Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Δημιουργήστε την δική σας….Φρουτοπία!

Δημιουργήστε την δική σας….Φρουτοπία!

από kmir

PaidiFroutaΠως θα μάθετε επιτέλους το παιδί σας να τρώει φρούτα, χωρίς κλάματα και παρακάλια;

Της Μαρίας Τοτόλου διαιτολόγου-διατροφολόγου

Βασικά στοιχεία της διατροφικής συμπεριφοράς ενός παιδιού είναι η αντίδραση και η αντίσταση. Η μαμά επιμένει, το παιδί αρνείται και μετά κλαίει. Έπειτα, θα αναλάβει ο μπαμπάς τις προσπάθειες με το αεροπλανάκι ή κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο, που μάλλον η πορεία τους θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Πως μπορείτε αλήθεια να πείσετε με τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά και την τακτική σας ένα τόσο δα μικρό πλασματάκι; Το βλέμμα σας, μια πηγαίνει στο φρούτο που περιμένει κομμένο στο πιάτο, μια στο παιδί που κάθεται απέναντι σας και αρνείται πεισματικά έστω και να δοκιμάσει. Καθίστε λίγο στη θέση του και θα καταλάβετε, ότι το να του ζητάτε μέχρι σημείου παράκλησης να το φάει απλά επειδή του λέτε ότι κάνει καλό δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να το πείσετε!

Κάντε το να ασχοληθεί!

Εφόσον το παιδί σας είναι σε μια ηλικία που καταλαβαίνει και μπορεί να συμμετέχει στα ψώνια του σπιτιού, αδράξτε την ευκαιρία! Ξεκινήστε με χαρά να πάτε μαζί στο μανάβικο της γειτονιάς και διαλέξτε μαζί όμορφα και μυρωδάτα φρούτα. Εναλλακτικά, εφόσον το παιδί σας λατρεύει τη φασαρία και τον κόσμο μπορείτε να πάτε μαζί στη λαϊκή αγορά. Το ευχάριστο κλίμα με τους πωλητές και το παιχνίδι με το καρότσι θα κάνουν την γνωριμία με τα φρούτα διασκέδαση. Αν βέβαια, υπάρχει κήπος με δέντρα, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς μπορεί να συμμετέχει το ίδιο στη συγκομιδή των φρούτων. Στην συνέχεια αφού τακτοποιήστε μαζί τα φρούτα στο ψυγείο και τη φρουτιέρα, καθίστε να φάτε μαζί ένα φρούτο. Ρωτήστε το, ποιό φρούτο από όλα θα ήθελε να φάει σήμερα ή τι χρώμα θέλει να είναι το φρούτο «σήμερα θα φάμε κίτρινο ή κόκκινο φρούτο;» Μη ξεχνάτε να του δίνετε επιλογές. Στα παιδιά αρέσουν οι επιλογές.

Ζωγραφίστε το!

Πάρτε το μπλοκ ζωγραφικής και αντί για σπιτάκια, δοκιμάζετε κάθε φορά να ζωγραφίζετε ένα από τα φρούτα που έχετε μέσα στη φρουτιέρα. Παράλληλα να λέτε για το χρώμα του, τη γεύση του και την εποχή που βγαίνει. Αν θέλετε να δώσετε και μια πιο εγκυκλοπαιδική «πινελιά» μπορείτε να αναφερθείτε και στο τι μας προσφέρει το εκάστοτε φρούτο με ένα πιο παιδικό τρόπο, όπως «θα σταματήσει να τρέχει η μυτούλα» ή «θα γυαλίζουν τα μαλλιά μας».

Φρουτοσχεδιάστε!

Φτιάξτε μαζί όμορφα σχέδια με αντικείμενα ή πρόσωπα ή τοπία της φύσης με μπαστούνια ή ροδέλες από φρούτα χρησιμοποιώντας και λαχανικά όπως καρότο ή αγγούρι που είναι αρεστά στα παιδιά. Μη ξεχνάτε να το ρωτάτε τι φρούτο-χρώμα να χρησιμοποιήσετε για κάθε επόμενο βήμα. «Τσιμπήστε» την ομπρέλα που έχετε φτιάξει από μισό πορτοκάλι ή μια ρόδα αυτοκινήτου από ροδέλα μπανάνας με λίγο ένοχο και παιχνιδιάρικο ύφος …και θα δείτε σιγά σιγά όλα τα φρούτο –εξαρτήματα αυτοκινήτου να εξαφανίζονται! Άλλωστε ποια θα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή του μικρού μας καλλιτέχνη από το να δοκιμάσει το ίδιο του το δημιούργημα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies