Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Γιατί να θηλάσω; (α’μέρος)

Γιατί να θηλάσω; (α’μέρος)

από kmir

thilasmos_diatrofiΤα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πάρα πολλά. Η επιστήμη ανακαλύπτει συνεχώς νέες ασθένειες για τις οποίες ο θηλασμός είναι μοναδικό και πολύτιμο μέτρο πρόληψης.

της Άννας Πατσούρου, παιδίατρου, σύμβουλου Μητρικού Θηλασμού IBCLC

Τέτοιες ασθένειες αφορούν στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Πρόληψη ίκτερου του νεογέννητου

Από την πλευρά του παιδιού, ο θηλασμός στις πρώτες μέρες της ζωής είναι ένα εξαιρετικό μέτρο πρόληψης του νεογνικού ίκτερου. Το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο και προκαλεί συχνές κενώσεις στο νεογέννητο. Τα κακά είναι κιτρινωπά και μαζί με αυτά απομακρύνεται από τον οργανισμό του μωρού η χολερυθρίνη, η ουσία που είναι υπεύθυνη για τον ίκτερο και τις επιπτώσεις του.

Επιπλέον προστασία για τα νεογέννητα

Το νεογνό του ανθρώπου είναι πολύ ευαίσθητο στις λοιμώξεις (γι’ αυτό οι παιδίατροι είναι πολύ επιφυλακτικοί στις επισκέψεις που δέχονται οι οικογένειες για να θαυμάσει ο κόσμος το νεογέννητο μωρό). Ο μητρικός θηλασμός προλαμβάνει τις λοιμώξεις. Το νεογέννητο που θηλάζει συχνά και σωστά δεν κινδυνεύει να πάθει αφυδάτωση και υπογλυκαιμία.

Προφύλαξη του μωρού απ’ τις αρρώστιες

Το μωρό που θηλάζει προφυλάσσεται για όλο το διάστημα του θηλασμού από στοματίτιδα και γαστρεντερίτιδα. Παθαίνει πολύ σπάνια μέση ωτίτιδα. Το άσθμα είναι πολύ πιο σπάνιο στα παιδιά που θηλάζουν ή που έχουν θηλάσει, όπως και ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, ο αιφνίδιος θάνατος των βρεφών (η συχνότητά του στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 8 παιδάκια τον χρόνο), οι αλλεργίες και το αλλεργικό σοκ, κάποιες οφθαλμικές παθήσεις, η τερηδόνα, η παχυσαρκία, ορθοδοντικά προβλήματα, οι αρθρίτιδες, οι κήλες.

Αν το παιδί έχει θηλάσει όταν ήταν μικρό

Τα παιδιά που έχουν θηλάσει παθαίνουν πολύ λιγότερο συχνά κάποιους τύπους καρκίνου. Παιδιά που δε θήλασαν είναι πιο πιθανό να βρέχουν το κρεβάτι τους. Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά σε παιδιά που έχουν θηλάσει. Πρόσφατα βρέθηκε επίσης ότι αν μια γυναίκα έχει θηλάσει όταν ήταν παιδί, κινδυνεύει λιγότερο να αναπτύξει η ίδια καρκίνο του μαστού ως ενήλικη.

Αρρώστιες μέσα στην οικογένεια του μωρού

Ένα μωρό που θηλάζει δεν αρρωσταίνει αν είναι κάποιος άρρωστος στο σπίτι, ακόμη κι αν ο άρρωστος είναι η ίδια του η μαμά που συνεχίζει να το θηλάζει. Όταν η μαμά αρρωστήσει, έχει πυρετό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψει το θηλασμό, αυτό μάλιστα θα ήταν και επικίνδυνο. Αυτό συμβαίνει γιατί από το γάλα της το μωρό παίρνει αμέσως τα αντισώματα για να πολεμήσει τις αρρώστιες του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Πιο έξυπνα παιδιά

Τα παιδιά που θηλάζουν αναπτύσσονται νευρολογικά πιο γρήγορα και σωστά, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο έξυπνα στα γνωστά τεστ ευφυΐας. Αυτό μεταξύ άλλων οφείλεται και στο γεγονός ότι στο μητρικό γάλα αποδομείται το ειδικό λίπος που συσσωρεύεται στο σώμα της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το λίπος αυτό λέγεται σφιγγομυελίνη, και μέσα από το μητρικό γάλα μυελινώνει τα νευρικά κύτταρα του μωρού. Έτσι, ο εγκέφαλός του ωριμάζει γρήγορα και η μητέρα αδυνατίζει και χάνει όλο το βάρος που έβαλε στην εγκυμοσύνη, χωρίς προσπάθεια και εξαντλητικές δίαιτες. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν πιο υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Τα μωρά που γεννιούνται με σοβαρά προβλήματα υγείας

Ο μητρικός θηλασμός είναι ασφαλέστερος για τα μωρά που γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες ή η ινοκυστική νόσος. Η τεχνητή διατροφή είναι γι’ αυτά τα παιδιά ένας επιπλέον κίνδυνος για την πορεία και την ανάπτυξή τους. Με τον μητρικό θηλασμό παίρνουν όλα τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος, για να μη παθαίνουν λοιμώξεις και επιβαρύνεται η υγεία τους, και η μητέρα δένεται πιο πολύ μαζί τους.

Πλεονεκτήματα για τη μητέρα που θηλάζει

Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο αιμορραγίας αμέσως μετά τον τοκετό, αφού η μήτρα τους συσπάται και επανέρχεται στο μέγεθος της μη εγκύου πολύ πιο σύντομα απ’ ότι αν δε θήλαζαν.

Οι ορμόνες του θηλασμού προκαλούν χαλάρωση στη μητέρα, η οποία αντεπεξέρχεται στις ανάγκες του νέου της ρόλου με πολύ λιγότερο στρες. Τη βοηθούν τελικά να γίνει μητέρα με τον πιο απλό, φυσικό και εύκολο τρόπο.

Η καθημερινή δουλειά ελαττώνεται στο ελάχιστο, αφού δεν χρειάζεται να αγοράζει, να πλένει, να αποστειρώνει την «προίκα» του ξένου γάλακτος. Οι νύχτες είναι πιο ευχάριστες, αφού δεν της χρειάζεται παρά να παίρνει το μωρό της στο κρεβάτι της και να το θηλάζει. Επίσης, τα μωρά που θηλάζουν κλαίνε πολύ λιγότερο.

Θηλάζοντας το μωρό της η νέα μητέρα αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό της και τις δυνάμεις της και νιώθει μεγάλη περηφάνια που μεγαλώνει το μωρό της μόνο με το γάλα της.

Το αισθητικό μέρος

Όπως ήδη είπαμε, με τον θηλασμό αποδομείται σωστά το λίπος που συσσωρεύτηκε στην εγκυμοσύνη και η γυναίκα χάνει τα περιττά κιλά της αργά αλλά σταθερά και χωρίς δίαιτα. Το σώμα της επίσης δε χαλάει, αφού έχει βρεθεί πως οι γυναίκες που θηλάζουν για αρκετούς μήνες και απογαλακτίζουν σταδιακά, αποκτούν τελικά περιφέρεια μικρότερων διαστάσεων απ’ ότι πριν μείνουν έγκυες. Όσον αφορά τον φοβερό μύθο ότι χαλαρώνει το στήθος, αυτό συμβαίνει περισσότερο στις γυναίκες που δε θηλάζουν. Ξέρουμε όλες ότι το στήθος «πέφτει» από μεγάλες αλλαγές βάρους και όγκου, όπως συμβαίνει στις γυναίκες που αντί να θηλάσουν τα μωρά τους μόλις γεννήσουν, που το στήθος τους είναι πολύ πρησμένο, παίρνουν χάπια και σταματούν το θηλασμό. Το στήθος μικραίνει απότομα και «πέφτει» στις μητέρες που δεν θηλάζουν.

Μακροπρόθεσμη προστασία

Ο θηλασμός παρέχει προστασία στη γυναίκα από την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου, ανάλογη με τον συνολικό χρόνο θηλασμού. Δηλαδή, όσο περισσότερο χρόνο θηλάσει μια γυναίκα τα παιδιά της, τόσο μεγαλύτερη προστασία θα έχει. Επίσης, αν μια έγκυος εμφανίσει διαβήτη της κύησης, κινδυνεύει αργότερα να παρουσιάσει διαβήτη αν δε θηλάσει.

Πλεονεκτήματα για την οικογένεια

Τα οφέλη για την οικογένεια είναι τεράστια. Μιλήσαμε ήδη για την πολύ λιγότερη κούραση του θηλασμού, στην οποία προστίθεται το μηδενικό του κόστος. Τα παιδιά που θήλασαν αρρωσταίνουν λιγότερο, με αποτέλεσμα ελάχιστη ταλαιπωρία και στεναχώρια για το άρρωστο παιδί, μικρότερο κόστος για θεραπεία, φάρμακα, νοσηλεία και απουσία των γονιών από τη δουλειά τους. Γενικά υπάρχει μεγάλη οικονομία αφού το μητρικό γάλα είναι δωρεάν και δε χρειάζεται να αγοράσετε μπουκάλια και μηχανήματα αποστείρωσης, δεν έχετε σκεύη για πλύσιμο και δεν καταναλώνετε πολύτιμο χρόνο για το πλύσιμο και την αποστείρωση. Ο θηλασμός όχι μόνο δεν απομονώνει κοινωνικά, αλλά κάνει την κοινωνική ζωή προσπελάσιμη για τους νέους γονείς, καθώς πολύ εύκολα μπορούν να μεταφέρουν το μωρό τους για μια βόλτα ή μια εκδρομή. Το γάλα του είναι πάντα έτοιμο και τέλεια αποστειρωμένο. Δε χρειάζεται την παραμικρή προετοιμασία. Σερβίρεται πάντα στην κατάλληλη θερμοκρασία. Όχι μόνο δε χρειάζεται ζέσταμα, αλλά και δεν υπάρχει κίνδυνος να καεί το μωρό. Οι οικογένειες που τα παιδιά θηλάζουν έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά οικογενειακής βίας και κακοποίησης.

Αντισυλληπτική προστασία

Ακόμη, ο θηλασμός παρέχει υπό κάποιες συνθήκες πολύ καλή αντισυλληπτική προστασία και χρονική απόσταση μεταξύ των γεννήσεων, χωρίς να διαταράσσει ή να βλάπτει την οικογένεια με άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους.

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για το περιβάλλον

Το μητρικό γάλα είναι οικολογικό, γιατί το περιβάλλον δε ρυπαίνεται από καμιά διαδικασία επεξεργασίας ή από κουτιά και συσκευασίες.

Πλεονεκτήματα του θηλασμού για τους μπαμπάδες

•Θα έχετε πολύ λιγότερη δουλειά με το μωρό το πρώτο διάστημα της ζωής του.

•Δε θα χρειάζεται να περπατάτε με το μωρό για να αποκοιμηθεί τα βράδια. Θα κοιμάται θηλάζοντας στο στήθος.

•Το μωρό θα σας στοιχίσει λιγότερο σε έξοδα για να το ταΐσετε, να το πάτε στον γιατρό και να πληρώσετε για φάρμακα, αφού το γάλα δεν κοστίζει και τα μωρά που θηλάζουν δεν αρρωσταίνουν.

Το κόστος της τεχνητής διατροφής

Βασική, κλινική, δημογραφική έρευνα και οικονομικές μελέτες δείχνουν πως η τεχνητή διατροφή κοστίζει. Το κόστος της ανάγεται στην αγορά γάλακτος, νερού, μπουκαλιών και μεθόδων αποστείρωσης, και κατανάλωσης ενέργειας για την παρασκευή του ξένου γάλακτος. Σημαντικότερα όμως είναι τα έξοδα για την αντιμετώπιση των ασθενειών που είναι συχνότερες στα μωρά που δε θηλάζουν και στα άτομα που δεν τράφηκαν με μητρικό γάλα στο παρελθόν (ιατρικές επισκέψεις, φάρμακα, νοσήλια, απουσία των γονιών από τη δουλειά τους). Η μητέρα που δε θηλάζει αρρωσταίνει συχνότερα και αν δεν κάνει καλή αντισύλληψη μένει πιο συχνά και πιο εύκολα έγκυος, με όλα τα επακόλουθα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και την οικονομική επιβάρυνση του μεγαλώματος περισσότερων παιδιών.

Πηγή: www. diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies