Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Είναι δύσκολο στο φαϊ: να ανησυχήσω;

Είναι δύσκολο στο φαϊ: να ανησυχήσω;

από kmir

 

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Ολοκληρώνοντας την περιγραφή των συμπτωμάτων, συμπεριφορών και παραγόντων που προκαλούν την επιλεκτικότητα, θα ήθελα να προτείνω μερικές στρατηγικές αντιμετώπισης που βοήθησαν μερικώς τούς γονείς αυτών των παιδιών:

• Όταν προσφέρετε νέες τροφές, δώστε μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα (π.χ., μια κουταλιά), ή παρουσιάστε ταυτόχρονα μια αγαπημένη τροφή με κάτι καινούργιο που δεν έχει δοκιμάσει έως τώρα.

• Περιορίστε την ποσότητα των γλυκών ή του fast food που παρέχετε στο παιδί σας.

• Ελέγξετε αν η προτίμηση του παιδιού συνδέεται με την υφή ή την εμφάνιση σερβιρίσματος της τροφής. Αν ναι, εισάγετε τροφές με νέα υφή σταδιακά.

• Συνεχίστε να προσφέρετε διαφορετικές τροφές, ακόμα και αν το παιδί σας δεν τις δοκιμάζει ή δεν τις παρατηρεί.

• Δοκιμάστε νέους τρόπους παρουσίασης της τροφής, φτιάχνοντας ανθρωπάκια, σπιτάκια, αστεράκια και βάλτε πολύ μικρή ποσότητα λαχανικών ή φρούτων σαν μάτια, μύτες, παράθυρα κ.λπ.

• Προσπαθήστε ν’ αλλάζετε μέρη, μερικές φορές τα παιδιά δοκιμάζουν νέες τροφές όταν τρώνε έξω: στην παιδική χαρά, στο δάσος, σ’ ένα πάρτι κ.λπ.

Γενικότερα, η επιλεκτικότητα τροφής εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα παιδιά. Στην πιο ήπια μορφή της είναι μια φάση που συνδέεται πολύ με τον πειραματισμό των παιδιών, για να δουν τα όρια των γονιών τους. Οι πιο ήπιες μορφές επιλεκτικότητας δεν απειλούν την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού. Όμως, χρειάζεται προσοχή στις πιο ακραίες μορφές της, όταν το παιδί υποσιτίζεται ή δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ομαλή ανάπτυξή του. Ο αποκλεισμός ολόκληρων κατηγοριών τροφών (λαχανικών, φρούτων και πρωτεϊνών) χρίζει άμεσης αντιμετώπισης, κυρίως αν το παιδί έχει γίνει 5 χρόνων.

Γι’ αυτό χρειάζεται να διαχωρίσουμε το πείσμα και τη φάση που περνάει ένα παιδί, σε σχέση με την τροφή, από τη σοβαρή διατροφική διαταραχή.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies