Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Γιατί να θηλάσω; (β’μέρος)

Γιατί να θηλάσω; (β’μέρος)

από kmir

thilasmos_diatrofi2

Η έναρξη του θηλασμού καλό είναι να γίνεται το συντομότερο μετά την έξοδο του μωρού από την κοιλιά της μητέρας.

της Άννας Πατσούρου, παιδίατρου, σύμβουλου Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Το ιδανικό είναι το μωρό να αφήνεται στην κοιλιά ή στο στήθος της στα πρώτα δευτερόλεπτα που ακολουθούν τη γέννησή του, να σκεπάζεται με ζεσταμένη πολύ μαλακή πετσέτα και να σκουπίζεται το πρόσωπό του. Εάν το μωρό αρχίσει να θηλάζει αμέσως (τα περισσότερα μπορούν), οι θηλαστικές κινήσεις του στο στήθος θα προκαλέσουν έκκριση ορμονών στο σώμα της μητέρας. Οι ορμόνες αυτές και κυρίως η ωκυτοκίνη -που λέγεται και ορμόνη της αγάπης- θα προκαλέσουν με τη σειρά τους συσπάσεις στη μήτρα και θα διευκολύνουν την έξοδο του πλακούντα. Έτσι θα ολοκληρωθεί ο τοκετός με τον πιο φυσικό και ακίνδυνο τρόπο. Τα μωρά που μπαίνουν στο στήθος μέσα στην αίθουσα τοκετού, είναι εκείνα που έχουν τα λιγότερα προβλήματα. Εάν ο γιατρός σας πει ότι αυτό δεν γίνεται, θηλάστε το και πάλι το συντομότερο δυνατόν.

Τοποθετώντας το μωρό σωστά στο στήθος

Η μητέρα κάθεται με το σώμα του μωρού ολόκληρο στραμμένο προς το σώμα της. Η κοιλιά του μωρού πρέπει να ακουμπά στο στομάχι της μητέρας κι όχι να κοιτάζει προς το ταβάνι. Η μητέρα πιάνει το στήθος της με το αντίθετο χέρι (αριστερό χέρι-δεξί στήθος) χωρίς να ακουμπά τα δάχτυλά της στη θηλή ή στη θηλαία άλω (ολόκληρο το σκούρο τμήμα δηλαδή να είναι ελεύθερο). Κουνάει το στήθος πάνω – κάτω χαϊδεύοντας τα χείλη του μωρού με τη θηλή. Όταν το μωρό ανοίξει διάπλατα το στόμα του, η μητέρα το φέρνει πιο κοντά της ώστε να πιάσει το στήθος. Το μωρό πρέπει να έχει στο στόμα του και μεγάλο τμήμα γύρω από τη θηλή. Ο θηλασμός δεν πονά. Αν η μητέρα πονά στο στήθος, τη θηλή ή την πλάτη της, κάτι έχει γίνει λάθος. Πρέπει να βγάλει το μωρό από το στήθος και να το ξαναβάλει από την αρχή σωστά.

Πώς βγάζουμε το μωρό απ’ το στήθος: η μητέρα βάζει το μικρό της δάχτυλο (αριστερό χέρι – δεξί στήθος) στο στόμα του μωρού, βαθιά περίπου 3 εκατοστά, ώστε το μωρό να πιάσει το δάχτυλο και να αφήσει τη θηλή. Έτσι το μωρό αφήνει το στήθος χωρίς να προκαλέσει πόνο στη μητέρα. Μην προσπαθήσετε ποτέ να βγάλετε το μωρό από το στήθος κλείνοντας τη μύτη του. Εάν δεν τα καταφέρετε, ξανακάντε την προσπάθεια απ’ την αρχή όσες φορές χρειαστεί για να έχει το μωρό στο στόμα όλη τη θηλή και μεγάλο τμήμα της θηλαίας άλω. Έτσι η μητέρα δεν πονάει και το μωρό φαίνεται ικανοποιημένο και ακούγεται να καταπίνει.

Έναρξη θηλασμού και πόνος στην κοιλιά

Τις πρώτες φορές που θηλάζετε είναι πιθανόν να αισθάνεστε πόνο ή κράμπες στην κοιλιά. Μην ανησυχείτε. Είναι η μήτρα σας που, χάρη στο θηλασμό, επιστρέφει γρήγορα στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Θα χρειαστεί να δίνω τσαγάκι;

Μη δίνετε τίποτε άλλο εκτός από το γάλα σας, δηλαδή ούτε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, ούτε τσάι, ούτε νερό. Στο γάλα σας υπάρχει ό,τι χρειάζεται το μωρό σας. Αν διψάσει θα πιει το γάλα σας, θα διψάσετε εσείς με τη σειρά σας και το νερό που θα πιείτε θα καθαριστεί από το στήθος σας με τέλειο τρόπο. Το μωρό έτσι δεν κινδυνεύει από στοματίτιδα ή γαστρεντερίτιδα. Το γάλα σας είναι η πιο πλήρης και η πιο ασφαλής τροφή για το μωρό σας.

Μπορώ να βάλω πρόγραμμα στο μωρό που θηλάζει;

Βάζετέ το στο στήθος όσο συχνά δείχνει να θέλει. Στην αρχή οι θηλασμοί θα είναι πολύ συχνοί, δηλαδή κάθε μισή ώρα ή και συχνότερα. Μπορεί το μωρό να θηλάζει ασταμάτητα για δύο-τρεις ώρες και αφού κοιμηθεί για λίγα λεπτά να συνεχίσει για άλλες τρεις ώρες. Αυτό είναι απαραίτητο για να έρθει το γάλα σας. Επίσης, το στομάχι του μωρού σας είναι πολύ μικρό, δεν χωράει πολύ γάλα. Το στομάχι του νεογέννητου είναι πολύ μικρό, έχει το ίδιο περίπου μέγεθος με ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το μωρό σπάνια μπορεί να μείνει νηστικό για διαστήματα μεγαλύτερα των δύο ωρών. Συνήθως τα νεογέννητα θέλουν να φάνε κάθε 1-1,5 ώρα, αλλά μπορεί και πολύ συχνότερα. Το μητρικό γάλα είναι πάρα πολύ εύπεπτο και του κάνει καλό.

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό πεινάει;

Μάθετε να καταλαβαίνετε πότε ένα μωρό πεινάει και βάζετέ το στο στήθος όσο συχνά θέλει. Τα μωρά όταν πεινούν, δηλαδή σχεδόν όλη την ώρα, πρώτα ψάχνουν αριστερά δεξιά ανοιγοκλείνοντας το στόμα τους στον αέρα. Στη συνέχεια βάζουν το χέρι στο στόμα και το πιπιλίζουν. Όταν πια πεινούν πολύ αρχίζουν να κλαίνε. Αν είναι το πρώτο μωρό που θηλάζετε, προσπαθήστε να το βάζετε στο στήθος όταν απλώς ψάχνει με το στόμα. Όταν αρχίσει να τρώει τα χέρια του ή να κλαίει, μπορεί να έχει χάσει την υπομονή του, με συνέπεια να κλαίει στο στήθος και να δυσκολευτείτε να το κάνετε να πιάσει σωστά.

Πόσο συχνά θα θηλάζω;

Ειδικά τις πρώτες μέρες που το μωρό είναι ακόμη πολύ μικρό, κουράζεται και κοιμάται στο στήθος. Μην το απομακρύνετε ή θηλάστε ξανά αμέσως μόλις το δείτε να σας ψάχνει με το στοματάκι του. Το μωρό σας πεινάει συνέχεια κι εσείς έχετε ανάγκη από συχνούς θηλασμούς, για να αποσυμφορίζετε το στήθος σας και να έχετε άφθονο γάλα. Μην κρατάτε ωράρια και μην το αφήνετε να κλάψει και να νευριάσει. Στην ηλικία αυτή το μωρό σας δεν έχει καπρίτσια, αλλά ανάγκες. Αν δεν τις ικανοποιείτε χάνει την εμπιστοσύνη του σ’ εσάς και στον εαυτό του. Ξεχάστε ότι ξέρετε και εμπιστευτείτε το μητρικό σας ένστικτο. Αυτό θα σας πει πότε να αγκαλιάσετε και να θηλάσετε ένα ανήσυχο μωρό.

Θα θηλάζω και τις νύχτες;

Θηλάστε το μωρό σας όσο συχνά θέλει, μέρα και νύχτα. Οι νυχτερινοί θηλασμοί είναι πολύ σημαντικοί γιατί τη νύχτα εκκρίνεται η ορμόνη που κάνει τα μωρά να μεγαλώνουν. Τα μωρά έχουν ανάγκη να τρώνε τη νύχτα. Η διακοπή των νυχτερινών γευμάτων είναι αδικαιολόγητη και επικίνδυνη.

Αποκλειστικός θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νεογέννητου. Είναι επίσης μια μοναδική πηγή χαράς και ευτυχίας για τη μητέρα και μια πηγή ηρεμίας για την οικογένεια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) και τη UNICEF, όλα τα παιδιά του κόσμου πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 4-6 μήνες της ζωής τους. Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει το μωρό να παίρνει μόνο μητρικό γάλα όποτε πεινάει. Δηλαδή, να μη δίνουμε καθόλου συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, τσάι, νερό ή πιπίλα για όλο αυτό το διάστημα. Τα συμπληρώματα αποφεύγονται γιατί είναι άχρηστα και μπορεί να προκαλέσουν μόνο προβλήματα και διακοπή του θηλασμού. Πιπίλα δεν είναι σωστό να δώσουμε, τουλάχιστον για τις πρώτες 40 μέρες, γιατί όταν το μωρό μας είναι ανήσυχο σημαίνει ότι πεινάει και πρέπει να το ταΐσουμε. Το χρονικό διάστημα των 4-6 μηνών είναι βέβαια λίγο αυθαίρετο και αντανακλά την ετοιμότητα των συστημάτων του μωρού να δεχθεί στερεά τροφή. Έτσι, άλλες τροφές μπορούν να αρχίσουν να προστίθενται όταν η μητέρα και ο παιδίατρος δουν τα συμπτώματα αυτής της ετοιμότητας: το μωρό μπορεί να κάθεται μόνο του, βγάζει δόντια και κυρίως αρχίζει να ενδιαφέρεται για άλλες τροφές.

Να δώσω πιπίλα;

Η πιπίλα είναι ένα υποκατάστατο. Τουλάχιστον για τις πρώτες 40 μέρες, το μωρό είναι καλό να μην πάρει πιπίλα. Κατά το διάστημα αυτό έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να τρώει συχνά για να μεγαλώσει. Η πιπίλα κάνει το μωρό να μην τρώει αρκετά, να μπερδεύεται ανάμεσα σ’ αυτήν και το στήθος. Η μητέρα αργεί να εξοικειωθεί με τα μηνύματα που θα έστελνε το μωρό εάν δεν είχε την πιπίλα στο στόμα του. Αν όλες τις θηλαστικές του κινήσεις τις κάνει στο στήθος, τότε η μητέρα κατεβάζει αρκετό γάλα. Μπορεί εξαιτίας της πιπίλας να μην έχετε αρκετό γάλα, αφού το μωρό σας δεν θα τρώει όσο συχνά θέλει. Ανταποκριθείτε σε κάθε κάλεσμα του μωρού σας για αγκαλιά ή για θηλασμό και μην αρνηθείτε να το θηλάζετε τη νύχτα. Μη το βγάζετε ποτέ από το στήθος σας όταν θηλάζει.

Και πώς θα ξέρω ότι χόρτασε;

Θα το θηλάζετε όποτε θέλει, δε θα δίνετε ξένο γάλα, τσάι ή νερό μετά τον θηλασμό ή ενδιάμεσα στα γεύματα. Θα ξεκουράζεστε σε κάθε ευκαιρία και θα παρακολουθείτε το μωρό να φαίνεται ευχαριστημένο, να κοιμάται και να ξυπνάει φυσιολογικά και να έχει καθημερινά, δηλαδή σε 24 ώρες, 6–8 βρεγμένες πάνες, εάν είναι μικρότερο από 40 ημερών. Όταν σαραντίσει, μεγαλώνει σιγά-σιγά η ουροδόχος κύστη του και μπορεί να συγκρατεί περισσότερα ούρα, έτσι τότε θα αρκούμαστε σε 4 – 5 βρεγμένες πάνες το 24ωρο.

Πώς μπορεί να καταλάβει η γυναίκα ότι έχει γάλα;

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθεί μια γυναίκα την ώρα που θηλάζει. Εντούτοις, πολλές γυναίκες που έχουν θηλάσει επιτυχώς και για μεγάλα διαστήματα δεν αισθάνονται τίποτα, εκτός ίσως από κάποιο πόνο τις πρώτες ημέρες του θηλασμού λόγω της ταλαιπωρίας των θηλών και του πετρώματος.

•αίσθηση θερμότητας εσωτερικά στο στήθος

•φαγούρα, μυρμήγκιασμα στο στήθος

•συναισθηματική ευαισθησία (κλάματα, δυσάρεστες σκέψεις)

•δίψα

•συσπάσεις στη μήτρα κατά τα πρώτα εικοσιτετράωρα

•το άλλο στήθος μπορεί να τρέχει γάλα

•το μωρό, αν θηλάζει αποκλειστικά, βρέχει περισσότερες από 6 πάνες το εικοσιτετράωρο. Επειδή οι πάνες είναι πολύ απορροφητικές και τα τσίσα του μωρού πολύ λίγα, για να αισθανθούμε το βάρος τους βάζουμε μέσα σε κάθε καθαρή πάνα ένα κομμάτι χαρτοπετσέτα. Αν το πιάσουμε σε λίγο και είναι βρεγμένο σημαίνει πως το μωρό έκανε τσίσα.

•το μωρό ακούγεται να καταπίνει

Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες του θηλασμού. Προσωπικά, θήλασα δίδυμα αποκλειστικά για 5,5 μήνες και συνολικά 2,5 χρόνια και δεν ένιωσα ποτέ κανένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο πάνω. Όταν τα κορίτσια ήταν 2 μηνών και η μία έκανε εμετό, χάρηκα απ’ την καρδιά μου γιατί ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα το γάλα μου και αποδεικνυόταν στα μάτια μου πως είχα γάλα.

Τα κακά του μωρού μου φαίνονται πολύ παράξενα…

Εάν δείτε τα κακά του μωρού σας την ώρα που βγαίνουν, φαίνονται σαν αεριούχος πορτοκαλάδα. Στη συνέχεια στερεοποιούνται ελαφρώς και είτε τα πίνει η πάνα την οποία απλώς χρωματίζουν, είτε αφήνουν επάνω της ένα υπόλειμμα σα μουστάρδα, κολλούν στην πάνα, έχουν μια υπόξινη μυρωδιά, περίπου σα ξινισμένο γάλα. Το μωρό μπορεί να κάνει κακά από 2 φορές σε κάθε τάϊσμα, ακόμη και 20 φορές την ημέρα, έως 1 φορά στις 20 μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μωρό έχει δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Εάν όμως το μωρό σας έχει σκληρά κόπρανα, κόπρανα σα νερό, ανησυχία, πόνο στη κοιλίτσα, πολλά αέρια, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό.

Πηγή: www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies