Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Βρεφικό έκζεμα: Tι να κάνετε

Βρεφικό έκζεμα: Tι να κάνετε

από kmir

vrefiko-ekzemaΤο βρεφικό έκζεμα είναι μια πάθηση του δέρματος που εκδηλώνεται με κοκκινίλα, φολίδες και μερικές φορές το σχηματισμό κυστιδίων με υγρό. Είναι μια μορφή αλλεργίας, αλλά δεν είναι μεταδοτική.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σε ήπιες περιπτώσεις βρεφικού εκζέματος, το δέρμα είναι κατά κάποιο τρόπο ξηρό, κόκκινο και απολεπίζεται και εμφανίζεται ένα εξάνθημα μόνο σε μικρές περιοχές, ιδιαίτερα στα μάγουλα. Στις σοβαρές περιπτώσεις, το εξάνθημα είναι περισσότερο εμφανές και καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια. Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις, το εξάνθημα καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα.
Εμφανίζονται μικρά κόκκινα σπυράκια και με το ξύσιμο αρχίζουν να σχηματίζουν κυστίδια με υγρό και πολλές φορές με κρούστα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Αν το έκζεμα εμφανίζει διαρροή υγρού, μπορεί να υπάρχει μόλυνση, ιδιαίτερα στην περιοχή της πάνας, όπου το υγρό, ζεστό, σκοτεινό και μολυσμένο περιβάλλον είναι ιδανικό για την εμφάνιση λοίμωξης. Επίσης, πολλές λοιμώξεις που προσβάλλουν το δέρμα, όπως η ανεμευλογιά, μπορεί να είναι ασυνήθιστα σοβαρές σε παιδιά με έκζεμα. Αν το παιδί σας έχει έκζεμα και είναι αλλεργικό στα αυγά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πριν κάνει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, το οποίο καλλιεργείται σε αυγά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η συμβουλή παιδιάτρου ή αλλεργιολόγου.

Τι πρέπει να γίνει;

Οι ήπιες μορφές βρεφικού εκζέματος δεν απαιτούν θεραπεία παρά μόνο την εφαρμογή μιας παχύρρευστης ενυδατικής κρέμας. Για σοβαρές περιπτώσεις, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η δική σας βοήθεια: Αν το μωρό σας δεν είναι ένα απλό περιστατικό ήπιου βρεφικού εκζέματος, προσπαθήστε να αποφεύγετε τη ζέστη και τα χοντρά ρούχα. Σιγουρευτείτε ότι τα ρούχα που έρχονται σε άμεση με το δέρμα του μωρού σας είναι βαμβακερά, καθαρά και δεν προκαλούν ερεθισμό. Μην χρησιμοποιείτε κρέμες και λοσιόν χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Η βοήθεια του γιατρού: Αν το δέρμα του μωρού εμφανίζει μεγάλο κνησμό, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει αντιισταμινικό. Τα σοβαρά επεισόδια βρεφικού εκζέματος αντιμετωπίζονται με κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή ή αλοιφές. Το αγελαδινό γάλα, το σιτάρι, ο χυμός πορτοκαλιού, τα αυγά, τα καρύδια και η σοκολάτα, τα οποία συνήθως προκαλούν εξάνθημα, θα πρέπει να μην περιέχονται στη διατροφή του μωρού σας.

Σε κάποια παιδιά, το βρεφικό έκζεμα εξαφανίζεται μετά από μερικούς μήνες. Σε άλλα, μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται για κάποια χρόνια. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το έκζεμα έως την εφηβεία.


Πηγή: www.healthview.gr


Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies