Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη

από kmir

gop-1Στη βρεφική ηλικία η Γαστροισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι τόσο συνηθισμένη, ώστε να θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο. Τα περισσότερα βρέφη με απλή ΓΟΠ δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καμία εργαστηριακή εξέταση και μέχρι την ηλικία των 12-18 μηνών τα συμπτώματα υποχωρούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Παρόλα αυτά, αν η παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή και δημιουργεί προβλήματα, μερικά απλά συντηρητικά μέτρα μπορεί να φανούν πολύ βοηθητικά. Σε περίπτωση όμως ανησυχητικών συμπτωμάτων θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Παιδίατρό σας.

Της Αγγελικής Καρατζά, Λέκτορα Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

 

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ονομάζεται η άνοδος του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο (το σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι). Οφείλεται σε χαλαρότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (της βαλβίδας που φυσιολογικά παρεμποδίζει την αναγωγή των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο). Το βρέφος με ΓΟΠ παρουσιάζει συχνές αναγωγές γάλακτος (γουλιές) κατά ή μετά τα γεύματα. Αραιά επεισόδια παλινδρόμησης συμβαίνουν φυσιολογικά σε όλα τα παιδιά. Η ΓΟΠ είναι παθολογική και ονομάζεται νόσος ΓΟΠ όταν συνοδεύεται από επιπλοκές. Η πολύ συχνή και μακροχρόνια ΓΟΠ συνδυάζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα της, ώστε να τα αναφέρουμε έγκαιρα στον Παιδίατρό μας.

 

Γιατί τα βρέφη εμφανίζουν ΓΟΠ;

Αιτία της ΓΟΠ των βρεφών είναι η χαλαρότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία συνοδεύεται από διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου. Η διάταση που παρατηρείται στο στομάχι μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή όταν το μωρό έχει καταπιεί αέρα προκαλούν παροδική χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και άνοδο γαστρικών υγρών στον οισοφάγο.

Συγκεκριμένοι παράγοντες προδιαθέτουν τα βρέφη σε ΓΟΠ, όπως:

  • Η ανωριμότητα της λειτουργίας του οισοφάγου και του στομάχου
  • Η δίαιτα των βρεφών, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο όγκο υγρών

Βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα και εκείνα που παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες μπορεί να εμφανίσουν ΓΟΠ συχνότερα από τα υπόλοιπα βρέφη.

Τι μπορεί να συμβεί όταν το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο του μωρού;

Το υγρό που παλινδρομεί στον οισοφάγο είναι καυστικό, λόγω της περιεκτικότητας του σε οξύ, το οποίο παράγεται από το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει διάβρωση και φλεγμονή στο εσωτερικό του οισοφάγου.

Πόσο συχνή είναι η ΓΟΠ και πώς εξελίσσεται με την πάροδο της ηλικίας;

Στη βρεφική ηλικία η ΓΟΠ είναι τόσο συνηθισμένη, ώστε να θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο. Συνήθως παρατηρείται στους 3 πρώτους μήνες της ζωής, όπου τα μισά βρέφη έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ΓΟΠ την ημέρα. Η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στην ηλικία των 4 μηνών, όπου περίπου 70% των βρεφών εμφανίζουν ΓΟΠ, ενώ μέχρι την ηλικία των 12-18 μηνών τα συμπτώματα υποχωρούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αυτό οφείλεται στην προοδευτική ωρίμανση της λειτουργίας του οισοφάγου και του στομάχου. Επίσης, τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταναλώνουν περισσότερες στερεές τροφές και περπατούν οπότε περνούν μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στην όρθια στάση. Και τα δύο γεγονότα διευκολύνουν την κένωση του οισοφάγου και του στομάχου.

Παρότι τα συμπτώματα της ΓΟΠ υποχωρούν στα περισσότερα παιδιά μέχρι την ηλικία των 12-24 μηνών, μερικά παιδιά με συχνή παλινδρόμηση μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα σίτισης στον επόμενο χρόνο της ζωής. Επίσης, τα παιδιά με  ΓΟΠ είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν ΓΟΠ όταν γίνουν ενήλικες.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies