Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Διάβασμα για δύο… στο ίδιο δωμάτιο

Διάβασμα για δύο… στο ίδιο δωμάτιο

από kmir

Διάβασμα για δύο… στο ίδιο δωμάτιοΗ νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και οι μικροί μαθητές είναι ήδη σε εγρήγορση. Ο χώρος που θα διαβάζουν είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης, συγκέντρωσης, αλλά και έμπνευσης.

Τι γίνεται όταν το ίδιο δωμάτιο θα το μοιραστούν δύο παιδιά;

Της Χρύσας Γεωργάκη, αρχιτέκτονος μηχανικού ΑΠΘ, I-MBA Ο.Π.Α. / [email protected]

Ακολουθούν μερικές «έξυπνες ιδέες» για να διαμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο αναλόγως.

Ο φωτισμός

Το πιο σημαντικό στοιχείο στο διάβασμα είναι ο σωστός φωτισμός είτε αυτός είναι τεχνητός είτε φυσικός. Ο σωστός προσανατολισμός ενός χώρου και των ανοιγμάτων του βοηθά το διάβασμα και την πνευματική εργασία του παιδιού αν είναι νότιο – νοτιοανατολικός. Αν και τα βορεινά δωμάτια είναι εκείνα που έχουν σταθερό φωτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, είναι πολύ κρύα κατά το χειμώνα και δεν ενδείκνυνται τόσο για χώρους ύπνου αλλά και για πνευματική εργασία, όσο ειδικά τα νοτιοανατολικά. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει πρόβλεψη σκιασμού σε περιπτώσεις παιδικών δωματίων-γραφείων όπου ο προσανατολισμός δεν βοηθάει και είναι απαραίτητο, όπως συμβαίνει τις απογευματινές ώρες στα δυτικά δωμάτια.

Σημαντικό λοιπόν για ένα υπνοδωμάτιο που χρησιμοποιείται και ως χώρος διαβάσματος είναι να υπάρχουν οι περιμετρικοί κρυφοί – βοηθητικοί φωτισμοί για τη χαλάρωση το βράδυ, ο κεντρικός έντονος φωτισμός για τη λειτουργικότητα του δωματίου ανά πάσα ώρα της μέρας, αλλά και ο μεμονωμένος επιτραπέζιος ή μη, τεχνητός φωτισμός, για το διάβασμα. Σε κάθε περίπτωση ο τεχνητός φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο να έχει καθαρότητα, να είναι σε σωστή απόσταση από το επίπεδο που διαβάζει το παιδί και να είναι ελεγχόμενος.

Διάφορες διατάξεις διαβάσματος

1ο παράδειγμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μία δύσκολη διάταξη διαβάσματος θα ήταν η μετωπική τοποθέτηση των γραφείων των δύο παιδιών γιατί από τη μία ο τεχνητός φωτισμός του ενός παιδιού θα “τύφλωνε” το άλλο και από την άλλη αν το ένα παιδί έχει ευνοϊκό φυσικό φωτισμό το άλλο σίγουρα δεν έχει! Στην περίπτωση που χρειάζεται τα γραφεία να καταλαμβάνουν μικρό χώρο σωστή διάταξη των γραφείων είναι η γωνιακή.

2ο παράδειγμα

Μία σωστή διάταξη “διαβάσματος” ειδικά για δωμάτια με μη ευνοϊκό προσανατολισμό και κακής ποιότητας φυσικού φωτισμού θα ήταν τα δυο παιδιά να διαβάζουν κοιτώντας προς τον τοίχο και ανάμεσα τους να παρεμβάλλονται οι βιβλιοθήκες τους. Είναι σίγουρα πιο αποδοτική διάταξη διαβάσματος από το να διαβάζουν το ένα δίπλα ακριβώς στο άλλο, γιατί αναμένεται να ενοχλεί το ένα το άλλο… θα την χαρακτήριζα “φιλήσυχη” λύση.

Αυτή η λύση με τα γραφεία βιβλιοθήκες μαζί και τα κρεβάτια χώρια χρειάζεται δωμάτιο μεγάλης χωρητικότητας για να χωρέσουν ελεύθερα τα κρεβάτια των παιδιών το ένα δίπλα στο άλλο. Ειδάλλως σε μικρότερης χωρητικότητας δωμάτια θα επιλέξετε τη διάταξη της κουκέτας η οποία είναι προτιμότερη διότι αφήνει αρκετό χώρο κίνησης και εκτόνωσης στο κέντρο του δωματίου.

3ο παράδειγμα

Σε μια άλλη περίπτωση διάταξης με ένα άνοιγμα (παράθυρο ή μπαλκονόπορτα) κεντρικά σε έναν τοίχο που έχει ευνοϊκό προσανατολισμό και με τον απέναντι τοίχο να φέρει την ντουλάπα, θα μπορούσε το κάθε παιδί να “καταλάβει” τον δικό του τοίχο αριστερά και δεξιά του ανοίγματος, με την ξεχωριστή μονάδα (κρεβάτι – γραφείο – βιβλιοθήκη) για το καθένα.

Αυτή η ιδέα των ξεχωριστών μονάδων μπορεί να εφαρμοστεί σε μέτριας/μεγάλης χωρητικότητας δωμάτιο με πιο ελεύθερη διάταξη μεμονωμένων επίπλων με τα γραφεία κοντά στο άνοιγμα σε σειρά διατεταγμένα ή και αντικριστά αλλά σε απόσταση μεταξύ τους για χώρο κίνησης ή για τοποθέτηση επίπλου π.χ. κάτω από το παράθυρο συνήθως μπαίνει το σώμα του καλοριφέρ.

Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε μικρότερης χωρητικότητας δωμάτιο διότι το κρεβάτι – γραφείο – βιβλιοθήκη μπορεί να είναι μία κατασκευή κουκέτας όπου το κρεβάτι είναι τοποθετημένο ψηλά και από κάτω του βρίσκεται το γραφείο με ράφια για βιβλία και παιχνίδια. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές συνθέσεις για να πάρετε ανάλογες ιδέες που θα ταιριάζουν στις δικές σας διαστάσεις.

Useful tips για πιο αποδοτικό διάβασμα

Εκτός από τον σωστό φωτισμό ο χώρος του διαβάσματος πρέπει

  • • να έχει σωστή θερμοκρασία κάθε ώρα της ημέρας
  • • να αερίζεται συχνά για να αποφεύγεται η συγκέντρωση υγρασίας και οσμών
  • • να είναι βαμμένος με ήσυχα χρώματα στους τοίχους για ηρεμία
  • • να είναι ήσυχος για καλύτερη συγκέντρωση…

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies