Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Δουλειά και θηλασμός: Kι όμως γίνεται

Δουλειά και θηλασμός: Kι όμως γίνεται

από kmir

thilasmos_maiesΤι κάνει μια μαμά που πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά, αλλά θέλει να συνεχίσει τον θηλασμό;

Της Μαρίας Τίγκα, μαίας, ΜSc, μέλους Δ.Σ. ΣΕΜΜΑ

O θηλασμός μετά την επιστροφή της μητέρας στην εργασία μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση, αλλά είναι και ένα επίτευγμα που θα την κάνει υπερήφανη.

Τα οφέλη είναι πολλά, αφού η μητέρα συνεχίζει να προσφέρει την ιδανική διατροφή στο μωρό της, ο συναισθηματικός δεσμός που δημιουργεί ο θηλασμός μεταξύ της μητέρας και του βρέφους συνεχίζεται, και επιτυγχάνεται επιπλέον εξοικονόμηση χρημάτων.

Συζήτηση με τον εργοδότη

Αρχικά, η μητέρα πρέπει να συζητήσει με τον εργοδότη της σχετικά με την επιλογή της περί συνέχισης του μητρικού θηλασμού, γεγονός που θα οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά:

Α) με το ωράριο της εργασίας. Μπορεί να υπάρχει δυνατότητα για part-time εργασία, γεγονός που θα της επιτρέψει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Β) με διαλλείματα που απαιτείται να κάνει για άντληση του γάλακτος. O χρόνος άντλησης, όπως επίσης και η συχνότητα εξαρτώνται από την ηλικία του νεογνού και το σύνολο των γευμάτων που λαμβάνει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η μητέρα γυρίζει στην δουλειά της. Έτσι, π.χ. σε ένα βρέφος 7 μηνών που σιτίζεται και με στέρεες τροφές, πιθανόν να χρειάζεται μία μόνον άντληση ή και καθόλου, ενώ στον 2ο μήνα είναι βέβαιο ότι χρειάζονται τουλάχιστον 2 αντλήσεις στο 8ωρο.

Γ) με την εξασφάλιση ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου, όπου θα πραγματοποιείται η άντληση του γάλακτος. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα της μητέρας, να έχει καλό φωτισμό, παροχή ρεύματος (σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ηλεκτρικό θήλαστρο), ένα ψυγείο για τη φύλαξη του γάλακτος, ένα νιπτήρα, ένα τραπέζι (για την τοποθέτηση του θήλαστρου) και μία καρέκλα. Σε καμία περίπτωση η τουαλέτα δεν ενδείκνυται ως χώρος για αυτή τη διαδικασία.

Άντληση μητρικού γάλακτος με το χέρι

Μια μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει τον τρόπο άντλησης του γάλακτος με το χέρι της, σε περίπτωση που επιθυμεί αυτόν τον τρόπο και όχι το θήλαστρο ή σε περίπτωση που ξεχάσει να φέρει το θήλαστρο στον εργασιακό της χώρο ή σε περίπτωση που η συσκευή χαλάσει.

Ένα απλό μάθημα ανατομίας θα βοηθήσει να γίνει αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνει η έκθλιψη του γάλακτος με το χέρι. Στον μαστό βρίσκονται οι γαλακτοπαραγωγοί αδένες, όπου παράγεται το γάλα και το οποίο μέσω τον γαλακτοφόρων πόρων μεταφέρεται προς τη θηλή του μαστού. Λίγο πριν την εκβολή των γαλακτοφόρων πόρων στη θηλή, υπάρχουν οι γαλακτοφόροι κόλποι όπου συλλέγεται το γάλα πριν την έκθλιψή του. Για να ωθήσουμε λοιπόν το γάλα προς τα έξω θα πρέπει τα δάκτυλά μας να βρίσκονται πίσω από τους γαλακτοφόρους κόλπους. Με απλά λόγια, τοποθετούμε τον αντίχειρα στο πάνω μέρος (12η ώρα) και το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο στο κάτω μέρος του μαστού (6η ώρα), έτσι ώστε το χέρι μας να σχηματίζει το αγγλικό γράμμα “C”. H απόσταση των δακτύλων θα πρέπει να είναι περίπου 2,5-3,5 cm από τη θηλή. Η τεχνική περιλαμβάνει την εξής διαδιακασία:

Α) Σπρώχνουμε λίγο προς τα πίσω, δηλαδή προς το θωρακικό τοίχωμα και στη συνέχεια

Β) συγκλείνουμε τα δάχτυλά μας ώστε να ασκήσουμε ήπια πίεση στο πίσω μέρος της θηλής.

Γ) Επαναλαμβάνετε ρυθμικά χρησιμοποιώντας και τα δυο σας χέρια στο μαστό.

Αυτή η κίνηση συμπιέζει και αδειάζει τους γαλακτοφόρους κόλπους και ωθεί το γάλα προς τη θηλή, χωρίς να τραυματίζει τον ευαίσθητο ιστό του μαστού.

Επιλέγοντας το θήλαστρο που σας ταιριάζει

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζει η μητέρα ότι υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη χοανών (κεφαλή του θήλαστρου) αφού οι θηλές έχουν διαφορετικά μεγέθη. Η θηλή θα πρέπει να κινείται ελεύθερα μέσα στο κυλινδρικό τμήμα της χοάνης χωρίς να τρίβεται στα τοιχώματα του κυλινδρικού τμήματος (αυτό προκαλεί τραυματισμό των θηλών). Από την άλλη πλευρά, δε θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη απόσταση της θηλής από τα τοιχώματα του κυλινδρικού τμήματος της χοάνης, επειδή δεν επιτυγχάνεται σωστή έκθλιψη του γάλακτος.

Τα θήλαστρα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ποικίλα, νοσοκομειακά ή εμπορίου, ηλεκτρικά ή χειροκίνητα, μονής ή διπλής φάσης άντλησης, μονής ή διπλής άντλησης (για τον έναν ή και τους δύο μαστούς ταυτόχρονα), ακριβά ή οικονομικά, μικρά ή μεγάλα…

Για κάθε περίπτωση υπάρχουν και τα ανάλογα θήλαστρα. Η συχνότητα άντλησης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή του τύπου θηλάστρου. Η εργασιακή απασχόληση συνεπάγεται καθημερινή άντληση γάλακτος με το θήλαστρο, επομένως συνιστάται η μητέρα να χρησιμοποιήσει αυτόματο ηλεκτρικό θήλαστρο.

Το αυτόματο θήλαστρο αποτελεί αντλία υψηλής ποιότητας, έχει αυτόματο κύκλο, δυνατότητα διπλής άντλησης και «μιμείται» τον τρόπο θηλασμού του μωρού. Κάποια αυτόματα θήλαστρα περιλαμβάνουν αντλία δύο φάσεων που σημαίνει το εξής:

• 1 φάση: Λειτουργία διέγερσης. Αποτελεί ένα γρήγορο ρυθμό άντλησης (120 κύκλοι/λεπτό) με χαμηλή αναρρόφηση που συντελεί στην ενεργοποίηση της άντλησης και της ροής του γάλακτος. Η διάρκεια εφαρμογής είναι 1-1,5 λεπτό.

• 2 φάση: Λειτουργία άντλησης. Αποτελεί ένα αργό ρυθμό άντλησης (45-78 κύκλοι/λεπτό) με υψηλή αναρρόφηση που συντελεί στην άντληση του γάλακτος. Η διάρκεια εφαρμογής είναι 10 λεπτά από κάθε μαστό.

Για τη φροντίδα του θηλάστρου πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση να καθαρίζονται όλα τα τμήματα που έρχονται σε επαφή με το γάλα με ζεστή σαπουνάδα (κατά προτίμηση βιολογικό απορρυπαντικό). Η αποστείρωση των τμημάτων της αντλίας θα πρέπει να γίνεται μία τουλάχιστον φορά την ημέρα για τη διασφάλιση της υγιεινής.

Αποθήκευση του γάλακτος

Θερμοκρασία: 25 °C (ζεστό δωμάτιο) Διάρκεια αποθήκευσης: 4 ώρες

Θερμοκρασία: 22 °C (θερμοκρασία περιβάλλοντος) Διάρκεια αποθήκευσης: 6-8 ώρες

Θερμοκρασία: 0-4 °C (συντήρηση ψυγείου) Διάρκεια αποθήκευσης: 3 ημέρες (ιδανικά)

[μέχρι 8 ημέρες βιβλιογραφικά]

Θερμοκρασία: -15°C (κατάψυξη που βρίσκεται εντός ψυγείου) Διάρκεια αποθήκευσης: 15 ημέρες

Θερμοκρασία: -18°C (κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα) Διάρκεια αποθήκευσης: 3 μήνες

Κανόνες απόψυξης μητρικού γάλακτος

Η απόψυξη του μητρικού γάλακτος μπορεί να γίνει:

1. με την τοποθέτησή του από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου. Μετά την απόψυξη το γάλα μπορεί να συντηρηθεί μέχρι 24 ώρες εντός ψυγείου.

2. με την αναθέρμανσή του κάτω από τρεχούμενο νερό. Αρχικά το τρεχούμενο νερό είναι κρύο και σταδιακά αυξάνουμε τη θερμοκρασία του μέχρι να γίνει χλιαρό.

3. με την τοποθέτησή του μέσα σε δοχείο με χλιαρό νερό.

Η απόψυξη του γάλακτος δεν πρέπει ποτέ να γίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων.

Το γάλα θα πρέπει να ανακινείται ελαφρά πριν δοθεί στο μωρό, ώστε να αναμιγνύεται το λίπος με το υπόλοιπα συστατικά του γάλακτος και να κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμοκρασία του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies