Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Διαζύγιο: Απαλύνετε…τις πληγές!

Διαζύγιο: Απαλύνετε…τις πληγές!

από kmir

DiazugioΤο διαζύγιο είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παλαιότερα συνέβαινε σπάνια, ενώ στις μέρες μας συναντάται όλο και συχνότερα.

Της Ιωάννας Κούρια, ψυχολόγου- οικογενειακής θεραπεύτριας , www.kentrostirixis.gr

Ποικίλοι λόγοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη διαφορά αυτή σε σχέση με προηγούμενες εποχές. Οι εκάστοτε κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αναμφισβήτητα είναι οι σημαντικότεροι από αυτούς. Οι σημερινές οικογένειες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, η σχέση του ζεύγους κλονίζεται, οι διαμάχες και οι συγκρούσεις καλύπτουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας τους και τελικά καταλήγουν σε διαζύγιο.

Αλλαγή των δεδομένων

Το διαζύγιο ασκεί μια έντονη και αποδιοργανωτική επίδραση στον κύκλο ζωής της οικογένειας, διαταράσσοντας την ισορροπία της. Εξαιτίας του διαζυγίου κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση του οικογενειακού σχήματος, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Όλα τα μέλη της οικογένειας βιώνουν συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας, έλλειψης αποφασιστικότητας, φόβου, θυμού, θλίψης και ανεπάρκειας. Τα πιο ευάλωτα όμως μέλη είναι τα παιδιά. Όταν το διαζύγιο αφορά μόνο το ζευγάρι είναι σχετικά μια πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη συνθήκη. Όταν όμως εμπλέκονται παιδιά τότε τα πράγματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και ευαισθησίας. Για όλη την οικογένεια το διαζύγιο είναι μια απώλεια. Τα μέλη της εισέρχονται σε κατάσταση πένθους. Οι σύζυγοι καλούνται να θρηνήσουν τη διάλυση μιας σχέσης και τη ματαίωση των ονείρων και των προσδοκιών που συνόδευε αυτή τη σχέση. Τα δε παιδιά θρηνούν για τη διάλυση του οικείου οικογενειακού σχήματος, την απομάκρυνση του ενός γονέα από το σπίτι και τη διατάραξη της προηγούμενης ισχύουσας ισορροπίας. Οι αντιδράσεις τους ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται. Η θλίψη και η δυσφορία τους θα εκφραστεί κυρίως μέσω της συμπεριφοράς τους.

Πως βιώνουν τα παιδιά τον χωρισμό των γονιών τους;

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν παλινδρόμηση σε προηγούμενα αναπτυξιακά στάδια, άγχος αποχωρισμού και προσκόλληση στο γονέα που μένει, φόβο εγκατάλειψης, διαταραχές ύπνου και φαγητού, επιθετικότητα, ενούρηση και ευερεθιστότητα. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας βιώνουν το διαζύγιο ως απόρριψη προς το πρόσωπο τους. Νιώθουν θλίψη, ενοχή, θυμό και μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές διαγωγής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία συγκέντρωσης, χαμηλή σχολική επίδοση, κοινωνική απόσυρση, υπερβολική υπακοή και ανωριμότητα. Επίσης, μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να προστατέψουν τους γονείς.

Πόσο αλλάζει τον έφηβο το διαζύγιο των γονιών;

Στην εφηβεία μετά από ένα διαζύγιο μπορεί να εμφανιστεί κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προσκόλληση προς τους συνομηλίκους, φυγή από το σπίτι, πλήρης αδιαφορία, πιθανή βίαιη αντίδραση και άρνηση για αλλαγές στη ζωή τους. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να κάνουν χρήση ουσιών. Η ένταση με την οποία θα εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, αλλά και το πόσο άμεση θα είναι η προσαρμογή του παιδιού στη νέα κατάσταση, είναι άμεσα συνυφασμένα με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης από τους γονείς.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies