση όλων, υπάρχουν και κάποια πρακτικά ζητήματα που ενδεχομένως να απασχολούν τις μέλλουσες μητέρες και ένα από αυτά είναι η εργασία τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο κατά καιρούς έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων με τις οποίες έχει παράσχει προστασία στις εγκύους γυναίκες σε πολλούς τομείς, έχει ασχοληθεί και με το μείζονος σημασίας θέμα που άπτεται της αρχής της ισότητας σε σχέση με την προστασία της μητρότητας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του έθεσε το πλαίσιο ώστε οι γυναίκες που απουσιάζουν από την εργασία τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους να θεωρούνται ως παρούσες!

Να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα, τα προνόμια και τις παροχές που θα είχαν αν ήταν στην εργασία τους.

Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο, και με τις διατάξεις της οδηγίας 76/207/ΕΟΚ ισχύει το εξής :

«Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων κατά των εγκύων γυναικών απαιτεί να μην εξαιρείται η γυναίκα εργαζόμενη η οποία εξακολουθεί να συνδέεται με τον εργοδότη της διά της συμβάσεως εργασίας κατά την άδεια μητρότητας, της εφαρμογής των ευεργετικών όρων εργασίας που ισχύουν τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες εργαζομένους και απορρέουν από αυτή τη σχέση εργασίας».

Όσον αφορά την Ελλάδα ισχύουν τα εξής:

Για τις γυναίκες που δουλεύουν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι από τις γυναίκες με τα περισσότερα προνόμια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά, το πρώτο διάστημα της μητρότητας.

Για τις γυναίκες που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα ως εργαζόμενες, και είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ ισχύει η άδεια μητρότητας η οποία περιλαμβάνει 56 ημέρες πριν τον τοκετό (άδεια εγκυμοσύνης με το αντίστοιχο επίδομα εγκυμοσύνης) και 63 ημέρες μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας με το αντίστοιχο επίδομα λοχείας).

Δηλαδή η συνολική διάρκεια της άδειας ανέρχεται σε δέκα επτά εβδομάδες. Από αυτές, οι οκτώ εβδομάδες πρέπει να χορηγούνται υποχρεωτικά πριν από την πιθανή ημέρα του τοκετού (άδεια κυοφορίας) και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες (άδεια λοχείας) μετά τον τοκετό.

Επιπλέον οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ δικαιούνται και βοήθημα τοκετού το οποίο δίδεται από το ΙΚΑ. Τα επιδόματα εγκυμοσύνης και λοχείας είναι ανάλογα των αποδοχών της γυναίκας ενώ το βοήθημα τοκετού είναι συγκεκριμένο ποσό που δίδεται σε όλους ανεξαρτήτως αποδοχών (περίπου 940).

Επίσης, με το που ληφθούν τα παραπάνω επιδόματα από το ΙΚΑ η γυναίκα δικαιούται να κάνει αίτηση στον ΟΑΕΔ ώστε να λάβει σε διάστημα ενός μήνα περίπου και συμπληρωματικό επίδομα τοκετού από τον ΟΑΕΔ.

Το συμπληρωματικό επίδομα τοκετού είναι ανάλογο των αποδοχών της γυναίκας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα επιδόματα ΔΕΝ επιβαρύνουν τον εργοδότη αλλά δίδονται όλα από το ΙΚΑ (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών) και τον ΟΑΕΔ.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τα ποσά που αντιστοιχούν στα επιδόματα δώρων που αντιστοιχούν στα διαστήματα κατά τα οποία η γυναικά εργαζόταν πριν την χρήση των αδειών μητρότητας.

Για τη λήψη όλων των παραπάνω αδειών και επιδομάτων απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ενεργή εργασιακή σχέση.

Μετά την ολοκλήρωση των αδειών και την επιστροφή της γυναίκας στην εργασίας της, δικαιούται μειωμένο ωράριο εργασίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται (άρθρο 8 της από 25.4.2004 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών. Ειδικότερα, οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα (30) μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.

Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και κατά μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

Με βάση τον πιο πρόσφατο νόμο (Ν. 3655/2008) προβλέπεται ότι η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας (όπως εκτίθεται ανωτέρω) δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών.

Αν δεν κάνει χρήση της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται, όπως ορίζεται στην ανωτέρω ΕΓΣΣΕ.

Η άδεια χορηγείται και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση τις ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγηση της.

Σχετικά με την Ειδική άδεια Προστασίας Μητρότητας, η οποία δίδεται από τον ΟΑΕΔ, σας παραθέτουμε τις συχνότερες ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους, έτσι όπως δίδονται από την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies