Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Δωρητής οργάνων ηλικίας μόλις πέντε εβδομάδων!

Δωρητής οργάνων ηλικίας μόλις πέντε εβδομάδων!

από kmir

metamosxeusi

Ένα βρέφος ηλικίας μόλις πέντε εβδομάδων, που πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, έγινε ο νεότερος δωρητής οργάνων στη Βρετανία, χαρίζοντας ζωή σε μία νεαρή κοπέλα με νεφρική ανεπάρκεια.

Τα μικροσκοπικά όργανα του βρέφους, μεγέθους μόλις 4 εκατοστών, μεταμοσχεύτηκαν στην 22χρονη Samira Kauser, η οποία έπασχε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% από νεφρική ανεπάρκεια εξαιτίας μίας γενετικής πάθησης που της δημιούργησε κύστες και ανεπανόρθωτη βλάβη στα νεφρά και κάθε βράδυ υποβαλλόταν σε εννιάωρη αιμοκάθαρση.

«Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για τους γονείς του παιδιού. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. Η μόνη παρηγοριά τους είναι πως κάποιος άλλος μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του χάρη στο παιδί τους. Είναι ένα τεράστιο δώρο,» αναφέρει χαρακτηριστικά η Samira.

Η επέμβαση διήρκησε επτά ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. James του Ληντς, με επικεφαλής τον χειρούργο Niaz Ahmad.

Τα νεφρά θεωρούνται πλήρως λειτουργικά από την 37η εβδομάδα της κύησης, επομένως, από τεχνικής απόψεως, μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ενήλικα από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Όπως δηλώνει ο κ. Ahmad, «για πολλά χρόνια η μεταμόσχευση τόσο μικρών οργάνων αποτελούσε ένα θέμα ταμπού, που έθετε -εκτός των άλλων- και ψυχολογικά εμπόδια αφού θεωρούνταν πολύ μικρά για να είναι λειτουργικά για έναν ενήλικα. Οι χειρούργοι δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ αυτή την ηλικιακή ομάδα για μεταμοσχεύσεις λόγω της συναισθηματικής δυσκολίας να ζητήσουν από τους γονείς ενός βρέφους να δωρίσουν τα όργανά του. Υπάρχει, όμως, τεράστια έλλειψη από δωρεές οργάνων, που ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να το κάνουμε και στην προκειμένη περίπτωση όλα δείχνουν πως λειτούργησε».

Μετά από έξι μήνες προσεκτικής παρακολούθησης, το όλο εγχείρημα θεωρείται πλέον επιτυχές, καθώς τα νεφρά λειτουργούν σωστά, αναπτύχθηκαν και έχουν φτάσει τα 7 εκατοστά, με τη δυνατότητα να φτάσουν το 75% του ενήλικου μεγέθους.

Σύμφωνα με τον Joe Brierley της Βρετανικής Ένωσης Περιγεννητικής Ιατρικής, «η δωρεά οργάνων από βρέφη είναι ένα σημαντικό βήμα, όταν υπάρχουν πάνω από 7.000 άτομα σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση. Θα πρέπει να βάζουμε σε αυτή τη διαδικασία σκέψης τις οικογένειες που χάνουν τα μωρά τους. Είναι κάτι θετικό που προκύπτει από μία τραγωδία.»

Πλέον, η Βρετανική Επιτροπή Ηθικής για τη Δωρεά Οργάνων σκέφτεται τη χρήση οργάνων από βρέφη που μένουν ζωντανά με μηχανική υποστήριξη αλλά θεωρούνται κλινικά νεκρά.

Πηγή: Daily Mail

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies