Αρχική Παιδί 2-6Υγεία «Ανοίγει» η μύτη του συχνά;

«Ανοίγει» η μύτη του συχνά;

από kmir

rinorragiaΌταν ήμουν μικρή η μύτη μου άνοιγε συνεχώς, ειδικά τα βράδια και τα καλοκαίρια. Τρόμαζα, έκλαιγα και η μαμά μου με έβαζε κάτω από τον νιπτήρα του μπάνιου, μέχρι να σταματήσει να τρέχει το αίμα…

Επιμέλεια: Δήμητρα Μαυρίδου

Κάποια στιγμή, μεγάλωσα και απλά η αιμορραγία σταμάτησε να με ταλαιπωρεί. Ο παιδίατρος Νίκος Βαράκης (www.paidiatre.gr), μας εξηγεί τι είναι η ρινορραγία και βέβαια πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Επίσταξη (ρινορραγία)

Επίσταξη ονομάζουμε την αιμορραγία της μύτης δηλαδή την ρινορραγία. Οι ρινορραγίες όσο σπάνιες είναι στη βρεφική ηλικία τόσο συχνές είναι στα μεγαλύτερα παιδιά (μόλις 1 στα 10.000 παιδιά μικρότερα των δύο χρονών σε σύγκριση με 1/3 στα παιδιά κάτω των 6 χρονών και 1 στα 2 στα παιδιά 6 με 10 χρονών).

Συνήθως πρόκειται για απλό ενόχλημα και όχι για πραγματικό ιατρικό πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να είναι και τα δύο. Όταν δε επαναλαμβάνεται, γίνεται ενοχλητικό και προβληματίζει τόσο τους γονείς όσο και το παιδί.

Πολύ συχνά οι γονείς παιδιών που παρουσιάζουν επίσταξη, αντιμετώπιζαν και οι ίδιοι το ίδιο πρόβλημα, όταν ήταν παιδιά. Συνήθως, πρόκειται για ιδιαιτερότητες των αγγείων της μύτης που είτε αντιμετωπίζεται τοπικά, είτε υποχωρεί με τον χρόνο.

Η ρινορραγία τις περισσότερες φορές συμβαίνει χωρίς καμιά προειδοποίηση, με το αίμα να τρέχει από το ένα ρουθούνι ή σπανιότερα και από τα δύο.

Αιτίες

Τις ρινορραγίες τις ταξινομούμε σε πρόσθιες (90 με 95% των περιπτώσεων) και σε οπίσθιες ανάλογα με την περιοχή μέσα στην μύτη όπου βρίσκονται τα αγγεία που αιμορραγούν. Στις πρόσθιες, η αιμορραγία προέρχεται συνήθως, από ένα πυκνό πλέγμα μικρών αγγείων, που καλύπτονται από λεπτό βλεννογόνο και που λόγω θέσης είναι εκτεθειμένα και εξαιρετικά ευαίσθητα. Στις οπίσθιες η αιμορραγία οφείλεται σε μεγαλύτερα αγγεία, στο πίσω μέρος της μύτης, που είναι πιο σπάνιες όμως μπορεί να είναι σοβαρότερες.

Στις πιο συχνές αιτίες επίσταξης, ειδικά από το πρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος, περιλαμβάνονται:

• οι τραυματισμοί με το δάκτυλο από το παιδί ή με την εισαγωγή ξένου σώματος (π.χ. παιχνίδι, συνδετήρες, μικρά καπάκια κλπ),

• ο ξηρός αέρας (ειδικά όταν φυσά νοτιάς ή όταν το δωμάτιο θερμαίνεται με καλοριφέρ, air-condition ή σόμπα και δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε ανοιχτό παράθυρο και κάποιο δοχείο ή βρεγμένες πετσέτες ώστε να αυξήσουμε την υγρασία) και

• η φλεγμονή (ερεθισμός) λόγω λοίμωξης (π.χ. κοινό κρυολόγημα) ή αλλεργίας.

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες είναι η κατάχρηση ρινικών σταγόνων (αποσυμφορητικών ή κορτιζόνης γιατί ατροφούν το βλεννογόνο της μύτης) και οι τοπικές ανατομικές ιδιαιτερότητες (πχ στραβό ρινικό διάφραγμα). Τέλος, σπάνιες στα παιδιά αιτίες είναι η χρόνια λήψη ουσιών (π.χ. ασπιρίνη), οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, η υπέρταση και οι τοπικοί όγκοι.

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες ρινορραγίες σταματούν μόνες τους σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζονται κάποια παρέμβαση.

Εάν όμως η αιμορραγία επιμένει τότε :

1. Καθησυχάστε το θορυβημένο ή ακόμα και φοβισμένο παιδί, διαβεβαιώνοντάς το ότι δεν είναι κάτι σοβαρό με όσο πιο ήρεμο και άνετο τρόπο μπορείτε

2. Τοποθετήστε το σώμα του σε όρθια θέση με το κεφάλι να γέρνει προς τα μπρος, έτσι ώστε η πίεση στα αγγεία να είναι μικρότερη και το αίμα να μην κυλά πίσω στον φάρυγγα βάζοντας το παιδί σε κίνδυνο να πνιγεί ή καταπίνοντάς το να προκληθεί ερεθισμός στο στομάχι του.

3. Εφαρμόστε τοπική πίεση με ελαφρό ζούληγμα των ρουθουνιών (στο μαλακό κάτω-κάτω μέρος της μύτης) με τον δείκτη και τον αντίχειρα για τουλάχιστον 5 έως 10 λεπτά. Αυτός ο χειρισμός πιέζει το σημείο αιμορραγίας στο διάφραγμα και κατά κανόνα σταματά τη ροή του αίματος. Προσοχή! δεν σταματάμε για να ελέγξουμε αν σταμάτησε η αιμορραγία.

4. Σε κάποιες περιπτώσεις η πίεση στη ρίζα της μύτης με πάγο (τυλιγμένο σε πετσέτα) ή κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας την αιματική ροή.

Μετά το σταμάτημα της ρινορραγίας φροντίστε για αρκετές ώρες το παιδί να μη σκαλίσει ή φυσήξει με δύναμη τη μύτη του, να μη σκύβει το κεφάλι του χαμηλά και γενικά να προσπαθεί να το κρατά σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδιάς του. Επίσης μετά το σταμάτημα της αιμορραγίας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επανάληψης η τοποθέτηση μικρής ποσότητας βαζελίνης ή ρινικής αλοιφής τοπικά (στην βιβλιογραφία αναφέρεται και η χρήση αποσυμφορητικών για βραχύ χρονικό διάστημα), καθώς και αύξηση της υγρασίας στο περιβάλλον του παιδιού.

Προσοχή! Άμεση ιατρική βοήθεια πρέπει να ζητηθεί εάν η ρινορραγία είναι το αποτέλεσμα ατυχήματος (πτώση ή κάκωση στο κεφάλι ) ή μιας γροθιάς/χτυπήματος στο πρόσωπο. Εάν η αιμορραγία δε σταματά με τους παραπάνω αναφερθέντες χειρισμούς μετά από προσπάθεια 20 λεπτών καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο καυτηριασμός. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων επεισοδίων επίσταξης.

Υ.Γ. Μαμά, πώς τα ήξερες όλα αυτά πριν τόσα χρόνια;

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies