Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Είναι δύσκολο στο φαϊ: να ανησυχήσω;

Είναι δύσκολο στο φαϊ: να ανησυχήσω;

από kmir

epilektikotitaΜερικά παιδιά είναι «εύκολα» στο φαγητό. Κάποια άλλα απορρίπτουν από το διαιτολόγιό τους τις περισσότερες τροφές ή τρώνε συγκεκριμένες τροφές.

Τελικά, η επιλεκτικότητα της τροφής στα παιδιά είναι απλώς μια φάση ή πρόκειται για διατροφική διαταραχή;

Της Μαρίας Τσιάκα, Διευθύντριας Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Πότε εμφανίζεται η επιλεκτικότητα;

Η επιλεκτικότητα είναι διαταραχή πρόσληψης της τροφής και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά νηπιακής ηλικίας (περίπου το 20% των παιδιών έως 5 χρόνων εμφανίζει μια μορφή επιλεκτικότητας). Αυτό μπορεί να συνεχιστεί έως ότου γίνουν 8 και σε μερικές περιπτώσεις παραμένει έως και την ενήλικη ζωή.

Τα συμπτώματά της

Συνήθως, τα παιδιά που εμφανίζουν επιλεκτικότητα δεν τρώνε συγκεκριμένες τροφές με βάση την οσμή και την εμφάνισή τους. Οι «ασφαλείς» τροφές είναι συγκεκριμένες και μερικές φορές κάποια συγκεκριμένη μάρκα (π.χ., συγκεκριμένης εταιρείας δημητριακών, ψωμιού κ.λπ.). Επίσης, κάποια παιδιά αποκλείουν από τη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά. Τα παιδιά που πάσχουν από επιλεκτικότητα έχουν συχνά φυσιολογικό βάρος και ύψος. Μπορεί το παιδί να τρώει φυσιολογικά και ξαφνικά να αρχίζει να επιλέγει τις τροφές και να αρνείται να φάει αυτές που μέχρι πρότινος έτρωγε.

Πού οφείλεται αυτό το γεγονός;

Αυτό το γεγονός μπορεί να οφείλεται σ’ ένα ατύχημα, όπως το να κάνει εμετό τη συγκεκριμένη τροφή ή να πήγε να πνιγεί απ’ αυτήν. Εκείνη τη στιγμή, η τροφή γίνεται αντικείμενο φόβου για το παιδί, και οποιαδήποτε έκθεση σε αυτήν ή σε παραπλήσια τροφή τροφοδοτεί τον φόβο ή την απειλή του πνιξίματος. Ξαφνικά, λοιπόν, η τροφή γίνεται αποκρουστική και μόνο στη θέα ή στην οσμή της. Κάποτε θεωρούσαν ότι η επιλεκτικότητα οφειλόταν σε κάποια τραυματική εμπειρία ή σε αναμνήσεις που συνδέονται με αυτήν. Οι νέες έρευνες κάνουν λόγο για ιστορικό αρχικών δυσκολιών στη σίτιση αυτών των παιδιών (early feeding difficulties). Οι δυσκολίες στη διαδικασία του ταΐσματος προκαλούνται από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται ανάμεσα στον τροφό και το παιδί, αν ο τροφός βιώνει ένταση και άγχος κατά τη διάρκεια του γεύματος, ή αν χρησιμοποιεί λεκτική ή σωματική βία, δηλαδή απειλές για να φάει την τροφή. Η δυαδική σχέση τροφού-παιδιού διαταράσσεται σημαντικά, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της άρνησης του παιδιού να φάει τη συγκεκριμένη τροφή. Όταν το τραπέζι γίνεται«πεδίο μάχης» και όχι σημείο επαφής, απόλαυσης, τα προβλήματα εντείνονται, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ακραίες, σοβαρές διατροφικές διαταραχές σε παιδιά, όπως νευρική ανορεξία, food avoidance emotional disorder (άρνηση σίτισης). Ακραία μορφή επιλεκτικότητας εμφανίζεται σε παιδιά που πάσχουν από αυτισμό. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες. Μπορεί να καταναλώνουν λιωμένες, μαλακές ή κριτσανιστές τροφές, ή να τρώνε μόνο μια συγκεκριμένη τροφή για μήνες, και ξαφνικά να μην την ξανατρώνε.

Γενικότερα, τα παιδιά που έχουν πρόβλημα στην εξελικτική τους πορεία εμφανίζουν συχνά επιλεκτικότητα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies