Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Γυαλιά ηλίου: Aπαραίτητα στα παιδιά

Γυαλιά ηλίου: Aπαραίτητα στα παιδιά

από kmir

gynaika-paidi-1Καπέλο, αντιηλιακή κρέμα, ελαφρά ρούχα… Η επιχείρηση «προστασία του παιδιού από τον ήλιο» έχει ολοκληρωθεί, και είστε έτοιμοι για μια ακόμη απόδραση στο πάρκο, την εξοχή, τη θάλασσα, παρέα με το μικρό σας.

Έχει ολοκληρωθεί όμως ή μήπως έχετε ξεχάσει κάτι; Ναι, έχετε ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό: την προστασία των ευαίσθητων ματιών του από τον ήλιο!

Του Σταμάτη Γκατζώνη, χειρουργού παιδοφθαλμίατρου,  διευθυντή Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων

Όσο κι αν για κάποιους ακούγεται –ακόμη– υπερβολικό, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ένα περιττό αξεσουάρ που συμπληρώνει τις στιλιστικές επιλογές του μικρού σας. Είναι πλέον μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Και κυρίως δεν είναι κάτι που αφορά μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες ή τις ώρες που βρίσκεστε την παραλία. Είναι –ή έτσι πρέπει να είναι– τρόπος ζωής για τα… μάτια του παιδιού.

Γιατί είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου;

Ξέρουμε πλέον ότι μετά τη δραματική μείωση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αποτελούν σοβαρή απειλή για τον οργανισμό μας, γι’ αυτό και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την προστασία του δέρματός μας από αυτήν την επικίνδυνη αόρατη ακτινοβολία. Δεν δείχνουμε, όμως, το ίδιο ενδιαφέρον και για την προστασία των ματιών μας. Κι όμως, η ηλιακή ακτινοβολία είναι εξίσου επικίνδυνη και για τα μάτια, και την όρασή μας. Ιδού πώς: η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στα μάτια, άμεσα ή έμμεσα, από την αντανάκλαση σε άλλες επιφάνειες, όπως η άμμος ή η θάλασσα. Το 99% αυτής της ακτινοβολίας απορροφάται από τα πρόσθια τμήματα του ματιού, δηλαδή από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό, ενώ μικρότερη ποσότητα περνά και φθάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Τα αποτελέσματα ολοένα περισσότερων μελετών σήμερα δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού: η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συνδέεται με την εκδήλωση πολλών προβλημάτων στην όραση – καταρράκτης, πτερύγιο, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ακόμη και νεοπλασίες στην περιοχή των ματιών, είναι μερικά από αυτά. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αλλοιώσεις από την ακτινοβολία προκαλούνται συσσωρευτικά, δηλαδή αθροίζεται η βλαπτική επίδραση και τελικά επέρχονται τα όποια προβλήματα. Είναι πρόδηλο ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η προστασία από τον ήλιο, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην όραση. Έπειτα απ’ όλα αυτά, σας φαίνεται ακόμη παράλογο και υπερβολικό το θέμα των γυαλιών ηλίου για το μικρό σας;

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies