Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Αντιμετώπιση Πνιγμού!

Αντιμετώπιση Πνιγμού!

από kmir

PrwtesVoitheies

Πνιγμός ορίζεται ως η αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλείται από εμβάπτιση ή βύθιση σε υγρό στοιχείο και βρίσκεται στην κορυφή των αιτιών θανάτων παιδιών που οφείλονται σε ατύχημα.

Του Γεώργιου Σπυρίδης, παιδο-χειρουργός, εξειδικευμένος στην παιδο-χειρουργική ογκολογία, εκπαιδευτής επείγουσας ιατρικής για παιδιά

Η καλύτερη αντιμετώπιση εμφανέστατα είναι η πρόληψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των πνιγμών συμβαίνουν σε πισίνες, τεχνητές λιμνούλες κτλ και σε μικρό βάθος νερού. Η επιτήρηση των παιδιών σε τέτοιους χώρους και η φύλαξη τους όπου είναι δυνατόν, ώστε να μην είναι προσβάσιμοι σε παιδιά χωρίς την παρουσία ενήλικου ατόμου θα προλάμβανε μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων.

Πώς αντιμετωπίζουμε ένα επεισόδιο πνιγμού;

H αντιμετώπιση επεισοδίου πνιγμού βασίζεται στο τρίπτυχο:
• Βασική υποστήριξη της ζωής (ΚΑΡΠΑ),
• Προστασία της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ),
• Διαχείριση της υποθερμίας.

Πιο αναλυτικά…
Βασική υποστήριξη της ζωής (ΚΑΡΠΑ)
• H έγκαιρη εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, συνδέεται και με καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Το πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο χρόνος εφαρμογής ΚΑΡΠΑ τονίζεται από το γεγονός ότι υπάρχει η σύσταση για εφαρμογή της ακόμα και κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης από το νερό. Συνεπώς σε παιδί απνοϊκό / άσφυγμο εφαρμόζεται ΚΑΡΠΑ και τίποτα άλλο. Αγνοήστε τυχόν κραυγές που θα σας καλούν να «βγάλετε το νερό από τα πνευμόνια» ή «το στομάχι».

Προστασία της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ)
• Εάν δεν είσαστε σίγουροι για το τι συνέβη ακριβώς ή αν αυτό που συνέβη βάζει την υποψία κάκωσης της ΑΜΣΣ διαχειριστείτε το περιστατικό με δεδομένο ότι υπάρχει βλάβη και προστατέψετε την ΑΜΣΣ.

Διαχείριση της υποθερμίας
• Απομακρύνετε τα βρεγμένα ρούχα και ζεστάνετε το παιδί. Εάν το παιδί δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά έχει αυτόματη αναπνοή και σφυγμό βάλτε το σε θέση ανάνηψης που είναι οποιαδήποτε άνετη για το παιδί θέση το διατηρεί στο πλάι του. Έτσι θα αποφευχθεί εισρόφηση τυχόν εμετού από το ενδεχομένως γεμάτο με νερό στομάχι του.
 

www.paidiatriki.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies