Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Είναι έτοιμο για τον παιδικό σταθμό;

Είναι έτοιμο για τον παιδικό σταθμό;

από kmir

Είναι το παιδί σας έτοιμο για τον παιδικό σταθμό?Συνήθως οι γονείς από τον 1ο χρόνο ζωής των παιδιών ξεκινούν να ασχολούνται με την διαδικασία εύρεσης παιδικού σταθμού και στην συνέχεια του προ-νήπιου.

Της Μαρίας-Άννας Δημητρακοπούλου

 Το σύνηθες αντικείμενο συζήτησης των γονιών είναι η προτίμηση στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σε σύγκριση με τα δημόσια κυρίως για λόγους Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι κατά πόσο τα ίδια τα παιδιά είναι έτοιμα για την ένταξη τους σε ένα περιβάλλον σαν και αυτό του προ-νήπιου (που ουδεμία σχέση έχει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς).

Για να καταλήξετε σε μια ορθή απάντηση θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω επιμέρους ζητήματα:

Έχει εγκαταλείψει την πάνα? Αν ναι δείχνει ότι είναι παιδί που επιδέχεται εκπαίδευσης και σίγουρα έχει καλούς οιωνούς εναρμόνισης στο νεό περιβάλλον. Αν όχι, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Υπάρχει ακόμη χρόνος ενώ και στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχει περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα της ημέρας μακριά από την μαμά του? Τα παιδιά τα οποία περνούν χρονικά διαστήματα της ημέρας χώρια από την μαμά τους και δεν τα φροντίσουν αποκλειστικά οικεία πρόσωπα (γιαγιά, παππούς) δείχνουν μια μεγαλύτερη άνεση και προσαρμοστικότητα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά που βιώνουν, για το πρώτο διάστημα, συναισθήματα εγκατάλειψης. Ασφαλώς, η ένταξη των παιδιών σε ένα παιδικό σταθμό είναι ευεργετική για τα παιδιά κατά συνέπεια αξίζει τον κόπο η προσπάθεια σας.

Δέχεται τις παρατηρήσεις σας θετικά? Τα παιδιά, ιδίως στις μικρές ηλικίες, διακρίνονται για τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα. Αντιλαμβάνεστε ότι όσο πιο δεκτικά είναι στις παρατηρήσεις τόσο πιο εύκολα θα ενταχθούν σε ένα σύνολο το οποίο έχει διαφορετικούς κανόνες από αυτούς του σπιτιού και με πολύ λιγότερη ελαστικότητα.

Πως αντιδρά όταν βρίσκεται με άλλα παιδιά? Πλην των άλλων, ένα βασικό χαρακτηριστικό των παιδιών που δεν έχουν ενταχθεί σε παιδικό σταθμό είναι ο εγωισμός. Ένα χαρακτηριστικό, το οποίο εκφράζουν με κάθε δυνατό τρόπο. Συνήθως, τα παιδιά που βρίσκονται στο σπίτι έχουν συνηθίσει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, προνόμιο που θα τους λείψει στο πρώτο διάστημα ένταξης τους.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Σχεδόν το 100% των παιδιών καταφέρνουν να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία. Θα πρέπει όμως να μην είστε καταπιεστικοί, να έχετε και να δέχεστε τις πιθανές ιδιαιτερότητες των παιδιών σας. Υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που εντάχθηκαν από τους 15 μήνες όπως και περιπτώσεις παιδιών που εντάχθηκαν στα 5 έτη. Βασικό συστατικό επιτυχούς ένταξης είναι να είστε οι ίδιοι πολύ πειθαρχημένοι στις οδηγίες της παιδαγωγού που αφορούν στην ομαλή ένταξη του παιδιού.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies