Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη

από kmir

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΓΟΠ;

Το βρέφος με ΓΟΠ παρουσιάζει συχνές αναγωγές γάλακτος (γουλιές) κατά ή μετά το γεύμα. Τα επεισόδια μπορεί να προκληθούν όταν μετακινούμε το μωρό ή όταν το ξαπλώνουμε στην κούνια. Συνήθως οι γουλιές γίνονται χωρίς προσπάθεια και τα περισσότερα βρέφη είναι χαρούμενα, μερικά όμως μπορεί να επηρεάζονται από τα επεισόδια και να φαίνεται ότι υποφέρουν. Όταν η ΓΟΠ συμβαίνει συχνά παρατηρείται αναστάτωση στην οικογένεια και έντονη ανησυχία. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το μωρό είναι: · Έντονο κλάμα · Εκνευρισμό και δυσφορία στη σίτιση

  • Τέντωμα του κορμού και έκταση του κεφαλιού προς τα πίσω μετά τη σίτιση Ανήσυχο ύπνο Λόξυγκα, φτάρνισμα, σιελόρροια Βήχα, βράσιμο, άπνοιες (σταμάτημα της αναπνοής για μικρά χρονικά διαστήματα).

Η ΓΟΠ εκδηλώνεται διαφορετικά στα βρέφη από ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα συμπτώματα: · Πόνο στην κοιλιά

  • Κάψιμο ή πόνο στο στήθος Χρόνιο βήχα Αναγωγές Νυχτερινό άσθμα Πόνο ή δυσκολία όταν καταπίνουν

 

Ποιές είναι οι επιπλοκές που μπορεί  να συνοδεύσουν την ΓΟΠ;

Στη βρεφική ηλικία πιθανές επιπλοκές της ΓΟΠ αποτελούν:

  • Καθυστέρηση στην αύξηση, λόγω πρόσληψης ανεπαρκούς ποσότητας γάλακτος
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Φλεγμονή και διάβρωση στον οισοφάγο

Εάν η φλεγμονή στον οισοφάγο αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εμφανιστούν περαιτέρω επιπλοκές, όπως:

  • Δυσκολία στην κατάποση της τροφής
  • Αναιμία

 

Πώς θα διαγνώσει ο Παιδίατρος  την ΓΟΠ;

Ο Παιδίατρος θα σας υποβάλλει μιά σειρά από ερωτήσεις, που αφορούν τα συμπτώματα του μωρού και τον τρόπο ταΐσματός του και στη συνέχεια θα εξετάσει το μωρό λεπτομερώς. Η λήψη καλού ιστορικού και η εξέταση του μωρού αρκούν για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη ΓΟΠ. Πολλοί Παιδίατροι εφαρμόζουν δοκιμαστικά φαρμακευτική αγωγή στα βρέφη με υποψία ΓΟΠ ώστε να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση, στην περίπτωση που τα συμπτώματα υποχωρήσουν με τη θεραπεία.

Τα περισσότερα βρέφη με απλή ΓΟΠ δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καμία εργαστηριακή εξέταση. Ειδικές ιατρικές εξετάσεις χρειάζονται σε περίπτωση που θέλουμε να αποκλείσουμε άλλες αιτίες εμετών ή να εντοπίσουμε επιπλοκές οφειλόμενες στην ΓΟΠ.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies