Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Διατροφή…για πρωτάκια

Διατροφή…για πρωτάκια

από kmir

Διατροφή…για πρωτάκιαΚάθε Σεπτέμβριο τα σχολεία γεμίζουν με νέες ευχάριστες φατσούλες παιδιών τα οποία για πρώτη φορά συναντούν ένα καινούριο περιβάλλον αλλά και άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Είναι λοιπόν δύσκολο μετά τις συνήθειες του σπιτιού ή του παιδικού σταθμού, να ακολουθήσουν και να συνηθίσουν το πρόγραμμα του σχολείου γενικότερα. Ακόμη πιο δύσκολο ίσως είναι να μάθουν να τρώνε σωστά μακριά από το σπίτι.

 

Της Χριστιάνας Γ. Παυλίδου D.U., MSc, κλινικής διατροφολόγου-διαιτολόγου, www.pavlidispednut.gr

Σε κάθε σχολείο λειτουργεί ένα κυλικείο το οποίο εφοδιάζει τα παιδιά με πολλά είδη και ανάλογα το παιδί εάν έχει εκπαιδευτεί σωστά από την οικογένεια μπορεί να επιλέξει να καταναλώσει τα πιο ισορροπημένα τρόφιμα. Σίγουρα η απαγόρευση είναι γνωστό ότι δεν βοηθά σε τίποτε, οπότε το καλύτερο είναι να δώσουμε τις σωστές βάσεις στα παιδιά μας πριν τα πάμε σαν «πρωτάκια» στο σχολείο.

«Δεν πίνει το γάλα του το πρωί και δεν θέλει να καταναλώσει πρωινό!»

Είναι το πιο συχνό που ακούμε από παιδιά 6 ετών ή και μεγαλύτερα. Δεν καταναλώνουν πρωινό και δεν θέλουν γάλα γιατί είτε ζαλίζονται στο σχολικό ή δεν προλαβαίνουν. Μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν μάθει και σε τόσο σκληρό πρόγραμμα, ιδιαίτερα εάν έχουν μείνει στο σπίτι. Πρέπει με ηρεμία να εξηγήσουμε ότι το πρωινό είναι σημαντικό για την διατροφή μας αλλά και ότι είναι απαραίτητο για να μπορούν να παρακολουθήσουν τον δάσκαλο και να είναι καλοί μαθητές!

Καλό είναι να καταναλώσουμε και εμείς μαζί τους ένα μικρό και γρήγορο πρωινό που προσφέρει θρεπτικά στοιχεία και έτσι σίγουρα θα έχουμε θετική ανταπόκριση από τα παιδιά. Εύκολες και γρήγορες λύσεις όπως γάλα με μπισκότα ή γάλα και δημητριακά πρωινού, ή γάλα και 1 τόστ ή λίγο ψωμί με μαρμελάδα και γάλα σίγουρα θα ευχαριστήσουν το παιδί. Εάν επιμένει ότι ανακατεύεται το πρωί, μπορείτε να του δώσετε στερεά τροφή όπως π.χ. ένα τόστ ή φρυγανιές ή κράκερ ή μπισκότα και να φροντίσετε να πιει το γάλα του αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Στο σχολείο δεν θέλει να τρώει το σάντουιτς που του δίνω, αλλά μόνο αυτό από το κυλικείο»

Ακόμη ένα συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερα παιδιά αλλά και σε μικρά πρωτάκια. Μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες και να βάλουμε πρόγραμμα. Μπορούμε να συμφωνήσουμε με το μικρό μας επαναστάτη ότι θα καταναλώσει 4 ημέρες από τις 5 σχολικές το δικό μας σάντουιτς και 1 ημέρα θα μπορεί να κάνει εκείνο την δική του επιλογή, θέτοντας όμως τα όριά μας για διατροφικά ισορροπημένες επιλογές.

«Δεν θέλω φρούτα»

Επίσης, συχνό το φαινόμενο αποφυγής των φρούτων. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να καταναλωθούν στο σχολείο και ιδιαίτερα φρούτα όπως το μήλο πολλές φορές είναι και επικίνδυνα. Μπορούμε να του προσφέρουμε μπανάνα ή κάποιο χυμό ή να ενημερωθούμε ένα υπάρχουν φρουτοσαλάτες ή κάποια επιλογή φρούτου στο κυλικείο. Μην ανησυχείτε όμως, θα μπορεί να καταναλώσει το φρούτο στην διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου το πιθανότερο είναι να επιστρέψει το φρούτο μαζί με το παιδί, γιατί απλά… ξέχασε να το φάει όταν έτρεχε στο παιχνίδι με τους νέους φίλους του.

«Άσκηση»

Ενθαρρύνουμε το παιδί να παίζει, να τρέχει και να κάνει παρέα με άλλα παιδιά της ηλικίας του, προσπαθώντας να το κάνουμε πιο κοινωνικό αλλά και ταυτόχρονα να αθλείται.

«Νερό»

Ένα μπουκαλάκι με εμφιαλωμένο νερό, ή ένα μικρό θερμός με νερό από την βρύση ή και ένα ποτηράκι για να το γεμίζει όποτε θέλει από την βρύση του σχολείου είναι μια καλή λύση για να μην ξεχνιέται και δεν ενυδατώνεται.

Πρέπει να του εξηγήσουμε ότι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη θα πρέπει να καταναλώνονται πιο σπάνια. Θα πρέπει να μην ανταλλάσει το φαγητό που του έχουμε δώσει με κάτι πιο «ελκυστικό» από άλλο παιδάκι ώστε και εμείς να ξέρουμε τι έχει φάει αλλά και να μην ξεφεύγει από τις υγιεινές συνήθειες που θέλουμε να ακολουθεί. Η αλήθεια είναι ότι το παιδί από τα 6 χρόνια και μετά αρχίζει να «απομακρύνεται» από την αγκαλιά μας, γνωρίζει ένα νέο περιβάλλον, το σχολικό, το οποίο του θέτει κανόνες αλλά και γίνεται πιο κοινωνικό. Εμείς θα πρέπει να είμαστε κοντά του, αποφεύγοντας την απαγόρευση και προτείνοντας πάντα λύσεις.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies