Αρχική Είμαι ΈγκυοςΣεξουαλικότητα Ασκήσεις Kegel για καλύτερη σεξουαλική ζωή

Ασκήσεις Kegel για καλύτερη σεξουαλική ζωή

από kmir

Ασκήσεις-Kegel-για-καλύτερη-σεξουαλική-ζωήΑσκήσεις Kegel κατά την εγκυμοσύνη και την λοχεία. Προφύλαξη από ακράτεια και αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης στην γυναίκα.

Της Kωνσταντίνας Π. Νούσια, μαίας Msc, www.konstantinanousia.com

Οι ασκήσεις Kegel πήραν το όνομά τους από τον γιατρό Arlond Kegel γυναικολόγο ,ο οποίος μελέτησε το πυελικό έδαφος και την δυνατότητά των μυών αυτών να συσπώνται.

Ποιο είναι το πυελικό έδαφος;

Το πυελικό έδαφος ορίζεται από τους μύες που ξεκινούν μπροστά από το ηβικό οστό και καταλήγουν πίσω στον κόκκυγα. Έτσι καλύπτουν τα τοιχώματά του κόλπου και του ορθού εντέρου Το πυελικό έδαφος υποστηρίζει όλα τα κοιλιακά μας όργανά χωρίς να υπάρχουν οστά, άρα πολύ εύκολα μπορεί να τραυματιστεί από ενδοπυελική συνεχόμενη πίεσή (π.χ. εγκυμοσύνη…)

Τι είναι οι ασκήσεις Kegel;

Ο σκοπός των ασκήσεων είναι να επανορθώσουν και να ενδυναμώσουν τους μύες του πυελικού εδάφους, έτσι ώστε να αποκτηθεί ο έλεγχος, ο τόνος και η δύναμη αυτών, με αποτέλεσμά την πρόληψή ή την μείωσή της χαλάρωσής του πυελικού εδάφους (προλαμβάνοντας ή επανορθώνοντας έτσι την πρόπτωση της μήτρας που επιφέρει ακράτεια, σεξουαλική δυσλειτουργία κ.τ.λ. )

Πως γίνεται αδύναμο το πυελικό έδαφος;

Οι αιτίες που αποδυναμώνουν το πυελικό έδαφος είναι:

  • -Εγκυμοσύνη
  • -Τοκετός
  • -Παχυσαρκία
  • -Μη εκγύμναση των ιεροκοκκυγικών μυών
  • -Ηλικία
  • -Εμμηνόπαυση

Σε τι βοηθούν οι ασκήσεις Kegel;

Η σπουδαιότητά της εκγύμνασης αυτών των μυών λοιπόν είναι πολύ μεγάλη για την αποφυγή ακράτειας κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό (ασχέτως αν ήταν ο τοκετός του μωρού είναι κολπικός ή με καισαρική τομή), για την διατήρησή της σεξουαλικής υγείας της γυναίκας και τέλος για να μην τραυματιστεί το περίνεο και να αποφύγουμε την επισιοτομή κατά την έξοδο της κεφαλής του μωρού από την αιδοιϊκή σχισμή.

Πως πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις

Οι ασκήσεις kegel γυμνάζουν τους ηβοκοκκυγικούς μυς, γνωστούς και ως «μυς του sex». Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί οι μύες ώστε να μην γίνεται λάθος η άσκηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αντιληφθούμε τους μυς του περινέου είναι να διακόψουμε την ούρηση (μια ή δυο φορές το πολύ) ή να τοποθετήσουμε δυο δάκτυλα στον κόλπο και να προσπαθήσουμε να σφίξουμε τους μύες τριγύρω… Αυτό είναι το πυελικό μας έδαφος. Έτσι πρέπει να αρχίσουμε να αισθανόμαστε τον κόλπο μας να σφίγγεται και το πυελικό έδαφος να ανεβαίνει προς τα πάνω ενώ στην συνέχεια πρέπει να χαλαρώνουμε τους μυς και να αισθανόμαστε το πυελικό μας έδαφος να κατεβαίνει , σαν ασανσέρ..

Πόσες φορές πρέπει να γίνονται;

Για να συνηθίσουμε να ασκούμε τους μύες, πρέπει στην αρχή, όταν πηγαίνουμε για ούρηση, μόλις αδειάσουμε την ουροδόχο κύστη να μένουμε στην θέση αυτή και να σφίγγουμε τους μυς ανεβάζοντας σε τρεις χρόνους το πυελικό έδαφος, να κρατάμε για 5 δευτερόλεπτα (μετρώντας 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, που είναι πραγματικά δευτερόλεπτα) και να χαλαρώνουμε σε τρεις πάλι χρόνους (να το αισθανόμαστε όπως ανεβοκατεβαίνει ένα ασανσέρ). Οι ασκήσεις αυτές να γίνονται 5 φορές την ημέρα, με δέκα επαναλήψεις.

Μόλις μάθουμε να συσπούμε τους μύες, πρέπει να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όποτε οδηγούμε, πλένουμε τα πιάτα, διαβάζουμε ένα βιβλίο, καθόμαστε στον καναπέ… Mπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να μην σφίγγεται τους κοιλιακούς μυς ,τους γλουτιαίους και τα πόδια σας κατά την εκτέλεση των ασκήσεων. Επίσης, μην ξεχνάτε να χαλαρώνετε τους μυς …

Πού βοηθούν τους άνδρες οι ασκήσεις Kegel;

Mε τη συστολή των ηβοκοκκυγικών μυών και στη συνέχεια τη χαλάρωσή τους, οι άνδρες μπορούν να δυναμώσουν τη στύση τους3, να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να ελέγξουν καλύτερα τον οργασμό. Οι μαίες είναι οι επαγγελματίες υγείας που μπορούν να σας διδάξουν σωστά τις ασκήσεις kegel κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies