Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Αχ, αυτές οι συγκρίσεις!

Αχ, αυτές οι συγκρίσεις!

από kmir

---Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται πως τα αδέλφια κάποιες φορές διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους παρόλο που μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια με την ίδια μεταχείριση.

Της Φάνιας Βιλλιώτη- ψυχολόγου, συμβουλευτική γονέων – μαθησιακές δυσκολίες, www.taksidipsyxis.com

Ωστόσο, το κάθε παιδί έχει δικό του τρόπο σκέψης και μάθησης. Ακόμα και τα δίδυμα εμφανίζουν διαφορές στο χαρακτήρα τους αλλά και στα στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Συνεπώς το κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό από τα υπόλοιπα, ακόμα και από τα αδέρφια του.

Βασικό συστατικό για μια υγιή ανάπτυξη των παιδιών είναι η αποδοχή από τους γονείς. Είναι τόσο σημαντική όσο είναι και το νερό για την ανάπτυξη των φυτών. Η αποδοχή λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά.

Η σύγκριση ανάμεσα στα αδέλφια μπορεί να προκαλέσει διάφορες ταραχές και εντάσεις, από τον τσακωμό ανάμεσά τους μέχρι και τη μείωση της αυτοπεποίθησης τους.

Όταν το πρώτο παιδί παρουσιάσει ένα ταλέντο, είναι πιθανό να είναι ο αποδέκτης της προσοχής των γονιών, του δασκάλου καθώς επίσης και ο αποδέκτης μιας πληθώρας τιμητικών διακρίσεων και βραβείων. Αυτό το παιδί γίνεται το «παράδειγμα» για τα αδέλφια που ακολουθούν. Τα υψηλά πρότυπα γίνονται στόχος των μικρότερων αδελφών που πιστεύουν ότι, προκειμένου να κερδίσουν μια ισότιμη αναγνώριση, θα πρέπει να έχουν ένα παρόμοιο επίπεδο επιτυχίας.

Ακόμα και εάν τα παιδιά είναι ικανά, η πίεση που ίσως αισθανθούν ή ο φόβος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας στο να βγάλουν εις πέρας έναν στόχο, ενώ επιθυμούν μια «αξιοσέβαστη» θέση στην οικογένεια (αποδοχή), ίσως τα οδηγήσει σε αντίθετες συμπεριφορές ώστε να κερδίσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον. Αν όμως η οικογένεια ενθαρρύνει τα παιδιά αυτά σε δραστηριότητες και συζητήσει μαζί τους για τα συναισθήματα της αποτυχίας ή του ανταγωνισμού που πιθανόν αισθάνονται, τότε μπορούν να αναπτύξουν και ικανότητες και εμπιστοσύνη.

Εάν τα επιτεύγματα των μεγαλύτερων παιδιών είναι σημαντικά, είναι δύσκολο να πεισθούν τα μικρότερα ότι έχουν ταλέντα και χαρίσματα και ότι μπορούν να επιτύχουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συχνό το φαινόμενο της αποτυχίας μόνο και μόνο για να προκαλέσουν την προσοχή των γονιών που τόσο αναζητούν. Έτσι η αποτυχία γίνεται το μέσο για την πολυπόθητη αναγνώριση τους από την οικογένεια. Τα παιδιά αυτά λοιπόν, χειρίζονται τα μέλη της οικογένειας ώστε να ασχολούνται με τις αδυναμίες και τα προβλήματά τους, φτιάχνοντας έτσι έναν φαύλο κύκλο αποτυχίας.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε όλη η οικογένεια να αναπτύσσεται με υγιή τρόπο;

Αποφύγετε τις ταμπέλες: Αν και είναι προφανές ότι όλα τα παιδιά στην οικογένεια δεν είναι ίδια και ότι κάποια μπορεί να εμφανίζουν διαφορές στις πνευματικές, καλλιτεχνικές, μουσικές ή αθλητικές ικανότητες, είναι επίσης προφανές το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός στην οικογένεια θα ενθαρρύνει το παιδί να αναζητήσει την προσοχή. Όταν οι γονείς βάζουν ταμπέλες στα παιδιά τους, η αυτοπεποίθησή τους μειώνεται και αυτό επιδρά αρνητικά σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής τους.

Προτεραιότητα στην εκπαίδευση: Είναι σημαντικό οι γονείς να θεωρούν όλα τους τα παιδιά έξυπνα, ακόμα κι αν κάποιο είναι λίγο παραπάνω έξυπνο από τα υπόλοιπα. Όταν οι γονείς περιμένουν από όλα τους τα παιδιά να είναι έξυπνα και να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, τότε γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Θεωρείτε τους εαυτούς σας έξυπνους: Όταν οι γονείς θεωρούν ο ένας τον άλλο έξυπνο, τα παιδιά έχουν μεγάλη εκτίμηση και για τους δύο. Ανεξάρτητα με ποιον γονέα ταυτίζονται, αυτόματα θεωρούν τους εαυτούς τους έξυπνους.

Φράσεις κλειδιά!

Να χαίρεσαι για τα αδέλφια σου και θα χαρούν κι αυτά για σένα.

Το να κάνεις το καλύτερο που μπορείς είναι πιο σημαντικό από το να είσαι ο καλύτερος στην οικογένεια.

Μάθε να απολαμβάνεις τις εμπειρίες σου και την πρόοδό σου χωρίς να συγκρίνεις τον εαυτό σου συνεχώς με τα αδέλφια σου.

Dr. Sandra Calvin, μηχανικός

Η Sandra Calvin, μηχανικός, μεγάλωσε σε μια οικογένεια από αυτές που προάγουν ένα υγιές πρότυπο για το πώς οι γονείς μπορούν να μεγαλώσουν έξυπνα όλα τα μέλη της οικογένειας. Παρόλο που ήταν πέντε αδέρφια, όλα σπούδασαν και όλα αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά. Οι γονείς της θεωρούσαν ότι όλα τους τα παιδιά είναι έξυπνα ακόμα και ο αδερφός της που είχε μαθησιακές δυσκολίες. Έδιναν έμφαση στην εξυπνάδα και τη σκληρή δουλειά. Τα παιδιά ποίκιλλαν ως προς τις μουσικές και αθλητικές δεξιότητες και δραστηριότητες, αλλά όλα συμμετείχαν και στα δύο. Όλη η οικογένεια συμπεριλαμβανόταν όταν πήγαιναν σε μια συναυλία ή σε έναν αγώνα μπάσκετ. Η μουσική, οι επιστήμες, το κάμπινγκ και τα αθλήματα ήταν μέρος ενός εμπλουτισμένου οικογενειακού περιβάλλοντος. See Jane Win by Sylvia B. Rimm (1999, Crown Publishing.)

Dr. Anne Caroles, ψυχολόγος

Η ψυχολόγος Anne Caroles ήταν η «έξυπνη» της οικογένειας ενώ η αδερφή της ήταν η «όμορφη». Στην εφηβεία η Anne έβλεπε τον εαυτό της «άσχημο» και πίστευε ότι δε θα άρεσε ποτέ σε κανέναν. Η διέξοδός της ήταν οι σπουδές της. Τώρα που θυμάται το παρελθόν της συνειδητοποιεί ότι η εξωτερική της εμφάνιση ήταν φυσιολογική. See Jane Win by Sylvia B. Rimm (1999, Crown Publishing.)

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies